Butlers. Till och med uppkallat efter en Saabchef.
Konkursen borde sänkt stället, eller?
– Tvärtom, säger krögarna.
För 19 år sedan slog Niklas Jacobsson, Kenneth Johansen och Magnus Larsson upp dörrarna på stället som lockade både Saabs och Volvo Aeros internationella personal.
– Det fanns kvällar då 90 procent var engelsmän och tyskar här, säger Johansen.
– Men det är tio år sedan Saabs konsulter började försvinna. Och nu märks det att alla de som skulle ha möten på Saab inte längre har det, konstaterar Larsson.
Flygmotorer drar
Volvo Aero däremot, drar fortfarande en hel del gäster till Butlers som i dag har 60 anställda, varav 15 på heltid. TTELA träffar Larsson och Johansen inne i pubdelen. Bakom köket ligger restaurangen som drar bra med gäster i stort sett varje dag.
– Vi har levt i en bubbla här, i en så liten stad med två så stora industrier. Och det säger ju sig självt att Nordens största konkurs får effekter, säger Larsson.
Men faktum är att Butlers omsättning gått upp under det senaste året.
– En skäl kan vara att folk inte åker på semester i samma utsträckning. Man stannar hemma och tar en öl här på kvällarna, säger Larsson.
– Och Saab-anställda har inte varit några av våra kunder i större utsträckning, vilket har med åldern där att göra, säger Johansen.
Men Butlers delägare har jobbat hårt förra året. De driver även BuddyŽs, vars bowling-koncept fortfarande drar folk, och framför allt företag, från en radie på tio mil. De deläger även glass-företaget Lejonet & Björnen, Göteborgarnas favorit, med Larssons gamla fotbollskompis Håkan Mild. Och framför allt har de haft en plan för en konkurs i fem år.
– När det krisade sist, när GM ville lägga ner, märkte vi det tydligt här. Men nu, ingenting, säger Johansen.
Vad kan kommunen göra för Trollhättan, tycker ni?
– För turismen skulle Spikön vara ett område man vill att det ska hända lite på, ett lättillgängligt café och en bättre lekpark till exempel. Spikön är ju det första man ser när man kommer som båtgäst och dessutom en folkvandring där på helgerna. Mer boenden i Trollhättan också, och att det händer lite i centrum, föreslår Johansen.
– Det skulle vara roligt om man någon gång skulle kunna ta fram nya koncept tillsammans, säger Larsson.
Inte starta nytt
Även om de inte skulle starta en ny krögarverksamhet i Trollhättan i nuläget – “definitivt inte, startsträckan är på flera år” – tror de på stan.
– Strandgatan, till exempel, ska ha en eloge för hur bra man löst ett ställe för ungdomar att hänga på. Och det säger ju sig självt egentligen, att vi tror på Trollhättan. Det är frivilligt att vara här.
http://ttela.se/ekonomi/saab/1.16244...en-bubbla-har-Här slås det minsann på stora trumman. Saab var Nordens största konkurs, långt större än varvskrisen enligt dessa två genier från Trollhättan
Sen att påstå att 54000 invånare i Trollhättan med omnejd är litet är bara för mycket. Det kanske inte är lika många som i Borås men inte är det mindre än Uddevalla
Mullers favorithotell kämpar
Med Saab försvann alla gästerna. Men trots tuffa tider på hotell Kung Oscar – Victor Mullers gamla favoritboende – ser man en framtid i Trollhättan. Skälet?
– Här äger man stan.
En lobby dränkt i sol, ett behagligt sorl från tv:n 
i hörnet. Här brukade Saabs personal bo, deras konsulter och här satt 9-3:ans designteam på kvällarna. Här bodde Victor Muller så ofta att han i slutet ska ha hälsat personal med frasen “Honey, IŽm home”. “Älskling, jag är hemma”.
First Hotel Kung Oscar på Drottninggatan har 80 rum och plats för 120 gäster, berättar delägaren Anna Hartman. Hon jobbar i en optimistisk bransch, säger hon, men Saabs konkurs har slagit hårt:
– Vi hade ljugit om vi sagt att vi inte tappade marknad. Saab var vår enskilt största kund, säger Hartman.
– Gästerna har försvunnit, så enkelt är det.
Gillade det familjära
På hennes högra sida sitter Roger Thurhagen, som är försäljningsansvarig, och på hennes vänstra hotellchefen Kajsa Tidlund. Det var hon som ofta kom i kontakt med gästerna, de allra flesta klassade som business.
– De uppskattade den familjära stämningen här. Att samma person som checkar in dig ofta var den som serverade dig något i baren – perfekt för de som är på resande fot hela dagarna.
Med stamgästerna borta arbetar man nu mot en ny marknad och har kommit en bit på väg. En del av lösningen är ett samarbete med Folkets hus Kultur-huset, där Thurhagen också är anställd.
– Vi skapar en marknad där vi jobbar tillsammans med en organisation för möten i Trollhättan, säger han.
– Politiska möten till exempel. Läget här är ultimat för att ta emot mellan 300 och 500 gäster.
Tror på filmen
Bollar är redan i rullning, avslöjar Thurhagen, och hotellet har redan en del bokningar – som Biogas-mötet och Filmdagarna till exempel – men processen är lång.
– Möten bokas ofta in minst ett år framåt i tiden. Det gäller att vara uthållig, säger Hartman.
Hoppet finns bland annat i den i Sverige allt mer ökande privata turismen. Till Trollhättan åker man för Fallens skull, även Saab-museet, men konceptet “Trollywood” skulle kunna utvecklas, tror Hartman och hennes kollegor.
– Filmen är ett ben för den privata turismen. Till Ystad vallfärdar folk efter Wallander. Vi hoppas att man i större utsträckning tillsammans kan ta tag i det här. Vi har ett nätverk genom hotellkedjan vi är anslutna till, men behöver ha något att locka med.
Hur resonerar man när man vill komma hit och ha möten?
– Enkelt: logistiken. Allt finns i stort sett inom gångavstånd, och åker du hit ett gäng splittras man inte på kvällen. Är du här så äger du stan.
– Som att vara på en båt, sammanfattar Thurhagen, som sedan i somras arbetatför hotellet. Det var då man insåg att det var dags att agera inför en eventuell Saab-konkurs, efter månader av “Vargen kommer”. Det går framåt, men Hartman och kollegorna hoppas på en fortsättning för Saab.
– Om inte annat för att gjuta nytt mod i Trollhättan.
http://ttela.se/ekonomi/saab/1.16244...thotell-kamparDe behöver nog inte oroa sig. Det finns allt gangstrar som Muller som kan komma på besök när de minst anar. Var det inte Victor Muller som var hedersgäst nu när den där sista Saaben skulle avtäckas?