Hitta diskussioner med liknande innehåll

Filippinerna - En samlingstråd

#6853 2011-09-09, 14:58
Donner123
Pagpag e rätt billigt om du inte är så kräsen
#6854 2011-09-09, 17:16
swedroy
Ursprungligen postat av Donner123
Pagpag e rätt billigt om du inte är så kräsen


Ja det är sånt som dom hittar i soptunnor bakom resturanger, och fixar till och säljer, som "street food" och tjänare några peso till familjen. Nja, om man ska äta i Manila eller runt på Filippinerna, så är det rätt billigt att gå in på en resturang, eller något Foodcourt på mallen, och käka.
Så hoppa över mat från gatan, som serveras på plast tallrikar eller i papper, det är mitt råd.
#6855 2011-09-09, 18:51
Customizer
Jag käkar ofta på gatuserveringar och har aldrig blivit sjuk eller dålig av det .
De 2 gånger jag blev magsjuk åt jag på

1: Rosies Diner på Del Pilar Street, Ermita, i början av 90-talet.
Åt en bananasplit , och började spy innan jag hade hunnit äta upp den .

2: Jollibee där jag tog en hamburgare som kom upp igen inom ett par timmar.

Tycker att detta är ett ganska gott betyg åt "streetfooden".
Självklart äter jag inte på de mest sjaskiga ställena men om de har gott om kunder och maten är nygjord och varm brukar det inte vara några problem.
#6856 2011-09-09, 23:33
makati79
#6857 2011-09-10, 05:15
herr-Nilson
Ursprungligen postat av Customizer
Jag käkar ofta på gatuserveringar och har aldrig blivit sjuk eller dålig av det .
De 2 gånger jag blev magsjuk åt jag på

1: Rosies Diner på Del Pilar Street, Ermita, i början av 90-talet.
Åt en bananasplit , och började spy innan jag hade hunnit äta upp den .

2: Jollibee där jag tog en hamburgare som kom upp igen inom ett par timmar.

Tycker att detta är ett ganska gott betyg åt "streetfooden".
Självklart äter jag inte på de mest sjaskiga ställena men om de har gott om kunder och maten är nygjord och varm brukar det inte vara några problem.



Jag känner folk inom sjukvården som ibland får ta hand om matförgiftade personer.
Dom säger: Ät aldrig street food.
OK, om man inte har råd att äta något annat.
Men det kanske inte gäller oss på den här sajten?
Får man infekterad mat med "rätt" bakterier kan det vara godnatt, hehe
#6858 2011-09-10, 08:36
r2d2
Man får väl låta common sense råda. Ser det skit ut är det skit.
Jag äter gärna på sjaskiga food stores om det ser ok ut. Går man in på ett food place på en public market lär det inte se ut som en 4-stjärnig restaurang, men maten kan vara, och är ofta, riktigt bra.
Att ha i åtanke när man äter på en public market, är att maten i alla fall fortfarande levde i morse. I Sverige är man så djävla noga med hygien och så, men där ligger ju maten i butikerna i flera dagar. Här slaktas, säljs och äts det oftast samma dag.
#6859 2011-09-10, 08:49
Gift44
Ursprungligen postat av Customizer
Jag käkar ofta på gatuserveringar och har aldrig blivit sjuk eller dålig av det .
De 2 gånger jag blev magsjuk åt jag på

1: Rosies Diner på Del Pilar Street, Ermita, i början av 90-talet.
Åt en bananasplit , och började spy innan jag hade hunnit äta upp den .

2: Jollibee där jag tog en hamburgare som kom upp igen inom ett par timmar.

Tycker att detta är ett ganska gott betyg åt "streetfooden".
Självklart äter jag inte på de mest sjaskiga ställena men om de har gott om kunder och maten är nygjord och varm brukar det inte vara några problem.

Håller med dig, själv har jag aldrig blivit sjuk av streetfood (trots att jag åt det 1-2 ggr per dag) men fick däremot ränneskita efter att ha ätit på ShakeyŽs (första , sista och enda gången). Fick också nån parasit av kall lever som jag åt på en "riktig" restaurang. Annars är det väl vattnet i bushen som är problematiskt. Man är ju lite snål så varför lägga ut 30p på en C2 när det finns icewater på plastpåse för 1p. Fick ångra det ett par gånger.
#6860 2011-09-10, 10:34
avgas77
Hygien är ju inte flapparnas vassaste gren direkt - som r2d2 äter jag också ibland
på en del "sunkiga" hak, dvs utåt sett "sunkiga", men jag har ofta då spanat in stället innan
och tittar framförallt då på hur de hanterar den redan tillagade maten.

Lite bakterieflora på råvaran kan man ju acceptera om den bara är tillagad och hanterad rätt när den väl är tillagad.

Har sett skräckexempel på hur man tar i ,den tillagade, maten med plasthandskar med föreställningen att detta skulle vara "särskilt" hygieniskt - man tar ju inte i den i alla fall med de "bara" händerna !!
Sen pillar man på allt annat med samma plasthandskar på, inklusive växelpengar ,den slabbiga trasan som man torkar av borden med och kliar sig då och då i huvudet/håret m m - detta spelar tydligen ingen större roll - man har ju i alla fall de hygieniska plasthandskarna på !!
#6861 2011-09-10, 13:59
r2d2
Ja, plasthandskarna är ju för att skydda händerna från maten, inte tvärt om
#6862 2011-09-10, 15:08
dynamajt
Ursprungligen postat av ElRetardo123
Hmm utveckla ,, vad menar du är min mening sp svår för dig att förstå?

filippinerna är inte som överiga ASIEN,, Du frågade du fick svar,,,,,,,,
what more?


För någon som aldrig har varit i Asien tidigare (förutom Kina) så kanske du kan förstå att din mening inte säger mig jätte mycket. På vilket sätt skiljer sig Filippinerna från övriga Asien menar du?


Hört mycket om att maten där nere är usel, är detta något ni håller med?

Ska ner till Davao, så ni som varit där, eller i närheten, får gärna dela med er om era materfarenheter.

Går det att få tag på bra kött, mjölk, ägg, tonfisk (på burk) som i Sverige av hög kvalité?
#6863 2011-09-10, 18:08
Chr0m3
Ursprungligen postat av dynamajt
För någon som aldrig har varit i Asien tidigare (förutom Kina) så kanske du kan förstå att din mening inte säger mig jätte mycket. På vilket sätt skiljer sig Filippinerna från övriga Asien menar du?


Hört mycket om att maten där nere är usel, är detta något ni håller med?

Ska ner till Davao, så ni som varit där, eller i närheten, får gärna dela med er om era materfarenheter.

Går det att få tag på bra kött, mjölk, ägg, tonfisk (på burk) som i Sverige av hög kvalité?


Jag var i manila i två månader förra sommaren och jag skulle tro att det är ungefär samma utbud. Då tyckte jag att den traditionella filippinska maten var okej men lite torr. Så jag åt ganska ofta på KFC, Jollibee och andra kedjor då det inte är så dyrt.

Kött, mjölk, ägg och tonfisk borde du kunna hitta på närmaste SM men kvalitén kan variera. Pulvermjölk verkar vara ganska vanligt bland lokalbefolkningen men jag tror att det ska finnas färsk också.
#6864 2011-09-10, 20:10
swedroy
Ursprungligen postat av dynamajt
Ska ner till Davao, så ni som varit där, eller i närheten, får gärna dela med er om era materfarenheter.
Går det att få tag på bra kött, mjölk, ägg, tonfisk (på burk) som i Sverige av hög kvalité?


I Davao kan du gå på "Deli Swiss" (Stavningen???) dom serverar mycket bra Europesisk mat, och har en egen kött/korv butik med varor av högsta kvalite. Ligger i centrum i ett av dom stora mallen.
Färsk mjölk är inte lätt, men du får tag på imorterad Long Life till vettigt pris på SM.
Vi brukar köpa upp oss på korv och kött från dom i Davao, så att det räcker en månad, så frysen är full av godsaker hela tiden. Och potatis och dill finns att köpa på lokal marknaden, så kokt potatis och potatis mos har vi flera gånger i veckan, som omväxling till riset. Övriga produkter som ägg, konserver mm går att köpa som i gamla svedala, so dont worry.