Jag ska ut och resa den här helgen med Interrail (jaja jag är galen som gör det nu istället för sommaren) vilket jag klart kan rekommendera. Deras global-tågpass gör det gratis att resa med alla tåg (undantag för snabbtåg/privata tågföretag/vissa nattåg men med rejäla rabatter) i hela Europa förutom residenslandet och kommer med olika erbjudanden - antingen rakt av ett antal dagar eller några dagars resande att lägga ut över en period. Tar du ett sånt så tänk på när du verkligen kommer börja tågresan - flyger du ut kan du ju stanna i den orten någon dag innan passet aktiveras.
Med tanke på trådtiteln antar jag att du såg den gamla tråden för 2008 men har du läst den? Jobbar mig igenom den just nu och är på sida 20 ungefär - intressant, lärorik läsning alltihop.
Viktigaste sammanpackat lite fort så att det inte blir samma frågor gång på gång:
Använd bahn.de och liknande sidor för att se hur lång tid du kommer använda till att resa runt och Interrail.net för allmänna tips om hur man bereder sig och en kalkulering av hur mycket pengar som kommer gå åt. De har även bra kartor över tågnätet, men jag vet inte om de blåstreckade havsvägarna kan ingå i interrailpasset eller inte. Deras tidsuppskattningar på kartan är användbara men man ska inte lita på dom för mycket och säkrast är att multiplicera med 1.5 för alla tider så man är säker.
Ta med så lite packning som möjligt, två par jeans + 5 t-shirts + 7 underkläder + block att skriva ner saker i med penna + nån reseguide + hygienartiklar duger rätt bra. Vill du träna och ha för dig så plocka med ett par träningsskor och några kläder - eller, som jag tänker göra, ta med badkläder så kan du få träning och dusch i ett från badhus (utomhus beror väl på, det finns en del stränder som kostar någon euro att bada på och med duschar) Hur stor ryggsäck man ska ha beror lite på, 25l är nog mest rekommenderat. Var återhållsam med grejer du köper och kom ihåg att du måste få hem det på något vänster. Tvättning har det inte varit så mycket om men det är väl bara att gå till något tvättställe och köra det. Det blir rätt mycket väntetid i tåg och allehanda ställen så ha med saker att läsa - "Europe on a Shoestring" blev hyllad i den förra tråden som skitbra guide för tågluffaren.
Ekonomin varierar starkt (se Interrail-sidan för en grov överblick) och en del bränner 20000 på sina månadsresor - dels för att de blandar med flyg - medan andra klarar sig på sisådär 7000 totalt. Det är, förutom boendestil, nöjesutlägg, mat, viktigt var man reser. Östeuropa är coolt att resa runt i och mycket mycket billigare än väst i hänsyn till typ allt - tågen kan ha lite sämre kvalité men är man tågluffare så är man.
Säsonger har jag inte fått helt ordning på men juli verkar jobbigast om man tänker på överbokning, bättre med sensommar eller att man hinner före alla tyska (och andra) turister. Vinterresor pratar typ ingen om.
Mat beror helt på. Är du den som fixar allt själv kan du dra med dig gasolspis (och om du vill köra hela campertaktiken finns det info på Interrail), annars käka massa bröd och grönsaker, som dyrast käka på restauranger. Det är idé att vänja kroppen vid att äta mindre inför luffandet eftersom vi vanligtvis käkar mer än vi behöver. Det går att köra smalt och käka buffé var fjärde dag eller så för att tanka på ordentligt. En del pratade om ett mål om dagen men jag tror det är bättre att man köper som för ett mål och sen delar upp det över dagen - mindre svälteffekt. Hehe, viktigt om någon tänker på vikten eftersom kroppen börjar lagra fetter effektivare när man drabbas av svält. Sen oavsett vilket, käka nyttigt. Spelar ingen roll om du tycker illa om grönsaker för käkar man McD tre veckor i rad så kommer man tappa energin och knappt orka göra allt man vill.
Boende blir billigast om man hittar gratis (duh) genom folk man känner sen tidigare, folk man träffar på barer, etc. Andrahand nattåg. Tredjehand hostel (kolla hostelworld.com för info). Hotell om du verkligen måste för det blir dyrt som fan och man får räkna med ungefär 700 kr per natt som regel. Couchsurfing.com är en bra sida att vända sig till för att kunna hitta folk att träffa och gratis sovplatser för några nätter MEN för fan var en schysst människa; går du in i communityn med dåliga idéer så kommer jag och mördar dig och allt kommer gå väldigt dåligt för dig så se det som en sida där du ger och tar emot samtidigt. Det kan verka skrämmande med deras "verifiera dig!" men det är rätt lugnt (det kostar någon hundralapp) och mycket viktigare att man har bra referenser - så fyller man i beskrivningen, lägger in lite foton, är sensibel och visar att man faktiskt vill vara med i communityn på riktigt brukar det gå bra. Bästa är om man träffar lite folk och får referenser i förväg, vanligtvis finns det någon i närheten man kan träffa bara sådär och göra nåt, prata om resor/be om tips eller vad som helst.
Något som ingen verkar ta upp direkt är att det finns fördelar/nackdelar för båda könen. Är man en blond svenska är det lättare att hitta folk som är vänliga och ger en lift (om man behöver det), boende eller allmän hjälp. Är man kille kan man i allmänhet vara lugnare vad gäller tjuvar/våldtäktsfolk och det är lättare att åka själv. I allmänhet är europa ganska snällt överallt så länge man har lite koll och håller sig borta från de värsta områden. Sova utomhus i parker och sånt har funkat för andra, men ifall du bara slänga dig på ett farligt område... Fråga någon som bor där istället om det är ett lugnt ställe där det inte är en massa knivmän som lubbar runt om natten.
Räkna inte med att du kommer komma undan med saker på samma sätt som i Sverige (om du är kille åtminstone) med schyssta biljettkontrollanter. Att försöka hoppa med utan biljett lär inte funka bra. Kanske att man kan luras genom att ta till språkbarriären så de tror att det finns ett missförstånd och det är deras fel men jag skulle inte räkna med det (jobbigt att hålla på så i längden dessutom). Det finns stränga böter på att ha med sig olagliga ämnen och liknande i de flesta länder och det fanns några starka exempel i förra tråden, gräv upp dom om du vill.
Bästa kreditkortet verkade vara ICA-bankkortet eftersom det har 0% uttagsränta och som jag fattade det inga uttagningsavgifter. VISA har 1,5% och kan ligga på 40kr i avgift (om jag fattade det rätt). Det är bra att ha med lite kontanter som alltid ifall nåt händer självklart, likadant är det korkat att ha 20000 liggandes på kortskontot - hitta ett internetcafé eller nåt för att flytta över när det behövs.
Reser ni flera så kom överens om vart ni vill åka ordentligt. Funkar det inte alls så kan man splittras och försöka träffas senare.
Ha huvudet med dig och fatta vilka som vill hjälpa dig och vilka som inte vill. Man kan få nice, billiga erbjudanden om att övernatta hos folk i Östeuropa till exempel men samtidigt finns det ju alltid dom som vill lura på dig en massa skit.
Småstad vs. Storstad : billigare i småstäder om man planerar dom två dagar innan man kommer dit typ så man hittar bra ställe att bo på etc. Storstäderna kan vara tråkiga och kännas som att de är likadana var man är åker (särskilt under turistsäsongerna...). Beror på vad man vill ha.
Sen i allmänhet: strunta i turer som är "bara för att säga att man varit där" för det är så mycket mer värt att verkligen ha kul och ha nånting mer att säga än att "japp jag var där. Punkt." Tänk på vad du vill ha ut av resan.
Att vara utåtgående tjänar man på. Det är lätt att man bara pratar inom gruppen när man åker iväg tillsammans men då missar man ju halva grejen. Prata med folk och strunta i om det är knackig engelska. Jag har hört sjukt många gånger att "servitörerna är så djävla bistra där i <Insert country here>" men vanligtvis blir man glatt bemött om man själv bara försöker, oavsett om man har mjölk i brösten eller inte.
Tror jag fick med allt där. (hah, eller inte. tredje ändringen redan)
Jo en sak som inte verkar ha kommit med: finns det nåt knep för att sova bättre på tåg? Både för tågsäng och för att sova i sätet. Ibland går det bara inte att somna för mig, trots öronproppar.