Hitta diskussioner med liknande innehåll

Var firar man midsommar bäst i Sverige?

#229 2012-03-29, 13:16
prokid
Midsommar 2012 närmar sig. Lite tidigt att planera kanske, men några som ska dit ?
Är det Köpingsvik som gäller, och isåfall vilken camping, om man är runt 20 ?
#230 2012-04-09, 23:32
joakimwow94
Jag och några polare var sugna att dra till Öland men undrar efter jag läst detta forum om det är bra drag eller har det dött ut ska man ta Gotland istället? Om det blir Öland vart (vilken) camping är det bäst drag på vi vill ha ett jävla ös! vi är 18-20år 4 grabbar
#231 2012-06-09, 23:17
rawensuberbryck
Var på Grönhags förra året o det var ös MEN de hade infört tyst mellan 0300 och 0700 tror jag det var o det var lite kass...

Annars brukar jag vara på Lundegård 4 år i rad innan det.

Men i år vill folk absolut åka till en annan camping (ej på öland) där det festas vilt över midsommar och jag undrar VART? Letat på västkusten främst, men även i småland, borde väl finnas någon camping som inte är familjecamping över midsommar som ligger inom 20 mil från Växjö...?
#232 2012-06-12, 11:37
mex-x
Hej!
Vi är ett par stycken som tänkte bila från Nyköping till Västkusten under midsommar, men vi är oense om vart vi ska då egentligen ingen av oss har någon koll.
Jag har frågat runt lite och förslagen har varit följande:
Smögen
Grebbestad
Strömstad
Lysekil
Göteborgs skärgård

Vi har några krav som ska vara uppfyllda:
1. Det ska finnas folk (kopiösa mängder) från både söder och norr. 2. Bilen ska gå att ta med så långt som möjligt (max 2 kilometers vandring). 3. Tillgång till krog och då talar vi inte om något diskotek där man dansar till sommardyngan. 4. Möjlighet att tälta om det inte finns andra alternativ på plats. 5. Det ska vara ett ställe som ger minnen som ska återberättas för barnbarnen. 6. Inte närheten av något snuthus, fyllecell inte ska vara något alternativ. Jag ids inte leta reda på resesällskapet. 7. Långt i från skrikande fjortisar.

Hjälp oss att reda bekymret, bjud in oss eller presentera en ny och grymmare stad!
#233 2012-06-12, 11:44
Sammanfogade frågor och tips om midsommarfirande till en tråd. Den ligger som "viktig" fram till, ja gissa...

/Mod
#234 2012-06-20, 13:23
SirAkilles
Någon som har koll på Halmstads campingar (framför allt då tylösands). Hört att de är 25årsgräns på flera ställen så vart ska man vända sig om man är ett gäng på 20-22år som har husbil å letar gott ös på midsommar / tacksam för svar!
#235 2012-06-22, 10:18
tankar
Ursprungligen postat av MagicMan
Hej alla Trevliga människor. Är det någon som vet var de finns någon form av ungdoms camping eller liknande till midsommar, har hört något om nån Ö i sthlm's skärgård, då bor jag oxo i sthlm så vill om de finns något bra ställe med fest o drag på midsommar med kanske som högst 20 mil från sthlm ..

Skulle vara väldigt tacksam för svar / Patrik !


Har inget direkt svar på din fråga, för jag tycker att det finns hur många fina ställen som helst i vårt avlånga land Sverige (och i vårt underbara vackra Norden) att fira midsommar!

Var man än firar midsommar kan detta vara kul att veta;

MIDSOMMAR - Nordiska Museets information om svenska trender och traditioner (Nordiska museet i Stockholm är centralmuseum i Sverige för kulturhistoria från 1520 till nutid, öppnat 1873 som Skandinavisk-etnografiska samlingen av Artur Hazelius (1833–1901), då vid Drottninggatan i Stockholm, främst för att rädda representativa delar av den försvinnande bondekulturen åt eftervärlden. År 1880 omorganiserade Hazelius samlingarna till Stiftelsen Nordiska museet. Artur Hazelius skapade även Skansen, invigt 1891, ett kulturhistoriskt friluftsmuseum med djurpark på Djurgården i Stockholm, ursprungligen som ett annex till Nordiska museet)

Midsommarnatten var enligt folktron full av magi och allt som växte i naturen var laddat med övernaturliga krafter under midsommaren. Genom att samla den kraftfulla magin i en blomsterkrans hade man medel för det kommande året. Att spara kransen och lägga den i julbadet var ett sätt att bli frisk och stark under återstoden av vintern.

Midsommarafton är höjdpunkten på sommarhalvårets fester, och nu vänder den ljusa natten och det är tid för fest och dans, romantik och erotik – förhoppningsvis även för sol och värme. "Midsommarnatten är inte lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång", enligt ett gammalt talesätt.
Sedan urminnes tider har människan kunnat fastställa när sommarsolståndet inträffar, och för att markera dagen utförde man sannolikt också särskilda riter till solen och gudarna.

Midsommarfirandet har gamla anor i norden. Trots det är det svårt att finna historiska fakta om dagen. De äldsta skriftliga källorna är de isländska kungasagorna från 1200-talet, där vi kan läsa följande om Olav Tryggvason: Han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli. Ölet var redan då den stora festdrycken. I Sverige dricks det nu mer öl vid midsommar än under någon annan högtid. Uttrycket att dricka Johannisöl har anknytning till Johannesdagen, som i sin tur syftar på Johannes döparens födelsedag den 24 juni. Dagen före, den 23 juni, var fram till 1952 midsommarafton. För att bättre passa in i arbetsveckan, bestämdes 1953 att midsommaraftonen alltid skulle firas på en fredag och helgen är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.


I Olaus Magnus Historien om de Nordiska folken från 1555 berättas det att på den helige Johannes döparens afton ... plägar allt folk utan åtskillnad till kön och ålder samlas i skaror på städernas torg eller ute på fria fältet, för att där glättigt tråda dansen vid skenet av talrika eldar, som överallt tändas. Här berättas om midsommarelden, som vi har fortsatt att tända långt in på 1900-talet. Traditionen avtog successivt, för att med våra dagars lokala eldningsförbud slockna för gott. Midsommareldar förekommer fortfarande i Finland, Norge och Danmark och även på sina håll nere på kontinenten.


Majstången var en ny sed som troligen kom till Sverige från Tyskland någon gång i slutet av medeltiden. Att maja betyder att smycka med grönt och har plattyskt ursprung. De tidigaste avbildningarna av majstänger hittar vi i Erik Dahlbergs, Suecia antiqua utgiven på 1600-talet. Majstängerna där liknar inte dagens vanligaste typ med kors och kransar. I stället hänger de stora kransarna runt en påle.

Dansen och lekarna är gamla inslag i midsommarfirandet och var ett sätt för ungdomarna att lära känna varandra närmare. Och det kunde då, liksom nu, gå hett till. Så här rapporterades från Björksäter i Västergörland 1689: Blef förbudit att uppsättia Midsommarstänger, att det elacka lefwernet, som ungdomen der wid plägar bruka, måtte förbådas och avskaffas.

I det gamla magiska tänkandet var midsommarnatten full av både väsen och diverse krafter, som när som helst kunde gripa in i människornas värld. Men människan kunde också använda sig av dessa krafter genom att samla läkeörter och ett sätt att hålla sig frisk och stark under nästa år var att naken rulla sig i midsommardaggen.

Vid alla betydelsefulla övergångar då ljuset vände var det viktigt att vissa sysslor skulle vara avklarade. Tidpunkten var också bra om man ville se in i framtiden. Så var det vid Mikaeli på hösten, julen om vintern och vid Marie bebådelsedag på våren. Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar, är att plocka sju eller nio sorters blommor för att lägga under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se den
man ska leva sitt liv med.

En annan sed vara att gå till en källa för att dricka brunn, offra ett mynt eller i dess vatten skåda in i framtiden. I förväg hade man rensat källan och smyckat runtom med ett lager granris, som också vara bra att sitta på. Ibland blev det fest och ungdomarna dansade natten lång tills det var dags att gå till kyrkan nästa dag.

Källa: http://www.nordiskamuseet.se/publication.asp?publicationid=2346
#236 2012-06-22, 10:30
TreesMadeOfSteel
Här har ni lite musik till aftonen...
http://www.youtube.com/watch?v=wD0OipKfW2w

Trevlig Midsommarafton!
#237 2013-03-14, 14:16
Nevertheless
Som topic lyder, vart är det absolut fetaste feststället under svensk midsommar? Brukar oftast spendera min midsommar på Öland, men på senaste tiden så har ju alla jävla småbarn på 14 bast börjat hänga där.

Vad finns det mer för ställen? Halmstad? Stockholm? Gbg? Gotland? Kom gärna med förslag, för och nackdelar.
Det jag söker är; Fest som fan, mycket brudar, nära till uteställen med 18+ (Helst 20+).
Någon nice strand kanske, bra camping och allt det där skiten, ge mig förslag! Vet att det är sent ute men våra planer sket sig.

Vart ska ni?
#238 2013-03-14, 15:09
asdfasd
Grebbestad kanske du borde kolla upp! Väldigt mycket folk och fest. Finns helt ok hotell också.
#239 2013-03-24, 22:48
kaker
Tja alla fb;are

Vi är 4 st hockeyhunkar som är sugna på att göra en resa på midsommar till någonstans i Sverige. Vi har lite olika förslag men undrar om någon med lite erfarenhet inom detta ämne vet vart man ska åka?

Våra förslag är Öland, Varberg och Halmstad. Någon som vet någon bra camping med feststämning eller något annat bra boende?

Tacksam för svar
#240 2013-03-24, 23:38
Gicka666
Ursprungligen postat av kaker
Tja alla fb;are

Vi är 4 st hockeyhunkar som är sugna på att göra en resa på midsommar till någonstans i Sverige. Vi har lite olika förslag men undrar om någon med lite erfarenhet inom detta ämne vet vart man ska åka?

Våra förslag är Öland, Varberg och Halmstad. Någon som vet någon bra camping med feststämning eller något annat bra boende?

Tacksam för svar


Bor i Halmstad och kan säga att det är inte mycket att hurra för, men något ställe som är fint, och massa fina tjejer från norge: Strömstad, gärna ute på kosteröarna också! Riktigt fint på midsommar!