Hitta diskussioner med liknande innehåll

Alkoholkultur i Kina

#1 2012-01-04, 18:07
Adara
Har av min arbetsgivare blivit avrâdd att hoppa pâ ett projekt i kina eftersom jag sedan 5 âr är nykter alkoholist. Enligt mânga är det nästan nödvändigt att dricka med sina kinesiska kollegor där, stämmer det? Accepterar dom inte att man säger nej?
#2 2012-01-04, 18:15
valter-eggon
Ursprungligen postat av Adara
Har av min arbetsgivare blivit avrâdd att hoppa pâ ett projekt i kina eftersom jag sedan 5 âr är nykter alkoholist. Enligt mânga är det nästan nödvändigt att dricka med sina kinesiska kollegor där, stämmer det? Accepterar dom inte att man säger nej?

Om jag minns rätt så är det så i Kina att du förväntas dricka dig full med dina kollegor/kunder. I Japan däremot så är det tvärt om, där ska man inte alls visa sig full bland kollegor/kunder.

Om jag nu minns rätt så innebär det i Kina att om man inte dricker sig full så har man något att dölja.
#3 2012-01-04, 18:21
gambiafarfar
Ursprungligen postat av valter-eggon
Om jag minns rätt så är det så i Kina att du förväntas dricka dig full med dina kollegor/kunder. I Japan däremot så är det tvärt om, där ska man inte alls visa sig full bland kollegor/kunder.

Om jag nu minns rätt så innebär det i Kina att om man inte dricker sig full så har man något att dölja.



Har också hört det, så antagligen stämmer det.
#4 2012-01-04, 18:36
Bairuilong
Jag har skrivit en artikel om hur man acceptabelt kan komma undan. Se:
Att överleva en bankett i Kina

Om du vågar berätta om din situation så tror jag det kommer att accepteras, annars kommer du att få en del jobbiga kommentarer.

Mvh
#5 2012-01-04, 21:02
Karlskronabloggen
Länken som Bairuilong ger till sin artikel i ämnet stämmer mycket väl med mina erfarenheter också. Det är helt acceptabelt att inte dricka om du har en vettig förklaring till varför!

Många asiater kan bli kanonfulla på en öl (lär vara något enzym i kroppen som saknas) medan andra kan dricka kopiösa mängder utan att i stort sett bli påverkade. Har sett på lunchrestauranger och marknader där någon utan att blinka dricker 50 centiliter 56-procentig sprit och några öl och sedan är i stort sett "som vanligt".

Med svenska mått mätt är alkohol i Kina otroligt billig, senast jag handlade kostade 50 centiliter 46-procentig sprit 4 kronor och 50 öre i närmaste snabbköpet och just den varianten är fullt drickbar.
#6 2012-01-04, 21:16
Adara
Tack för er input! Kan ju vara en kombination av kulturen och en oro att jag skulle âterfalla som gör att min arbetsgivare har den inställningen.
#7 2012-01-04, 21:21
nordkorean
Ursprungligen postat av valter-eggon
Om jag minns rätt så är det så i Kina att du förväntas dricka dig full med dina kollegor/kunder. I Japan däremot så är det tvärt om, där ska man inte alls visa sig full bland kollegor/kunder.

Om jag nu minns rätt så innebär det i Kina att om man inte dricker sig full så har man något att dölja.


Det gäller definitivt inte för japaner, kanske för utlänningar som ska dricka sake efter mötesmiddagen med sina japanska kollegor.

I Japan samt Korea är det en helt sjuk företagskultur där du literally blir tvungen supa dig full med chefen varje fredag/lördag/tisdag. I både Japan och Korea är det praxis att din chef tar företagskortet och tar med alla medarbetarna på after work när ni slutar arbeta klockan 22.00 på fredagskvällen. Det kan hända att din chef är en alkolist och då kan du tvingas dricka till 04.00 på en tisdag och sedan få 800 kr till taxi hem för att sova 1 timme innan du måste upp igen och jobba.
#8 2012-01-04, 21:39
valter-eggon
Som jag skrev så kände jag att mitt minne sviktade lite kring detaljerna. Uppenbarligen så är det alltså ett ganska hårt supande generellt sett.

Det låter ju dock som att TS kan komma undan med en vit lögn om att han äter medicin eller helt enkelt berättar sanningen.

Risken för återfall kan jag ju inte bedöma men det känns i alla fall som en högrisksituation att utsätta sig för.
#9 2012-01-04, 22:09
Ursprungligen postat av nordkorean
Det gäller definitivt inte för japaner, kanske för utlänningar som ska dricka sake efter mötesmiddagen med sina japanska kollegor.

I Japan samt Korea är det en helt sjuk företagskultur där du literally blir tvungen supa dig full med chefen varje fredag/lördag/tisdag. I både Japan och Korea är det praxis att din chef tar företagskortet och tar med alla medarbetarna på after work när ni slutar arbeta klockan 22.00 på fredagskvällen. Det kan hända att din chef är en alkolist och då kan du tvingas dricka till 04.00 på en tisdag och sedan få 800 kr till taxi hem för att sova 1 timme innan du måste upp igen och jobba.



Det gäller även i universitetet med, professorer kan ta med sig studenterna ut på bar.. oftast sker det dock bara vid avslutning av kurser...
#10 2012-01-04, 22:34
kringlarn999
Hade man bara fått röka weed så hade jag flyttat till Kina asap!
#11 2012-01-04, 22:58
nordkorean
Ursprungligen postat av ccchector
Det gäller även i universitetet med, professorer kan ta med sig studenterna ut på bar.. oftast sker det dock bara vid avslutning av kurser...


Japp, helt sjukt med svensk standard. En manlig lågstadielärare kan tom. bjuda ut barnens pappor för att supa!
#12 2012-01-04, 23:32
From.Scratch
Du kan väl hänvisa till medicinska skäl? Säg att du har Diabetes men för gärna den sakens skull skålar i alkoholfri och sockerfri drink?