Först och främst, jag hoppas ni får en fantastisk resa om/när ni kommer iväg!
En del tips och förhoppningsvis matnyttig information vill jag lämna nedan:
Oavsett hur nitiskt ni planerar och oavsett hur mycket ni har klart för er innan avresa, så kommer det bli annorlunda på många punkter. Så släpp detaljplanerna. Det mest fascinerande med dessa resor är att du faktiskt inte alls vet vad som kommer hända. Det gäller bara att inse det.
Vad beträffar
visum, som nämndes i tidigare svar, kan det vara en god idé att förbereda så mycket som möjlighet. Många ambassader har ansökningar via webben, så läs på och försök fixa så många visum som möjligt med flexibla inresedatum. Lyckas ni med detta så kan det spara en del tid och frustration under resans gång. Kostnaden för detta är värd den flexibilitet som det ger. Det är troligtvis inte möjligt för alla länder, men läs på och se vad ni kommer fram till!
Packa lätt. Och när du tycker att du har lyckats med det, packa ännu lättare. Fortsätt så ett tag och står du sen där med ett knyte som du kan bära på huvudet, då har du snart lyckats. Det finns en tråd på Flashback med tips för att packa lätt. Kika i den!
Många utställningar och diverse turistattraktioner har oftast rabatterade priser för studenter. Fram med ditt ID-kort och spara ett par slantar. Har aldrig varit med om att bli nekad detta trots att jag dragit fram både körkort, ICA-kort och medlemskort på Åhlens.
Om du betalar med kort eller har hemförsäkring så finns allt som oftast en
reseförsäkring som gäller i 45 dagar. Eftersom ni har planerat att vara iväg längre än så kan det vara värt att kika på att förlänga denna försäkring.
Om ni bokar hemresa redan innan avresa, se till att biljetten åtminstone är ombokningsbar. Ni vet aldrig vad som kan hända och summan för ombokningen överstiger i de flesta fall inte 1000-1500, klart billigare än en ny biljett.
Sunt förnuft. Om ni saknar det, är det nog bäst att jobba till sig en smula. Säkerligen kommer människor att försöka blåsa er på både det ena och det andra. Förhoppningsvis når det aldrig så långt som till fysiskt våld, där sunt förnuft hjälper föga, men diverse blåsningar kommer ni att stöta på. Om ni sen förstod det eller inte, det är en annan sak. Har bl.a. träffat på personer som hamnat på "tebjudningar" som slutade med en nota på ett par tusenlappar.
Stressa inte. Se till att ha tid för spontana utflykter. Om ni bara far och flänger till alla de stora turistattraktionerna så går ni miste om mycket. Ni är i ett nytt land och kan åka precis (nåja) vart ni vill. Vem säger att den där lilla byn uppe i norr inte är något att ha? Kanske blir era bästa upplevelser de ni inte alls hade planerat till en början. Jag har hamnat på riktiga avkrokar emellanåt, och trots att Kinesiska muren, en skyskrapa i Shanghai och ett vackert tempel på Sri Lanka var trevliga upplevelser, till viss del, så kan de inte ens mäta sig med upplevelsen att hamna på en ö med båttrafik var tredje dag eller att stanna en natt i en by med 50 nyfikna invånare som dukar fram långbord, bjuder på mat och är glada hela natten lång. Åk var fan som helst med ett öppet sinne!
Diarrétabletter. Packa eller köp sådana. Den lycka som infinner sig när du finner ett par sådana i plånboken efter att ha spenderat 2 timmar hukandes i skogen, på en bergstopp, eller var tusan som helst, är obeskrivlig.
Snus har aldrig orsakat mig några problem i Asien, men det är ju ingen sanning för alla.
Läste att någon tipsade om Terrakottaarmén i Xi'an, Kina. För mig är det ett typexempel på en turistattraktion som en lätt kan bortse ifrån. Men återigen, läs på och bilda dig en egen uppfattning.
Lyssna inte alltför mycket på resebyråer och deras förslag till resvägar. Alla svar ni har på frågor innan ni åker, kommer ni snart inse inte alls stämmer när ni väl är på plats. Det mesta brukar gå att lösa med lite hjälp från andra resande och från lokala förmågor.