Ursprungligen postat av SirHizz
tack. väldigt intressant läsning
bukoperation låter inte fan inte kul. hoppas det e bättre nu
99 000 dollar är ju fantasisummor, stackars dom jävlarna i USA som inte har healthcare försäkring.
Jodå, det är mycket bättre nu! Hade dessutom ont i ryggen varje morgon, det är borta nu med, verkar som om ryggvärken hade med infektionen i magen att göra.
Det här är vad jag hade, om någon är intresserad:
http://en.wikipedia.org/wiki/Diverticulitis
Jag har haft anfall 2-3 gånger per år de senaste 10 åren eller så, och enligt min kirurg hade jag förmodligen en infektion konstant de senaste 6-7 åren...
Grejen är att de som är riktigt fattiga har fri sjukvård från staten (Medicare).
Många som inte har sjukförsäkring har medvetet valt bort det för att ha mer pengar i plånboken varje månad. Ungefär som när man väljer att inte ta bilförsäkring och hoppas på det bästa, att man inte krockar/kör på någon.
Nu med ACA (ObamaCare) så måste man köpa en sjukförsäkring (precis som man i Sverige måste ha trafikförsäkring).
Sedan finns det givetvis också många som har en "pre-existing condition", alltså en sjukdom man redan har sedan tidigare, som man inte kan försäkra sig emot. Ungefär som i Sverige, du kan inte ta en livförsäkring om du redan har cancer eller HIV, till exempel.
Även här har ACA tvingat fram förändringar, numera får försäkringsbolagen inte vägra teckna en försäkring på grund av pre-existing condition. Den ökade kostnaden sprids ut på alla försäkringstagare, vilket givetvis ger lite högre premier. Ungefär som om Trygg-Hansa inte får vägra 19-åriga Pelle en bilförsäkring eller ta ut en högre premie, trots att Pelle krashat 3 bilar det senaste året och fått 4 fortkörningsböter. Så för att täcka kostnaderna för Pelle måste de höja premien för alla, inklusive 62-åriga Agda som aldrig varit vållande till en olycka och alltid kört perfekt.
Så systemet i USA är inte så hemskt som svenska media försöker få det att låta.
Här är ett exempel:
För 10 år sedan bröt min dåvarande flickvän benet (lårbenet, till och med). Hon är rullstolsburen efter en bilolycka när hon var ung, så hon har Medicare från staten. Hon fick vård på Parkland Hospital (dit de tog JFK efter att han skjutits, för övrigt). Det är ett sjukhus där även folk utan sjukförsäkring och som har Medicare/Medicaid får behandling. Hon opererades, och när jag besökte henne hade hon eget rum, etc. Mycket bra vård, gott om läkare, etc. Besökstid i stort sett dygnet runt (hade även jag när jag opererades).
Förra veckan fick min systers svärmor ett stroke. Trots att Sverige ska ha så bra sjukvård, och hon har betalat skatt i hela sitt liv (hon pensionerades för några år sedan) så hamnade hon i ett rum med tre andra patienter. Begränsad besökstid och ingen möjlighet att prata privat med andra patienter runt omkring. Tog hur lång tid som helst innan en läkare pratade med min syster och hennes sambo, tror det var först dagen efter han dök upp.
Så hur kan det komma sig att till och med de som inte har försäkring i USA får eget rum och täta läkarbesök, medan folk i Sverige läggs fyra per rum och ser en läkare varannan dag, trots att de betalat nästan 50% i skatt i många år?
Ja, USAs sjukvård kostar betydligt mer per person än i Sverige, men kvalitén är också betydligt större. Jag hoppas verkligen att jag inte blir sjuk i Sverige...