Hitta diskussioner med liknande innehåll

Billigt käk hemma

#1 2012-04-15, 16:53
Tidian
Hörrni alla flashbackare, nu orkar jag inte leva mer på nudlar och bröd här. Har ni några bra förslag på gött käk man kan slänga i sig som kostar så lite som möjligt, kräver någorlunda enkla redskap i köket och dessutom går att göra utan större kunskap inom matlagning?

De japanska butikerna bjuder ju på en hel del grejer men jag har inte riktigt hittat så mycket klockrena grejer ännu, har ni några supertips att dela med er av? (Sjäv bor jag i Kyoto men tråden kan ju användas för likasinnade i andra städer också så kör loss).

(och nej, tips om att äta ute på resturang är redan noterat så det behöver vi inte egna en massa tid åt).
#2 2012-04-15, 17:27
Flashen1961
Soppa på kokkött och potatis, frysta grönsaker och buljong är något som jag brukar göra när jag ledsnat på pommes och hamburgare/korv/ägg.

Lätt att fixa och förvånansvärt billigt för den näring du får i dig. Om du är lat (som jag) så kör du på färdig potatis i glasburk men om det är ekonomi som gäller så är det potatis i papperspåse som gäller.

Annars går det lika bra med ris om det inte finns potatis där.
#3 2012-04-16, 08:30
blimp
curry, ha i lok, potatis, morotter och nagot kott. du kan givetvis ha i i princip vad som helst
yakisoba, nu ar detta forvisso ett slags nuddlar
menchikatsu メンチカツ, koper du fardiga
gyoza, likadant har, kopes fardiga
シチュー (gryta, kopes som "block", samma som curry)

kop kokbok, om du vill lara dig laga japanskt
http://tinyurl.com/2xso2b
#4 2012-04-17, 03:35
Kongruensbojd
De få gånger jag lagar mat brukar jag helt enkelt göra svenska köttfärsbiffar. Det är enkelt och gott, och blandfärs är inte dyrt eller svårt att få tag på i Japan heller. Ströbröd heter panko, men det kanske du redan visste.
Grilla/steka makrill är en annan klassiker.
#5 2012-04-20, 10:15
Domyoji
Säger som BLIMP, syns att han har bott här ett tag

Annars får du börja köpa obentoeller äta på gyuunikuya (t.ex yoshinoya)

Men att ha riskokare och koka ris med ex. gyoza et.c. är bra och billiga alternativ (finns många billiga alternativ på bland annat 100 yens shopparna, värt en titt)
#6 2012-04-29, 21:04
baioslaio
Köp lite toufu och gör マーボー豆腐. Har du inte orken till det så köp silkestoufu och ät med soya+purjolök

Men som sagt, ris är billigt och bra. Variera med 納豆, olika 振りかけ och dylikt (jag älskar att ha しおこんぶ på en skål med ris). Rotfrukter bör heller inte vara så dyrt, kör ner 蓮根、大根 och ごぼう i en kastrull tillsammans med lite だし så tror jag nog att det smakar någorlunda bra

Förövrigt rekommenderar att du tar en tur till mataffären varje kväll och spanar efter 半額  和牛 till frukost är inte fel!
#7 2012-04-30, 19:37
Domyoji
Ursprungligen postat av baioslaio
Köp lite toufu och gör マーボー豆腐. Har du inte orken till det så köp silkestoufu och ät med soya+purjolök

Men som sagt, ris är billigt och bra. Variera med 納豆, olika 振りかけ och dylikt (jag älskar att ha しおこんぶ på en skål med ris). Rotfrukter bör heller inte vara så dyrt, kör ner 蓮根、大根 och ごぼう i en kastrull tillsammans med lite だし så tror jag nog att det smakar någorlunda bra

Förövrigt rekommenderar att du tar en tur till mataffären varje kväll och spanar efter 半額  和牛 till frukost är inte fel!


Snygg gjort att slanga in lite glosor sa att gossen lar sig lite japanska pa kopet. Kombinera nytta med noje eller vad det nu ar de sager.

Visste du att de inte at gyuuniku i Japan fore Meiji-epoken? Kan man inte tro med tanke pa alla coola samuraier, jo alldeles riktigt, de levde pa fisk och skaldjur
#8 2012-04-30, 20:59
baioslaio
Ursprungligen postat av Domyoji
Snygg gjort att slanga in lite glosor sa att gossen lar sig lite japanska pa kopet. Kombinera nytta med noje eller vad det nu ar de sager.

Visste du att de inte at gyuuniku i Japan fore Meiji-epoken? Kan man inte tro med tanke pa alla coola samuraier, jo alldeles riktigt, de levde pa fisk och skaldjur


Från vad jag har hört så var fisk och skaldjur inget som medeljapanen åt före Meiji, det var väl i stort sett enbart ris? Klart att fiskarna och de som bodde nära kusten hade fisk, men medeljapnen åt bara ris. Rätta mig om jag har fel
#9 2012-04-30, 21:15
christery
Men ifall du vill laga lite käk så finns det ju en hel forumdel för det. MMR.

Har inte sett så mycket japanska tecken där men riktigt duktiga kockar. Tyvärr kan jag inte räkna in mig i den skaran.
#10 2012-04-30, 21:25
Millediablo
In med grönsaker i ugnen. Ta det som är billigt. Potatis, blomkål, paprika, blomkål mm.
På med olja och kryddor ev. fetaost i 225 grader tills det har fått färg. Klyfta hårdare grönsaker i mindre bitar så allt blir allt klart samtidigt. Jag använder en mindre teflonform med höga kanter som är lättdiskad. Om du vill kan du ha i korv, bacon, skinka eller köttrester. Lägg i klyftor av tomat och häll i 4 ihoprörda ägg så har du en omelett. Det går att variera i oändlighet med färsk chili lök etc.
#11 2012-05-01, 12:39
bjornebarn
Millediablo: Fetaost är tyvärr rätt så dyrt i Japan och det är till och med billigare med ett litet paket nötkött... (billigt kött i Japan är väldigt billigt).

Ursprungligen postat av baioslaio
Från vad jag har hört så var fisk och skaldjur inget som medeljapanen åt före Meiji, det var väl i stort sett enbart ris? Klart att fiskarna och de som bodde nära kusten hade fisk, men medeljapnen åt bara ris. Rätta mig om jag har fel


Enbart ris kan man inte överleva på, utan de måste åtminstone ha ätit några former av sallader (bönor) och frukter i så fal.
#12 2012-05-01, 15:08
foreveri
spaghetti och pastasåser går att hitta billigt. Blanda i lite majs och/eller kör på något ägg samt ketchup så blir det riktigt fint ska du se