Hitta diskussioner med liknande innehåll

För oss som vill tågluffa

#2221 2011-10-27, 01:41
Howl!
Ska ut och åka tåg senast i nästa vecka. Reserutten är förutom länder och riktning lös och odetaljerad.

Polen: Swinoujscie-> Krakow->
Slovakien: Bratislava->
Ungern: Budapest->
Rumänien: ?Bukarest?-> Tips på ngt som är närmre Ukrainagränsen?
Ukraina: Tips?->
Polen: Warsava->
Hemma

Jag har ca 3 veckor på mig och jag skippar att köpa interrailkort. Jag antar att det inte ska vara några problem att få tag i billig sovplats eller plats på tågen med tanke på årstiden.

Meningen med resan är att se länderna och deras kultur och att komma undan billigt med det. En och annan grav fylla blir det med.

Har ni förslag/åsikter om Rumänien, Ukraina eller ngt annat läser jag gärna dem!
#2222 2011-10-27, 10:33
Skalmannen
Är redan nu i planeringsstadiet för sommaren 2012, och har några frågor angående rutt. Har kommit fram till tre intressanta rutter.

Rutt 1: Köpenhamn – Berlin – Prag – München – (Frankfurt) – Bryssel – Amsterdam - Köpenhamn - Hem

Rutt 2: Köpenhamn – Berlin – Warszawa – Wien – Budapest – Ljubljana – Zagreb, flyg hem.

Rutt 3: Flyg till Edinburgh – Glasgow – London – Paris – (Bordeaux) - Madrid – Lissabon, flyg hem.

Ja, jag vet att det är fusk att flyga...
Planerar att vara borta 3-4 veckor.

Vilken ska jag välja, och varför?
#2223 2011-11-17, 20:26
Läst hela tråden nu och har blivit grymt peppad och inspirerad av alla era historier och upplevelse
Så blir det inte ett par veckor i Polen/Ukraina och fotbolls em så kommer jag absolut dra iväg på en tågluff till sommaren !

Nån som varit ute å tågluffat samtidigt som det varit något stort idrottsevenemang (tex Tyskland vm06, Schweiz/Österrike em08) Kan tänka mig att man kanske ska undvika värdlandet då det lär vara fullsmockat på alla tåg och hotell/vandrarhem...
#2224 2011-11-21, 19:30
gunnarstorph
Precis som föregående talare så har jag blivit jäkligt peppat att dra ner genom europa till sommaren, tankarna har legat och malt ett år eller två men nu känner jag att man måste ju ut och hitta på nåt nu med några polare.
Kommer förhoppningsvis bli tågresor på natten så vi har dagar att roa oss på, känns som att resa 10 av 22 dagar är en rätt bra grej då vi kan vara kvar ett tag på varje ställe. Men det där har förvirrat mig lite hur fungerar det om man reser över midnatt till exempel?
Det med övernattning också, att sova ute på någon strand eller liknande är inget vi räds för men är det lättast att planera innan eller bara köra spontant och ta det som det kommer
Några platser, upplevelser eller sevärdigheter som är självklara?

Som det märks så är det fortfarande i ett väldigt tidigt stadie
Mvh
#2225 2011-11-24, 07:16
Hej Hej Hallå!

Vi är 3 stycken killar alla 21 år gamla som har planerat in en tågluff genom europa juni, juli augusti.
Det är tänkt att vi ska jobba oss runt europa på måfå med inga specifika mål eller så.

Vi har tänkt att ha ett interrail kort som gäller 22 dagar för varje månad vilket blir 8685kr var totalt.
Nu är frågan vad resten av resan kan tänkas gå på?

Vi räknade på att ha 50tusen från start, minus interrail korten så har vi kvar ca:42tusen kr var, men nu
börjar vi att tvivla på om det verkligen räcker för att kunna leva någorlunda, ingen lyx utan bara att ha mat för dagen, rum för natten och alkohol för välmåendets skull.

Vi tänkte väll mest hålla oss i väst europa men planerar även in prag för ölens skull.

Så är det någon som har nån idé för hur mycket man kan tänkas behöva var?
Har någon gjort liknande?
Vad kan rum för natten tänkas kosta?

Alla tips är välkomna för att vi ska få en sån trevlig vistelse som möjligt.

tack
#2226 2011-11-24, 11:06
Starfitter
Ursprungligen postat av Dcaprio
Hej Hej Hallå!

Vi är 3 stycken killar alla 21 år gamla som har planerat in en tågluff genom europa juni, juli augusti.
Det är tänkt att vi ska jobba oss runt europa på måfå med inga specifika mål eller så.

Vi har tänkt att ha ett interrail kort som gäller 22 dagar för varje månad vilket blir 8685kr var totalt.
Nu är frågan vad resten av resan kan tänkas gå på?

Vi räknade på att ha 50tusen från start, minus interrail korten så har vi kvar ca:42tusen kr var, men nu
börjar vi att tvivla på om det verkligen räcker för att kunna leva någorlunda, ingen lyx utan bara att ha mat för dagen, rum för natten och alkohol för välmåendets skull.

Vi tänkte väll mest hålla oss i väst europa men planerar även in prag för ölens skull.

Så är det någon som har nån idé för hur mycket man kan tänkas behöva var?
Har någon gjort liknande?
Vad kan rum för natten tänkas kosta?

Alla tips är välkomna för att vi ska få en sån trevlig vistelse som möjligt.

tack


Vi var 5 pers i sommras och dom som tänkte lite på utgifterna kom undan med 10-12k för 22 dagar. Jag brände 20k+ så det beror lite hur mkt man pallar tänka på vad saker kostar när man tar in på ställen, handlar käk och om man vill till Amsterdam (slutar alltid beyond dyrt).

Rum kostar allt mellan 15-120EURO beroende på om man vill bo hostel-hotel men jag skulle rekka ni kör allt på hostel. Väldigt roligt även om privates kan vara lockande så är det i slutändan rätt nice med delade rum så man kan socialisera och supa med andra.

En sak till.
Även om ni tänker att västeuropa är nice och inte pallar med de tyngsta delarna av östblocket så måste jag påpeka att östsidan är så sjukt mkt mer prisvärd. Allt i väst är same same och förbannat dyrt på de, vill man se städer som Paris-Rom kan man göra de på en weekend.
Skulle jag göra om det hade jag bokat in en enkel biljett av budgetklass långt ner och börja luffen där sen bara jobba sig uppåt. 22 dagar blir mkt restid om man ska från sverige sen ner och vända.

Split var utan tvekan bästa resmål på vår resa. Kan va en tanke ta flyget dit sen börja tåga sig uppåt.

Ha det kult.

fejkedit: nyvaken så formulerar mig dåligt, sry.
#2227 2011-11-24, 16:58
okej så då borde 14tusen varje månad räcka i praktiken?

för om jag räknar på att betala ett rum varje kväll på ca: 200kr var så blir det i slutändan 6000kr för en månad vilket är ganska mycket känns det som, och då har man bara 250kr kvar att spendera varje dag..
#2228 2011-11-28, 19:27
När jag och en polare var ute i somras gick hela kalaset på ca 13000kr inkl Interrail och vi var ute i 24 dagar om jag minns rätt. Hade absolut inga problem med att komma undan billigt, vi var iofs ganska mycket centralt/öst. Berlin-Prag-Wien-Salzburg-Venedig-Rom-Verona(Gardasjön)-Munchen. Har ju själv inte luffat runt i västra Europa men jag kan ju inte annat än hålla med en tidigare post om att östra delarna är sjukt prisvärda.

Höjdpunkterna på vår resa var nog Berlin och Gardasjön, men det har ju lite med vad man träffar för folk och faktiskt gör på de olika ställena.
#2229 2011-12-09, 11:30
jagho
viken period på året skulle ni tro det är bäst o tågluffa?
Hur stor budget tror ni man må ha om man satsar på att vara borta en månad?
plus andra tips? t ex platser o besöka,det ska du passa dig för, så sparar du pengar etc!
#2230 2011-12-09, 12:33
Timbuktu
Klart ni ska tågluffa!

Tidig sommar är när jag tycker det är som bäst, i vart fall om ni siktar på Europa, vilket känns mest rimligt i tågluffs-sammanhang.

Budget handlar bara om vad ni vill göra, hur ni vill bo, vilka länder ni ska till, och hur mycket ni ska festa. Det går att klara sig på runt 10 000 allt som allt i en månad, inklusive interrail-kort. Men då är det tält som gäller, billig mat, ingen alkohol och inga tågbokningar eller snabbtåg som kostar extra. Lägger man sig på en 12-13 000 hamnar man på vandrarhemsbudget. Allting över 15 000 är överflödigt!

Om man har med sig tält öppnar sig många möjligheter för billigt boende. Att hyra campingplats är relativt billigt, men det är helt gratis att ställa upp tältet ute i naturen! Tänk på att allemansrätten inte gäller i Europa, men att det är lätt att hitta relativt avlägsna platser. Ett tips är att hoppa av några småstäder innan storstäderna, och gå i en halvtimme för att komma till skog / dungar.

Platser att besöka är helt upp till vad ni vill se. Har ni aldrig varit i Paris, Barcelona, Venedig, Prag, Amsterdam osv är det ju värt ett besök, men om ni är mer beresta är pittoreska småstäder ett roligare val. Att låta ödet välja är också roligt. Hoppa-på-nästa-tåg-söderut-filosofin är rätt härlig att praktisera.

Tänk på att ha TID på er. Om ni planerar en rutt, lägg på några extradagar så ni har marginal. Det är inte kul att inse att man har 3 dar kvar på interrail-passet när man befinner sig i sydfrankrike.

Har du inte en bra ryggsäck - skaffa en. PACKA INTE FÖR MYCKET. Mitt bästa tips - packa MINIMALT. Nu menar jag verkligen minimalt. Min kompis som är van vid charter fick dumpa 80% av sin packning efter 3 dar. Själv packar jag underkläder för 4-5 dar, 2-3 t-shirts, varm tröja, vind/regnjacka, 2 par shorts och ett par långbyxor om jag ska vara ute i en månad och tågluffa. Tvätta istället där ni kan och köp nytt längs vägen. Ett tips är att ta med saker som är trasiga / gamla / urtvättade, så kan man bara slänga dom längs vägen och ytterligare lätta upp packningen.

Tänk också på att man inte reser gratis i Sverige - man får dock 50% rabatt hos SL om man har ett interrail-kort. Rabatten gäller från dagen innan kortet börjar gälla, till dagen efter. Ett tips är att hitta billiga flygbiljetter till någon europeisk stad och börja därifrån, det blir oftast billigare.
#2231 2011-12-10, 15:09
Limma skinkbit
Håller med om att vår eller försommar är bäst. Då är det fortfarande lågsäsong och därmed billigare och lättare att hitta boende. Klimatet är också behagligare, det kan bli väldigt varmt i europeiska städer på sommaren...
Personligen tycker jag östra Europa är mer spännande än västra. Det är dessutom, i allmänhet, betydligt billigare.
Sen beror ju allting på vad ni är ute efter. Storstad, fest, stränder, kultur, historia, kända sevärdheter, naturupplevelser? Åka dit alla andra åker eller vara med om lite mer "unika" upplevelser?
#2232 2011-12-10, 15:29
Limma skinkbit
Ett tillägg... Bil kan vara ett alternativ om man vill ha lite större frihet att göra stopp längs med vägen och ta sig till lite mer otillgängliga platser. Bensin är iofs dyrt i hela Europa men är ni två eller fler att dela på kostnaden så behöver det inte bli (mycket) dyrare än varsitt Interrailkort. För 5000 kr per man kommer man drygt 950 mil om bensinen kostar 15 kr litern, bilen drar 0,7 per mil och man är två att dela på kostnaden.
Kolla in denna resan t.ex.:
http://www.aftonbladet.se/resa/resmal/europa/article13915641.ab