Här kommer en kortare guide då jag tillbringar många veckor om året på Balkan, inte bara under sommarmånaderna, i Bosnien, Serbien, Kroatien & Montenegro. Sevärdheterna har många redan pratat om så jag håller mig till de praktiska detaljerna.
Stay safe
Det är väldigt tryggt att som turist vistas på Balkan om man tillämpar det sunda förnuftet, dvs. undvik mörka gränder när du har varit ute ensam på nattklubb, ta inte emot drinkar från främlingar osv. Precis som vilket land som helst. Det förekommer fickstölder (speciellt på publika transportmedel) samt väpnade rån men risken är liten. Skulle det mot förmodan inträffa, lämna över pengar och mobil så slipper du bli skadad. Jag som bosnier är väldigt ofta i Belgrad och i Kroatien (Zagreb & Split) och märker inte av mycket nationalism. Självklart finns det servitörer som ogillar dialekten och som inte är allt för trevliga men det är inget större bekymmer.
Undvik att prata om kriget med folk vars ståndpunkt du inte känner till. Under alkoholpåverkan kan de trevligaste människorna ta illa upp om du trampar tillräckligt hårt på deras tår.
Pengar
Pengar skaffar du enklast genom bankomater som finns i varenda gatuhörn i de större städerna men även på mindre orter.
Euro accepterades tidigare i Bosnien, nu är det förbjudet att handla med euro (vissa näringar som ex. hotell undantagna). De lokala valutorna är de som gäller, Bosniska marken är knuten till euron under förhållandet 1:1,95. Därför räcker det med att ha koll på euron. De övriga valutorna är fristående på egen pappersmyntfot och du bör därför ha koll på dessa. Valutorna är relativt stabila så det räcker i princip med att kolla upp det en gång, innan du åker.
Transport
Att passera gränser är inget problem, vare sig för folk från Balkan (undantag Kosovo) eller för turister.
Transporten sker oftast med bussar av varierande komfort, vissa med AC andra utan, så det kan bli varmt på sommaren. Oftast finns inga toaletter på bussarna men det görs stopp på bensinmackar där man oftast får en kortare toalettpaus. Det går pckså att resa med tåg men det är ett ganska långsamt transportmedel på Balkan.
Språk
Alla länder pratar det som förr hette serbokroatiska (idag uppdelat i serbiska, kroatiska, bosniska, montenegrinska). Räkna inte med att biljettförsäljare, chaufförer och liknande kan engelska. Kan du tyska eller ryska så är du mer rätt, även om det också är sällsynt idag (tidigare var språken i skolan tyska eller ryska). De flesta ungdomar talar engelska så det är ett bra sätt att få hjälp. Stoppa någon på gatan och fråga om adresser/råd, de flesta är väldigt hjälpsamma.
Har jag missat något så får ni gärna säga till så fyller jag på efter bästa förmåga!