Ursprungligen postat av Brewcifer
Hur är maten där borta, är det dyrare än här hemma i Sverige och är det vanligt att betala med kort?
En del saker är nog rätt mycket dyrare än i Sverige. Jag har bara lite dålig koll på hemmaplan, så att jämföra direkt är svårt. Men jag skulle tro att 38 danska kronor för en stor Marabou choklad, eller 35 dkr för en gurka är betydligt dyrare. Det förstnämnda beror mest på att politikerna har lagt en väldigt saftig godis och spritskatt. Sen verkar andra saker lite mer sansade å andra sidan, t.ex. 50 dkr för några hundra gram kött kanske.
Billigast är så klart färsk mat, dvs. mest fisk. Du kan köpa en hel stor firre för 30-40 dkr som är tillräckligt till en stor familj.
Det bästa är dock att man har tillgång till mycket vilt och friskt. Det finns i princip alltid myskoxe, ren, val, säl, och som nämnt: fisk. Min favorit är dock sydgrönländska lamm, smakar helt fantastiskt - inte alls som skiten nere på kontinenterna.
Utbudet varierar också mycket beroende på hur långt norrut man bor; skeppen har problem med att transportera varor när havsisen ligger långt söderut. Det kan vara så att frukten är helt slut i någon månad längst uppe i norr. I Nuuk är det kanske ett litet problem någon eller några gånger om året, man får i alla fall vara noga med att dubbelkolla kvaliteten på varorna man köper att de inte har legat för lång tid.
Kort? Ja, inte lever vi i 1900-talet längre. Mastercard, VISA och liknande fungerar på de flesta ställen. Kanske bara att någon liten lokalbutik inte tar det.