Ursprungligen postat av Lacerda
Hej! Jag flyger till Puerto Escondido nästa vecka från Merida. Vad är det för mat i Oaxaca man inte ska missa? Känner du till något annat kul i trakten run PE? Jag planerar att surfa vågor för det mesta.
Kul. Har du någon tid över i Merida eller byter du bara flyg där? Finns inte mycket att se i Merida, men jag skulle kanske kunna föreslå något om du har några timmar att slå ihjäl i Merida.
PE känner jag inte till. Har bara varit i Huatulco och staden Oaxaca, med omnejd.
Vilken mat i Oaxaca som man inte ska missa? Det beror lite på tycke och smak. Bortsett ifrån att i stort sett alla rätter i Oaxaca är speciella på grund av regionens speciella salsor och den allmänna tillagningstraditionen så är de specifikt speciella rätterna från Oaxaca som man inte får missa till exempel att börja dagen med varm choklad och bröd (kaffebröd, men det kan det ju inte kallas till choklad) sedan en tlayuda med tasajo till lunch och garnachas på kvällen, nästa dag mole negro (enmoladas), caldo de piedra och empanadas de quesillo (quesillo är en speciell typ av ost från Oaxaca, den bästa typen av ost enligt min mening).
Det finns egentligen sju olika typer av mole som är speciella för Oaxaca, även om mole i sig inte är en rätt som har sitt ursprung i Oaxaca. Och samma gäller för tamales, som heller inte är speciella för Oaxaca, men Oaxaca har sina särskilda versioner som är speciella.
Ett vanligt sätt att äta frukost eller lunch är att helt enkelt gå till marknaden, där det finns flera olika serveringsplatser. Det är den mer äkta upplevelsen. På restauranger lägger de oftast mer tid på presentationen än på smaken och de har också oftast lite svagare (utspädda) salsor.
Och om du vill vara äventyrlig så kan du prova på att äta stekta syrsor (chapulines) eller myrägg, eller om du är mindre äventyrlig, prova en salsa som har dessa syrsor som en av ingredienserna.