Ursprungligen postat av sleev
Sjölagen är hård.
Finns i så gått som inga begränsningar för befälhavaren eller av honom utsedd person för att upprätt hålla ordningen ombord.
Här själv varit med att gå in i baren på färjor som motorman med stora skiftnycklar för att "röja" lite.
Har varit med om att fyllecellen är full. Då satte man fast dom med handklovar i räckverket utomhus mitt i vintern, dom brukar vara väldigt snälla när man kom och talade med dom efter någon timme.
Även om Sjölagen är hård är det kanske Sjömanslagen i kombination med Sjölagen som är tillämplig här?
53 § För att upprätthålla ordning ombord får befälhavaren bruka det våld som med hänsyn till omständigheterna kan anses försvarligt. Detsamma gäller den som befälhavaren berordrar att biträda härvid och den som utan anmaning kommer befälhavaren till hjälp.
Den som i fall som avses i första stycket gjort större våld eller svårare skada än som är medgivet dömes likväl ej till ansvar, om omständihgeterna var sådana, att han svårligen kunde besinna sig. Finnes gärningen brottlig, får dömas till lindrigare straff än som eljest är stadgat för brottet.
Fast å andra sidan så är det Sjölagen 15 kap 9 som talar om att passagerare skall veta hut, som Anders Björk sa.
9 § Passageraren är skyldig att följa föreskrifter om ordning och säkerhet under resan.
Bestämmelserna i 24, 53 och 54 §§ sjömanslagen (1973:282) om undersökning med anledning av brott ombord och tvångsmedel mot besättningsmedlem ska även tillämpas i fråga om passagerare. Lag (2015:256).
Vad jag kunde se, är MS Viking Cinderella registrerat i Sverige, alltså är det Svensk lag som gäller, vilket borde vara tur för TS, Älgmuleätarna brukar inte dela Sveriges liberala inställning till fyllon.
För den som inte har något bättre för sig, så kan man ju fundera på hur möjligheten att använda våld på ett luftfartyg ter sig.
Luftfartslag (2010:500)
5 kap
Upprätthållande av ordning
5 § Om någon genom sitt uppträdande ombord utgör en omedelbar fara för flygsäkerheten eller luftfartsskyddet, får befälhavaren vidta de åtgärder mot denne som behövs för att avvärja faran.
För att genomföra dessa åtgärder får befälhavaren inte använda strängare medel än förhållandena kräver.
Befälhavaren bör i första hand försöka tala den som skapat faran till rätta genom upplysningar och uppmaningar. Våld får tillgripas endast när andra medel inte hjälper. Om våld tillgrips ska den lindrigaste form brukas som kan förväntas leda till det avsedda resultatet. Våld får inte brukas längre än som är absolut nödvändigt.
Medlemmar av besättningen ska lämna befälhavaren den hjälp han eller hon behöver. Passagerare får efter uppmaning av befälhavaren lämna sådan hjälp. Om en åtgärd med hänsyn till faran måste vidtas omedelbart, får besättningsmedlemmar och passagerare själva genomföra den utan uppmaning av befälhavaren.
Besättningsmedlemmar och passagerare som lämnar hjälp eller annars vidtar åtgärd enligt fjärde stycket har samma rätt som befälhavaren att bruka våld.