Reseinformation Albanien.
Albanien är generellt sett ett säkert land att besöka, resa och leva i men trafiksäkerheten och disciplinen på vägarna är, liksom standarden på sjukvården, låg.
Allmänna säkerhetsläget
Albanien är generellt sett ett säkert land att besöka, resa och leva i. Normal försiktighet bör iakttas. Risken för terroristdåd är låg i Albanien.
Jämfört med svensk sjukvård är standarden på den albanska sjukvården låg, särskilt när det gäller akutsjukvården och vården på landsbygden. Stor varsamhet i trafiken bör iakttas då trafiksäkerheten och disciplinen på vägarna är låg. En heltäckande reseförsäkring rekommenderas.
Naturförhållanden / naturkatastrofer
Klimat
Albanien har medelhavsklimat med relativt korta och milda vintrar och heta, torra somrar. Klimatet i Albanien kan variera vitt från zon till zon vad gäller temperatur, nederbörd, sol, luftfuktighet m.m. Under sommarmånaderna kan temperaturen stiga till 40ºC eller mer, varför man bör tänka på att dricka ordentligt och undvika att få solsting. Under sommaren är det också vanligt med skogsbränder, som kan innebära störda kommunikationer, lokal brist på vatten och hälsoproblem.
Under vintern kan kraftiga snöoväder ställa till problem i höglänta trakter. Vägar kan snöa igen och vissa områden kan bli isolerade under en tid.
Jordbävningar
Albanien ligger i ett seismiskt relativt aktivt område. Små skalv är vanligt förekommande men även större skalv kan inträffa. Sedan 1997 har skalv uppmätts till mellan 4.7 och 5,1 på Richterskalan.
Hälso- och sjukvård
Allmänt
Sjukvården är av skiftande kvalitet. Som tidigare har nämnts håller akutsjukvården samt vården på mindre orter låg standard. I Tirana finns ett antal privata sjukvårdsmottagningar som håller högre standard än de statliga klinikerna. Det finns gott om apotek men man bör vara medveten om att pirattillverkad och utgången medicin kan finnas till försäljning. Den som är beroende av vissa mediciner (t.ex. diabetiker, allergiker m.fl.) bör ta med sig sådana hemifrån.
Vaccinationer
Förutom vaccinationer för difteri, polio och stelkramp, som ingår i det svenska vaccinationsprogrammet, rekommenderas besökande till Albanien att vaccinera sig mot hepatit A. Vid längre resor i landet bör man även vaccinera sig mot Hepatit B och TBC (BCG). Vidare bör man, om man ska tillbringa mycket tid i naturen, vaccinera sig mot fästingencephalit (TBE).
Närmare råd angående vaccinationer kan man få på Reserådets hemsida.
Kriminalitet och personlig säkerhet
Olika slag av egendomsbrott, rån och inbrott förekommer men Albanien är inte ett osäkert land att bo och resa i. Albanerna är ett gästvänligt folk, särskilt mot utlänningar. Man bör dock vara medveten om att förekomsten av handeldvapen är stor.
Trafik
Allmänt
Vid resor i Albanien bör man ta hänsyn till att många vägar är i dåligt skick och huvudvägarnas kapacitet är otillräcklig för den växande trafiken. Motorvägar finns i mycket begränsad omfattning. Trafikdisciplinen och därmed trafiksäkerheten är mycket sämre än i Sverige. Bilkörning utanför tätort efter mörkrets inbrott bör undvikas. Stor försiktighet bör vidare tillämpas när man färdas till fots, cykel eller motorcykel. Vägnätet bortom huvudvägarna, i synnerhet i de mer bergiga områdena, kräver ofta fyrhjulsdriven bil och kan vara oframkomliga vintertid.
Svenskt körkort är giltigt i Albanien. Högsta tillåtna alkoholhalt vid bilkörning är 0,5 promille och det är lag på att använda säkerhetsbälte i förar- och främre passagerarsätet. Halvljuset ska vara tänt även dagtid och det är förbjudet att tala i mobiltelefon när man kör.
Bilförsäkring
Det är viktigt att kontrollera att bilförsäkringen även täcker Albanien, då vissa försäkringsbolag inte har fullt skydd i sin grundförsäkring, t.ex. när det gäller stöld. Det kan då vara nödvändigt att teckna en kompletterande försäkring
För färd i Albanien måste man ha ett internationellt trafikförsäkringsbevis, ett så kallat Grönt kort. Kortet utfärdas av det försäkringsbolag där fordonet är trafikförsäkrat. Glöm inte att få eventuella släpfordon noterade på kortet.
Försäkringsskydd
Vid resa till Albanien bör man ha en heltäckande reseförsäkring.
En giltig reseförsäkring är enda sättet att gardera sig mot höga kostnader i de fall man skulle råka ut för sjukdom eller olyckshändelse. Den som inte har en giltig försäkring löper stor risk att tvingas betala sjukvårdskostnader och eventuell ambulanstransport/evakuering hem. Många hemförsäkringar innehåller ett reseskydd som gäller upp till 45 dagar vid resa utomlands. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information.
In- och utresebestämmelser
Svenska medborgare har rätt att resa in i Albanien utan visum och stanna maximalt 90 dagar för varje 6 månaders period. Ska man stanna längre ska man ansöka om ”Residence Permit” hos den albanska polismyndigheten. Det pass man reser på ska vara giltigt minst ytterligare 6 månader fr.o.m. datum för inresan.
För mer information bör man vända sig till Albaniens ambassad i Sverige.
Adress:
Capellavägen 7
181 32 Lidingö
Telefon: 08-731 09 20
Fax: 08-767 65 57
Språk
Albanska är det officiella språket. Många albaner talar italienska och engelska är gångbart åtminstone i de större städerna. I södra delarna av landet talas ofta grekiska.
Elektricitet
Standard är 220 V 50Hz med uttag av typen CEE-7/7, eller den kompatibla men ojordade CEE-7/16-typen (samma som i Sverige). Kortare eller längre strömavbrott är vanliga, särskilt på landsbygden.
Valuta och pengar
Den albanska valutan är albanska lek (ALL) 1 kr är värd ca 12-13 lek. Euro och US dollar används också i viss utsträckning. Det är nödvändigt att ha kontanter för betalningar. Det finns numera bankomater i de större städerna som accepterar de större kredit/betalkorten (t.ex. VISA och MasterCard). Stormarknader och större kedjor i dagligvaruhandeln samt hotell accepterar också dessa kort. När det gäller kontant betalning begär en del albaner betalning med en ”extra nolla” angivet på priset. T.ex. begär man 100 lek när priset är 10 lek. Detta är en kvarleva från den gamla valutan och betyder inte att man försöker luras.
Källa: Sveriges ambassad, Skopje.
http://www.swedenabroad.com/Page____93107.aspx