Det där med att registrera sig handlar sällan om någon form av tillstånd.
Är du svensk medborgare har du rätt att arbeta i andra EU-länder. Om du stannar längre än tre månader kan du behöva anmäla dig hos en myndighet i landet. Du ska visa att du är anställd eller att du kan försörja dig på något annat sätt.
En utländsk person anmäler sig då hos Migrationsverket här i Sverige. I andra länder kan man tex behöva gå till en polisstation istället. Det varierar, men det handlar sällan om tillstånd.
http://www.eu-upplysningen.se/Du-i-EU/Arbeta-och-studera-i-EU1/Ratt-att-...
Om du är svensk medborgare behöver du inget arbetstillstånd eller uppehållstillstånd för att flytta till ett annat EU-land för att arbeta.
En av EU:s grundprinciper är att det ska råda fri rörlighet för personer. Det innebär att EU-medborgare har rätt att resa till ett annat EU-land och vistas där en längre eller kortare tid. Schengensamarbetet kompletterar reglerna om fri rörlighet. Det innebär bland annat att passkontrollerna har tagits bort vid resor inom Schengenområdet. Alla EU-länder omfattas av reglerna om fri rörlighet. Den fria rörligheten innebär att EU-medborgare har rätt att resa till och vistas i ett annat medlemsland i tre månader.
EU-medborgare har rätt att stanna längre tid än tre månader i ett annat EU-land om hon eller han är där för att:
- arbeta eller driva eget företag
- studera
- leva som pensionär.
- EU-medborgare har också rätt att stanna längre än tre månader om hon eller han på annat sätt är självförsörjande.
Det där med 90 dagar inom 180 dagar tycks bara gäller folk som kommer från ett icke eu/ees-land, men då gäller det huvudsakligen turister. De brukar behöva arbetstillstånd, studentvisum med mera om de ska göra annat än att turista. Man kallar dem för tredjelandsmedborgare.
"Tredjelandsmedborgare som inte behöver visum kan röra sig fritt inom Schengenområdet under högst tre månader för varje sexmånadersperiod. Efter de tre månaderna kan personen behöva åka ur Schengenområdet i tre månader innan han eller hon får resa in igen."
http://www.eu-upplysningen.se/Om-EU/Vad-EU-gor/Schengen-och-fri-rorlighe...