Många funderar på att flytta utomlands i dag. Världen är mindre, resorna har blivit kortare, så grejen med att bo och jobba utomlands är ett lättare beslut att fatta. För många är Portugal ett potentiellt mål för en emmigration, varmt och skönt, billigt, relaxat, nära havet och stranden, etc är några motivationer. Tyvärr är det lite av en myt.
Ingen har undgått den kris som Portugal befinner sig i. En nedåtgående spiral i tillväxt som drar med sig mindre investeringslust, en ekonomisk feghet, minskade skatteinkomster och allt tuffare sparpaket som följd. Problemen bottnar i en ekonomi som var till stor del baserad på tillverkning av möbler, textiler, kermamik, och liknande som underleveratörer till franska, tyska, britiska och holländska bolag. Med euron blev arbetskraften i Portugal dyrare och bolagen slutade använda portugisiska underleverantörer och valde i stället leverantörer i östeuropa eller i asien. Initialt drabbade det här landsbygden, de små städerna i norr och i inlandet, men allt eftersom företag efter företag konkade drabbades andra näringar. Den minskade köpkraften slog hårt på handeln. Servicenäringen påverkades på samma sätt. I och med att de utländska investeringarna slutade kom inga nya pengar in i landet, och till sist började bankerna få problem. Sparpaketen i Portugal handlar mest om att säkra bankerna. Bankerna som sitter med de osäkra lånen och alla kreditförlusterna. Det handlar alltså inte om ett land som levt över sina tillgångar.
Hur påverkar då krisen de som har jobb i Portugal? Förutom att skatter har höjts och vissa förmåner har tagits bort, så är det stora att arbetsgivarna utnyttjar det faktum att jobben är få, arbetstagarna oroliga, och att många är villiga att ta låga löner för att ens få ett jobb. I handeln och inom servicenäringen tvingas många jobba över utan kompensation. Kräver arbetsgivaren att man ska stanna ytterligare några timmar så är det bara att ställa upp och att inte förvänta sig någon lön för det. I detaljhandeln är detta satt i system. Gillar man det inte är det bara att lämna sin plats till nästa. Men har man inte anställningstrygghet? Jo, men de flesta anställs på vikariat eller på projektanställningsbasis, på 1-3 års längd. Har man inte gjort som man blivit tillsagd blir man inte förlängd eller så avslutas det vikariat/projekt som man jobbar på.
I vissa branscher är man aldrig anställd utan man "hyrs" in ungefär som en konsult. Man får något som kallas recibos verdes, gröna kvitton, vilket betyder att du är ett enmansbolag och får själv sköta pensions- och sjukförsäkringsinbetalningar m.m. I en sådan "anställningsform" är man i regel bara en månad från att få sparken. I regel är man betald per dag, inte per timme, så definitionen av hur många timmar ingår i en dag är upp till arbetsgivaren och dig att komma överens om.
Arbetsmoralen i Portugal är också annorlunda. Självklart påverkas den av att arbetsgivaren är en skitstövel, men om vi bortser från de fallen karaktäriseras portugisiskt arbetsliv av oplanerad drift. För det första är chefen en gud. Alla ser upp till honom, det är i regel alltid en man, och man titulerar honom gärna "Herr doktor" osv. Man stannar i regel så länge som han stannar på jobbet och i de mer traditionella företagen gör man inga initiativ om de inte kommer från chefen. Jag är elak nu, för visst finns det mer moderna företag i Portugal som anammat en mer internationell stil, men väldigt många företag i Portugal är gammelmodiga i hur de drivs.
Arbetet börjar runt 9.30-10 och folk brukar ta en och en halv timmes lunch vid kl 13.00. Sedan jobbar man vidare till klockan 19-20. Jobbar man som jag med projekt så är det i regel så att ingen jobbar med projektets uppgifter i början av ett projekt, eftersom man i regel håller på med uppstädning av något annat projekts restpunkter. Ingen har särskilt stor fokus på någon projektplan och finns det en sådan så används den bara för att en kund begärt det. Plötsligt inser någon att det bara är en kort tid kvar innan projektet ska leverera något och då får alla en väldig fart. Plötsligt ska det jobbas kvällar och helger, gratis, till slut smackar man i hop nått med brottsligt låg kvalitet timmarna efter deadline. Restpunkterna tar man igen i nästa projekt....
Så mitt råd till alla som funderar på att flytta till Portugal för att jobba är följande. Försök att få jobb på ett svenskt bolag i Portugal. Sandvik var stora för en del år sedan. Ericson, Alfalaval, SKF etc finns där nere. Alternativt sök er till andra utländska (nordeuropeiska) firmor som jobbar i Portugal. Det är åtminstone en större möjlighet att ni då hamnar på ett företag som drivs någonlunda likt ett nordeuropeiskt företag. Kolla gärna av er evt nye chef. Har han själv jobbat utomlands, då är chansen större att han inte är en traditionell portugisisk chef i ledarstilen.
Alternativt startar ni upp ert eget företag där nere. Kolla av med handelskammare och ambassad vad för hjälp man kan få. I och med att det egna investeringsintresset i Portugal är lågt är man mycket intresserade av utländska investerare. Anställer mam personal kan man få de anställdas minimuminkomst betald under en period etc. Hoppas det här inte bara gav en negativ vy av arbetslivet i Portugal.