Hitta diskussioner med liknande innehåll

Frågor om DALSLAND![Avd. Allmänneliga Dalslandsrelaterade idéer och eftertankar /Gr.]

#13 2005-02-05, 17:14
H.E.L.
Ämnet åter öppet för diskussioner om Dalsland.
#14 2005-02-05, 22:39
M2k
Här finns en källa för informationsinhämtande för den intresserade - http://www.hembygd.se/index.asp?DocID=320#dalsland14

Via 'Järboadeln' kan man enkelt spåra i släkten 300 år bakåt i tiden (begränsat geografiskt urval) - 'Järboadeln: Folk och gårdar under 300 år' - http://katalog.tb.trollhattan.se/sv/opac/sok_titelforf.asp?TextForf=Rege...

Undrar om Gammal Hårdrockare's Axel Olsson finns med i researchen?

Dalsland - ett äktsvenskt reservat.
#15 2005-02-06, 08:02
Gammal Hårdrockare
Kul att denna tråd har öppnats igen!

Jag vet inte om den numer är nedlagd men jag tror inte det. I Bengtsfors har de en gammal hederlig Folkets Park och för alla som vill veta hur det gick till förr i tiden (åttiotalet) när ungdomen skulle roa sig bör besöka denna park. Drängfylla på grusparkeringen mellan raggarbilarna, sex i skogsbrynen och svartsjuka karlar som gör upp med knytnävarna utanför ingången.
Eddie Meduza uppträdde där varje sommar tills han gick bort för några år sedan.
#16 2005-02-06, 20:53
Konrad Haifa
Ursprungligen postat av M2k
1

3) Floder - Dalslands kanal, sjöar - Stora och Lilla Lee, Vänern. Berg - Kroppefjäll, mest känt för att en gång varit utpekat som förvaringsplats för utbränt kärnbränsle. Lokalbefolkningen vaktade berget i åratal, hade en stuga ständigt bemannad. Flera förhållanden o äktenskap fick nya lösningar via denna stuga, där det prasslades friskt.



Var det inte vid Kynnefjäll den protestaktionen ägde rum? Jag hade släktingar som satt i den stugan.
#17 2005-02-07, 11:32
de_ville
I Dalsland finns även Dalslands Kanal, betraktad som Europas vakraste vattenleder. Helt klart värt ett besök, antingen båtvägen eller bil.
Glöm inte akvedukten i Håverud, i närheten finns Dalslands museum, samt hanterkshuset.

Jösses låter som en reklamannons ju.. jaja.
#18 2005-02-09, 00:38
M2k
Ursprungligen postat av Konrad Haifa
Var det inte vid Kynnefjäll den protestaktionen ägde rum? Jag hade släktingar som satt i den stugan.
Jovisst, Kynnefjäll var det, du har rätt. Känner några som bor i närheten och blandade ihop detta. Spännande med släktingar i stugan, då har dom kanske en del inside om prassel och annat som försigick under åren däruppe?
#19 2005-02-09, 00:48
M2k
Finns tre anläggningar för den som är intresserad. Har faktiskt bara spelat en, men den bästa och äldsta, Forsbacka GK, utanför Åmål. Väl värd ett besök, mycket vackert kring klubbhusområdet, där man kan käka lunch även som icke-golfande besökare, husmanskost och gammaldags mysig miljö. Dom andra banorna belägna i Färgelanda (Ellenö och Mellerud.

En annan aktivitet är att hyra kanot eller kanadensare i Munkedal, och paddla uppåt Dalsland, både forsar, sjöar och lugna kanaler passeras. Ödsligt och rogivande för den som vill komma undan och ut i naturen.

http://www.visit-sweden.com/sw/product.asp?PR=188_77_24866&show=pd
#20 2005-02-09, 08:28
Ördög
Jag har aldrig varit i Dalsland, men skulle gärna besöka det fagra landskapet - i synnerhet efter att ha läst Hårdrockarns och M2K:s inlägg! Jag vill bara komplettera med följande skildring av dalborna, hämtad ur Nordisk Familjeboks Uggleupplaga, band 5 (Cestius - Degas) från 1906:

Den dalska folkstammen företer föga yttre skiljaktighet från den allmänna svenska typen. Det torde dock böra anmärkas, att invånarna i Högsätersbygden af Valbo i allmänhet hafva en rundare ansiktsbildning samt bruna ögon och svart hår. I norra D. eller, som det ock kallas, Värmlands-D, är folklynnet lifligt och sangviniskt, mer likt Värmlandslynnet. Folklynnet är för öfrigt stillsamt, mildt och vänligt, i högre grad än hvad eljest brukar vara fallet bland befolkningen i forna gränsland. Dalbon är stark och härdad, men anses vara något trögare än grannarna i n. och s. En och annan kroppåsstuga finnes ännu kvar i de undangömda bygderna; men i allmänhet har äfven i D. nutida prydlighet gjort sig gällande såväl i bostad som i husgeråd och klädebonad. Om närheten till Bohus län och Norge påminner bruket af det tunna, osyrade hafrebrödet. Händigheten i Norra Dal, i synnerhet i Ärtemark och kringliggande socknar, där hvarje mindre småbrukare är sin egen snickare och smed, är högt utvecklad. Halmhattflätningen i Ärtemark inbringar årligen omkr. 15,000 kr., hvaraf största afsättningen var till Norge före mellanrikslagens upphäfvande, men numera är afsättningen mest i Sverige, däraf till Norrland en stor kvantitet.

http://runeberg.org/nfbe/
#21 2005-02-09, 09:03
Siden-Carlsson
Ett tag fick jag för mig att Peter LeMarc kom från Dalsland, men sedan insåg jag att även han kommer från Trollhättan precis som Laila Westersund och Frank Andersson.
#22 2005-02-09, 09:22
Jagger
Nej men snälla ni, en så lång och välskriven tråd enbart till Dalslands ära. Som värmlänning skulle jag bara vilja säga att Dalsland inte är mycket mer än ett hinder på vägen till Göteborg. Man hukar sig bakom ratten, lägger lite mer tyngd på högerfoten och försöker ta sig igenom eländet så fort som möjligt.
#23 2005-02-09, 09:52
Ördög
Berömda dalslänningar? Hu då ...

Anders Fryxell var född på prästgården i Edsleskog (Åmål), men valde ändå att dikta visor om Värmland och bosätta sej i Sunne.

General Carl von Döbeln var däremot född i Västergötland, men bodde mellan 1793 och 1805 på kronobostället Önne i Järbo (Färgelanda).

Gunno Eurelius Dahlstierna var åtminstone dalslänning - men vem vet egentligen idag vem han var?
#24 2005-02-09, 09:55
Siden-Carlsson
Ursprungligen postat av Ördög
Berömda dalslänningar? Hu då ...

Anders Fryxell var född på prästgården i Edsleskog (Åmål), men valde ändå att dikta visor om Värmland och bosätta sej i Sunne.

General Carl von Döbeln var däremot född i Västergötland, men bodde mellan 1793 och 1805 på kronobostället Önne i Järbo (Färgelanda).

Gunno Eurelius Dahlstierna var åtminstone dalslänning - men vem vet egentligen idag vem han var?


Frågan kvarstår alltså ...