Hitta diskussioner med liknande innehåll

Cykla till Kebnekaise!

#13 2009-12-28, 00:07
Cognitive Dissident
Ursprungligen postat av BIOD
Du lär inte komma längre än till Nikkaluokta med cykeln, efter det är det drygt 2 mils vandringsled till foten av kebne.


Varför inte? Nu var det iofs nästan 20 år sen jag gick den sträckan, men den borde inte vara allt för bökig med en rejäl cykel.
#14 2009-12-28, 00:14
Capy
Använd cross-country mountainbike, gärna med 27 växlar, 1,95 eller 2,0 däck och ställbar framdämpning.
#15 2009-12-28, 00:36
BIOD
Ursprungligen postat av Cognitive Dissident
Varför inte? Nu var det iofs nästan 20 år sen jag gick den sträckan, men den borde inte vara allt för bökig med en rejäl cykel.

Vet iofs inte om det är tillåtet eller ej, men såg inte en enda cykel de 7 dagarna jag vandrade där i sommras.
#16 2009-12-28, 05:29
Sheik
Ursprungligen postat av Capy
Använd cross-country mountainbike, gärna med 27 växlar, 1,95 eller 2,0 däck och ställbar framdämpning.


Känns som det vore otroligt uttröttande under lång landsvägscykling? Du får gärna motivera valet av cykel annars...
#17 2009-12-28, 20:50
actionbent
Liggcykel är det skönaste du kan välja, riktigt bra och sköna touringcyklar. Ingen belastning på nacke, axlar, händer som många får mer eller minder ont i på långa resor. Info om liggcyklar hittar du på liggister.org länkar till tillverkare och butiker mm.
Riktiga cykelväskor är att föredar till packningen, man behöver ofta lite mer prylar än man först tror så att ha någon annas packlista som bas är inte helt fel. Kolla på tex. http://www.hmarkstrom.se/packlist.htm så har du något att ut gå från och anpassa till din resa.
Tänk på att det är stor skilnad på att träningscykla med "tom" cykel och att ha full packning med sig.
#18 2010-01-24, 09:49
v50
Jag har aldrig långcyklat men funderar på att prova på det någon gång så jag har under årens lopp tittat lite på vad folk som ägnar sig åt detta har för prylar. Det finns ett väldigt bra forum som är inriktat mot friluftsliv i stort och även har ett underforum för långcykling där kommer du finna mycket information och länkar vidare till andra sidor

http://www.utsidan.se/forum/index.php

När det gäller cykel så rekommenderas ofta en mountainbike med stålram utan dämpning (stel gaffel) eller en där gaffeln kan låsas så dämpningen kan kopplas ifrån. cykelnetto har en Marin Muirwoodsom är förhållandevis billig, 6500 kr och som har stålram, stel gaffel samt har bra växelsystem, har en själv och jag är väldigt nöjd med den, den köpte jag efter att ha läst på utsidans forum där den ofta rekommenderas åt folk som vill långfärdscykla men som inte vill lägga ut en förmögenhet på en cykel. Den har även förborrade hål för lowriders (fäste på framgaffeln för pakethållare) samt för pakethållare bak. Ser att man bara har hemma fjolårets modell med 19 tums ram men det kommer säkert in en ny modell om några veckor/månader och då med fler ramstorlekar, annars kan du mejla och fråga.

http://www.cykelnetto.com/shop/?artnr=BM-307972

Skälet till att man ofta rekommenderar en mountainbike och då med slätare däck som Marin Muirwood har och inte grovmönstrade är att den fungerar bra på landsväg men man kan även cykla på grusvägar och stigar vid behov, vet man att man bara ska cykla på landsväg brukar proffsen föreslå en riktig långfärdscykel fast egentligen duger vilken cykel som helst.

När det gäller pakethållare och lowriders förordas de i stål så det går att laga vid behov om de går sönder, ska man ha kvalitetsprylar är det Tubus som gäller fast de är dyra då kostar en lowrider (Tara) ca 900 kr och en bakre pakethållare som tex Logo kring tusenlappen. Det finns även billigare på exempelvis biltema eller i olika cykelaffärer.

Tubus Logo
http://www.peterwhitecycles.com/imag...logo_photo.jpg

Tubus Tara lowrider
http://recklesscognition.files.wordp...tubustara1.jpg

För att få med sig sakerna såsom tält och kläder osv så kan man antigen använda sig av en cykelkärra som man drar efter cykeln som ett släp eller väskor vilket är vanligast, ofta har man fem stycken, två fram, två bak samt en som man fäster på styret där man kan ha småprylar som mobiltelefon och andra saker som man vill ha lättillgängligt. Fördelen med en kärra bak är att den enkelt kan kopplas ifrån om man känner för att göra soloturer över dagen utan packning och att man ofta får mer lastvolym än med väskor. men nackdelen är att det tydligen upplevs som tyngre att cykla med främst i uppförsbackar. Oavsett vad man väljer är det en fördel att välja vattentäta väskor så inte sakerna blir blöta vid regn.

Ett exempel på hur det kan se ut:

http://www.ghdata.nu/kaptillkap/Logo...ykelvaskor.jpg

Biltema säljer cykelväskor men de har en tendens att gå sönder snabbt i fästena enligt de som provat, för andra har det fungerat hyfsat, andra märken finns på olika cykelaffärer men vill man ha mer kvalitet så finns det Vaude och Ortlieb fast de är dyrare de kostar ca 1000-1500 kr paret beroende på vilken modell man väljer.

Hur långt man cyklar per dag varierar beroende på hur vältränad man är men säg 5-10 mil om dagen då slipper man stressa ihjäl sig. Det finns två olika cykelleder i landet som ofta nämns den ena är "cykelspåret längst ostkusten" som går från ystad till haparanda den går längst kusten så då kan du använda den upp till tex kalix/töre och sedan köra längst E10 hela vägen upp till kiruna där du svänger av mot nikkaluokta och vidare till kebnekaise Andra cykelleden är "sverigeleden" som omfattar totalt 950 mil cykelleder över hela landet, den är uppdelad i tre delar, norra, mellersta samt södra sverige och går att låna via biblioteket liksom cykelspåret, har inte ditt lokala bibliotek dem kan de fjärrlåna dem åt dig. Se bara till att få de nyaste upplagorna som är från 2005-2006 så du får en uppdaterad version.

http://www.hasselavandrarhem.se/imag...igeleden_1.jpg

Angående packlistor, utrustning och val av mat m.m kolla vidare på utsidans forum
#19 2010-01-25, 19:20
Sheik
Du är min hjälte v50!

Enormt stort tack för den informativa långa posten!
#20 2010-01-25, 20:50
v50
Ursprungligen postat av Sheik
Du är min hjälte v50!

Enormt stort tack för den informativa långa posten!


Det är bara kul att förmedla sådant jag har läst mig till jag har ingen egen erfarenhet som sagt även om jag skulle vilja prova på långcykling i framtiden, på utsidan finns det många som har cyklat flera hundra/tusen mil runt om i sverige och världen så där finns de som är riktigt kunniga, så letar du runt där bland trådarna kommer du finna mycket matnyttigt. Inte bara under långcyklingsforumet utan även under forumen som tar upp utrustning som tält, kök, navigering osv.

Kan lägga in lite länkar jag har samlat på mig som kan vara av intresse

En sida om touringcykling och hur man modifierar en befintlig cykel till långfärdshoj m.m lång text men mycket matnyttigt där

http://www.frilufts.se/uppsala/tips/...ngcykling.html

Dessa två är från en tjej som cyklade i södra sverige, den ena tar upp val av utrustning som cykel och pakethållare, väskor eller vagn osv och den andra innehåller många bra tips på vad man kan tänka på under cykelturen osv

http://www.utsidan.se/forum/showthre...threadid=31736

http://www.utsidan.se/forum/showthre...threadid=33157

Exempel på packlistor:

http://www.hmarkstrom.se/packlist.htm

http://web.telia.com/~u24706767/3s/pack.htm

Angående packlistor kan du även kolla under forumen som tar upp fjällvandring/vandringsleder då de i mångt och mycket innehåller liknande saker som man behöver när man cyklar och vill du fördjupa dig i lättviktspackning så kolla under forumet lättpackning. En kommentar som har fastnat i mitt minne är att man ska ta fram det man tror sig behöva och sedan lägga undan hälften då ligger man ganska nära det som behövs

Väljer du att köpa cykel från tex cykelnetto så måste man köpa till saker som pakethållare, stänkskärmar, kedjeskydd, bygellås och stödben när du ska parkera cykeln, köp en rejäl i stål som tål vikter tex den här http://www.cykelnetto.com/shop/?artnr=AI06004 Det finns enklare varianter men de viker sig lätt även om man inte har något på cykeln och det är bara irriterande.

En annan bra grej att köpa till är barends som man monterar på styret, då får man fler grepp att välja på när man cyklar och risken är mindre att händer och fingrar domnar bort, en annan variant är att man köper ett trekkingstyre som man ersätter det gamla styret med och som tillåter ännu fler grepp.

Andra saker som kan vara kul att ha är en cykeldator så du ser hastighet och tillryggalagd distans m.m, de kostar inte så mycket men är roligt att ha och underlättar när man ska se hur långt man har cyklat, välj en med kabel då de tydligen är mer pålitliga än de trådlösa. Sedan behöver man flaskhållare 2-3 st + tillhörande flaskor för vätska som man sätter fast på ramen + cykelpump osv.
#21 2010-02-10, 16:21
johannoren
hej. fick min tråd stängd för att det fanns så många om kebne... men hur som haver så ställer jag min fråga på en redan befintlig tråd och hoppas nån har svar till mig =) vad jag nu undrar är hur svår NORDtoppen är att bestiga? sydtoppen är ju bara att knalla upp till vilken led du än väljer men jag har hört att nordtoppen skall innehålla mer klättring så min fråga är nu till nån som kanske gått upp den här vägen hur mkt klättring det egentligen är? är det typ bara ett litet parti eller behöver man ha med sig utrustning för att på riktigt klättra upp? sen till min bifråga: kamvandringen från nordtoppen till sydtoppen, har läst om folk som bara haft en lina emellan sig å knallat över men jag undrar egentligen hur svår den sträckan är att gå med stegjärn om man är 2 personer och gör på detta sätt...

tack för svar
#22 2010-02-11, 15:03
johannoren
hade för övrigt oxå tankar kring att cykla dit... lite mer utmaning och finns ju massa info om den biten i den här tråden så tack för det =)
#23 2010-03-09, 16:51
Sheik
Nu har värmen äntligen kommit till Umeå, och träningen kan börja

Gatorna är dock för isiga för cykelträning än, men grundkonditionen kan lika gärna bättras på via löpning. Var ute och sprang 4 km igår, och kände verkligen att jag kommer få jobba hårt om jag skall klara detta. Tänker ut och springa var/varannan dag nu tills marken är bar och jag kan börja cyka.

@ V50:

Otroligt stort tack för din hjälp, din post motiverar mig enbart ytterligare!
#24 2010-03-12, 08:24
v50
Ursprungligen postat av Sheik
Nu har värmen äntligen kommit till Umeå, och träningen kan börja

Gatorna är dock för isiga för cykelträning än, men grundkonditionen kan lika gärna bättras på via löpning. Var ute och sprang 4 km igår, och kände verkligen att jag kommer få jobba hårt om jag skall klara detta. Tänker ut och springa var/varannan dag nu tills marken är bar och jag kan börja cyka.

@ V50:

Otroligt stort tack för din hjälp, din post motiverar mig enbart ytterligare!


Kul att du har kommit igång med träningen, satt faktiskt och funderade på att skriva ett inlägg här för ett par dagar sedan för att höra om du kommit igång med träningen. Har du bestämt vad för cykel du ska köpa och börjat införskaffa prylar till den inför cykelsemestern ännu?

Tog själv och lånade alla tre delarna i sverigeleden för några veckor sedan och tittade lite närmare på dess upplägg, vart riktigt sugen på att testa cykla själv när man såg alla bilder från olika delar av sverige, fast det lär inte bli av ännu på nåt år fast man kanske skulle prova på att cykla en kortare sväng på 10-20 mil i sommar.