Hitta diskussioner med liknande innehåll

Fem veckor i kina

#1 2011-01-27, 16:41
saaandraa
Hej!
Jag ska åka med skolan till Kina från den 1 april - 6 maj. Flyger till Shanghai och är där i en vecka, därefter 3 veckor i Ningbo, sedan har vi 6 lediga dagar innan vi åker hem.
Vi ska flyga hem ifrån Peking men läste i någon resebok att det mesta är stängt i Peking under första veckan i maj? Någon som vet om det stämmer det? Vet nämligen inte när jag vill åka till Peking, på en gång efter Ningbo eller stanna yttligare några dagar i Shanghai..?

Sedan så ringde vi till Aeroflot idag och hörde om extra bagage på hemvägen, var sjukt dyrt så det kommer jag inte att göra. Så då gäller det alltså att packa så lite som möjligt.
Hur skulle ni packa för fem veckor? Går det att tvätta någonstans?
Ska man köpa med shampo/balsam och sånt eller är det lätt att köpa där?
Hur går man klädd i april, ska man ta med jeans och varmare tröja?
Kan man gå i sandaler i april eller måste man ha varmare skor?
Hur mycket kläder skulle ni ta med er och vad för slags kläder?

#2 2011-01-27, 18:03
merra
Försök ta dig till Guilin-trakten. Googla Guilin så ser du varför, det är nämligen otroligt vackert. Både på bild och på riktigt.

Jeans och tröja kan du gå i, definitivt i de södra delarna. Där kan du till och med gå i kortbyxor om solen är på gott humör. I norr kan en varm tröja och tunnare jacka vara aktuellt, jag var i peking i mitten av mars och gick med en varm tröja och tunn jacka. Kom förvisso uppifrån kylan i Mongoliet då så de få plusgraderna i Peking kändes schtekhett..

Våga pröva all den lokala maten!
#3 2011-01-27, 19:06
saaandraa
Okej tack för tipset och svaret!
Vet du hur det är med den maten som inte är tillagad? Tex. färska räkor, äter man sånt där och kan vi äta det utan att bli sjuka eller nåt?
#4 2011-01-27, 19:43
merra
Vet inte, jag åt aldrig några skaldjur. Kan tänka mig att det är safe på restauranger som känns 'clean'. Du får nog gå på sånt förnuft eller googla det.

Vad du kan äta utan att bli sjuk är nog lite individuellt, jag drog på mig en magsjuka som satt i nån månad men det var inte värre än att jag gick ner ett par kilo och sparade in mycket pengar på all mat jag inte åt.
#5 2011-01-28, 03:43
Bairuilong
Ursprungligen postat av saaandraa
Hej!
...
Vi ska flyga hem ifrån Peking men läste i någon resebok att det mesta är stängt i Peking under första veckan i maj? Någon som vet om det stämmer det?



Viss är många lediga kring 1:a maj (gäller hela landet, dvs inget som är specifikt för Peking) så det är mer folk på gatorna, men de stänger inga ställen som nämnvärt påverkar turismen.
#6 2011-01-28, 08:52
enmyra
Shampo och sånt kan du lätt köpa där, på tex Watson's som finns överallt. Eller mataffär...

Personligen gillar jag inte Shanghai eftersom det är så västerländskt. Så om jag var du skulle jag åka iväg när det finns möjlighet.

Du kan ju åka precis var du vill. Tar inga jättelånga tider att flyga inom Kina. Men du kanske tänkte ta tåg.
#7 2011-01-28, 10:21
Tjaeng
Frågan är om man vill åka nånstans och turista under 1maj-veckan? Efter kinesiskt nyår är det den jobbigaste tiden att resa inom Kina pga att det är en av de tre "golden weeks" då många är lediga. Och nyår är speciellt då det handlar om ett mönster som går från/till storstäderna, medan de andra två veckorna karakteriseras av att kineser i större utsträckning själva åker på semester = typ ställen som Guilin.

Räkna alltså med högre priser och ohemult fullproppade plan/tåg/bussar om du tänker ta dig till ett tourist hotspot.

Jag skulle nog rekommendera att ligga lågt i storstan istället. Reseboken du läst om att ställen i Peking är stängda under 1-majveckan stämmer verkligen inte. Möjligtvis om det avser byråkratin, men inte kommersen.
#8 2011-01-28, 18:06
panonia
Vad ska ni göra i Ningbo? Var där för någon vecka sedan, är inte direkt någon vacker stad
#9 2011-01-28, 19:07
Sweetiepie
Antar att du ska med högskolan i Jönköping, i så fall ses vi.
Förra året var det varierande temperatur 15-22 grader så ibland jeans och ibland shorts.
Ta med väldigt lite kläder för du kommer vilja köpa här istället. Shampoo går ju köpa här, head&sholders finns i alla butiker. Tvättmaskin ingår på boendet i Ningbo, finns också på nästan alla hotell och vandrarhem. Jag tror inte det är problem ang maj. Peking är att föredra, du kommer inte ångra det när du ändå är i Kina.
#10 2011-01-28, 22:49
11ftpole
Shanghai i april kan vara allt från kallt till skön vårtemperatur så med en lättare jacka och en tröja med i bagaget så klarar du alla situationer.

Du kan köpa det mesta där, inkl kläder om du vill spara på packningen, samt få med dig lite mer hem.

Jag hade inte packat ner mer än 2 eller 3 ombyten och alla viktiga papper samt kopior på dessa. Allt som du behöver köper du sedan väl på plats.

Maten, Shanghai har all mat man kan tänka sig, inkl alla former av västerländsk mat. Men vad är poängen med att åka till Kina om man ska käka det. Våga testa den riktiga kinesiska maten.

Mixa upp det hela lite, gå inte bara till flådiga å flashiga restauranger, visst att det finns mycket bra mat på dessa men den bästa maten har jag nästan utan undantag ätit för 2-10 kronor per måltid sittandes på halvtrasiga plaststolar utan att ha en aning om vad det var jag åt.

Ett av få undantag är Brazilian Steakhouse som finns i bland annat Shanghai, lär väl kosta bortåt hundringen att äta där nu. Men det är den perfekta undanflykten efter för mycket udda mat. Du blir inte besviken om du går dit.

Finns alltid en risk att du blir sjuk, det blir som det blir, men det går över på 24 timmar i nästan alla fall så blunda å ät. Finns inget som du bör undvika egentligen, men se som vanligt till att kycklingrätter och fläskrätter är nylagade och vällagade. Största risken att bli sjuk är alltid från olagad mat.
#11 2011-01-29, 03:44
Sweetiepie
Att oroa sig för att maten är dålig hela tiden tycker jag är onödigt. Visst man kan ju undvika utomhus-gatuköken, men det gör iaf inte jag. Kineserna själva är skeptiska till gatumat osv så jag tror de är extra noga med att det är färdiglagat.

Däremot är väl risken 25%-50% att om man inte har varit i Kina och fått en släng av bakteriekulruren så kan man åka på diarré någon gång inom dessa 5 veckor. Ta med dig svensk diarré-medicin, det hjälper!
#12 2011-01-29, 06:56
Easyskanking
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Att oroa sig för att maten är dålig hela tiden tycker jag är onödigt. Visst man kan ju undvika utomhus-gatuköken, men det gör iaf inte jag. Kineserna själva är skeptiska till gatumat osv så jag tror de är extra noga med att det är färdiglagat.

Däremot är väl risken 25%-50% att om man inte har varit i Kina och fått en släng av bakteriekulruren så kan man åka på diarré någon gång inom dessa 5 veckor. Ta med dig svensk diarré-medicin, det hjälper!


Undvik verkligen inte utomhus- gatukoken det ar den basta maten stekt ris for 5 quai ar oslagbart. Kineser ar skeptiska till gatumat? Har du ens varit har?