Hej Ursa!
Missa inte
Villa dei Misteri som innehåller de mest berömda väggmålningarna i Pompeji. Den är lätt att glömma, eftersom den ligger en bit utanför, dock på gångavstånd.
Som vår padovesiske tyrann redan påpekat bör ett besök i Pompeji kompletteras med en visit på det arkeologiska muséet i Neapel, där många av föremålen från utgrävningarna finns.
Jag rekommenderar även en utflykt till Paestum, där du kan bese några av de mest välbevarade grekiska templen. Hit kommer mest entusiaster och man kan få en kontemplativ stund för sig själv bland kolonnerna. Stämningen skiljer sig alltså väsentligt från den i Pompeji, där det är som på Louvren, där 75 % inte är intresserade av vad de ser utan bara vill hem till hotellrummet för att runka, äta chips och kolla på TV och det gäller dessutom att undvika med överläppsfjun försedda tyska ungdomar, som lirar fotboll med en tom cocacolaburk.
Du bör även läsa Plinius den yngres berömda brev om den beryktade morbroderns död vid vulkanutbrottet, men undvik den pratsjuka svenska översättningen från 1984.
En av viktorianernas mest älskade böcker
The last days of Pompei av Byrons buksvåger Edward Bulwer-Lytton kanske kan vara kul också. Tror ärligt talat den känns ganska trist idag, men vem vet även en författare, som inlett en roman med orden
It was a dark and stormy night... må ha haft sina stunder.
Till Italien finns det reseguider av bästa kvalitet. Ett säkert kort brukar vara Blue Guide-serien. Härligt brittiskt knastertorrt, få foton, men många arkitektoniska grundplaner, inte en massa flamsiga praktiska tips om saker man ändå fattar på plats, bara kompakt info utan fnaskande och populära ordvändningar - aah, den här serien gör mig nästan kåt.
Gisburnes råd är bara att upprepa. 3 liter vatten kan vara skillnaden mellan ett lyckat och ett misslyckat besök.