Ursprungligen postat av jatteloka
Till er som bor i USA:
Känner ni er mer ekonomiskt trygga i USA än i Sverige?
Absolut. Jag tjänar drygt dubbelt mot vad jag skulle ha gjort på exakt samma jobb.
Jag intervjuade nämligen i somras på ett konsultföretag i Stockholm som var i stort sett identiskt mot mitt nuvarande jobb. Samma plattform, samma beläggningskrav, etc.
Jag skulle ha fått 45,000 kr/månad där, och jag tjänar idag $107,000 om året, vilket med dagens växelkurs blir 87,200 kr/månad före skatt.
Men det intressanta är ju hur mycket man får ut i handen, efter skatt och andra kostnader. Jag får ut motsvarande runt 55,000 kr/månad efter skatt, sjukförsäkring, livförsäkring och pensionssparande. Jag lägger undan 15% av min bruttolön i en 401(k), ett pensionssparande där man får sätta in oskattade pengar. Skatten betalar man istället när man tar ut pengarna.
jag sätter även in lite pengar på ett IRA. Det är ett pensionssparande där man sätter in skattade pengar, och man kan ta ut pengarna utan att betala skatt, inte ens på värdeökningen.
Det är vettigt att ha bägge typerna av pensionssparande, så man kan balansera uttagen för att få så lite skatt som möjligt.
Ursprungligen postat av jatteloka
Är det dyrt med sjukförsäkring?
Det beror på vilken arbetsgivare man har, vilken plan man väljer, och om man betalar bara för sig själv eller även för fru och barn.
Det finns idag två huvudsakliga kategorier av sjukförsäkringar: den traditionella och det som heter "high deductible plan", alltså med hög självrisk. Men då är försäkringspremien betydligt lägre.
På mitt nuvarande jobb är sjukförsäkringen gratis för mig. Om jag hade haft fru och barn på den försäkringen så hade det kostat lite, minns inte exakta summan men tror det var $500/mån för min fru.
På mitt förra jobb hade vi bägge systemen, de sista 2-3 åren bytte vi till high deductible. Premien gick från $250 för mig till $70. Men självrisken/out-of-pocket gick upp från $1500 eller $2000 till $6000.
Sjukförsäkringar kan vara lite komplicerade. Du har både en deductible och en out-of-pocket-kostnad.
Först betalar du allt, upp till att du nått självrisken (deductible). Sedan betalar du en viss procent av kostnade och försäkringsbolaget resten, upp tills dess att du når din out-of-pocket-nivå. Sedan betalar sjukförsökringen allt.
Med en high deductible-plan så kan man spara pengar i en HSA (Health Saving Account), och ofta sätter jobbet in en summa där också varje år. Dessa pengar kan sedan användas för medicinska kostnader, till exempel deductible.
Så låt oss ta ett exempel. För några år sedan behövde jag en operation. Jag opererades och låg ganska exkt en vecka på sjukhuset (eget rum). Här i USA skickas räkningen (eller en kopia av vad sjukhuset skickar till försäkringsbolaget) till dig som patient.
7 dagar (6 nätter) på sjukhuset: $99K. Det var allstå för rummet och sjuksköterskorna. Sedan tillkom kostnader för mediciner, jirurgen (han var en fristående läkare), operationssal, narkosläkare, etc.
Jag hade även en CT-scan (de trodde jag fått en blodpropp, mitt hjärta agerade lite lustigt, gick från en puls på 70 till 160 till 40 till 18, etc, allt inom en minut).
Totala räkningen var på $145K. Men nu har alla försäkringsbolag avtal med sjukhus och läkare om betydligt lägre priser. Rummat kostade dem "bara" $25K. Totalsumman hamnade på runt $45K, om jag minns rätt.
Min deductible var $3500 och min out-of-pocket var $6000. Så de första $3500 betalar jag. $41,500 kvar. Sjukförsäkringen betalar 80% och jag 20% upp tills dess jag lagt ut $6000 totalt. Så jag betalade $2500 till, och försäkringen resten.
När vi gick över till high deductibel så satte jag in skillnaden mellan gamla och nya premien ($250/månad, ungefär) i min HSA, plus att jobbet satte in $1200 första året och $1000 andra året.
Så när jag opererades hade jag över $6000 där, så det kostade mig egentligen ingenting.
Men det gäller att tänka lite, och vara smart. Hade jag bara brännt de extra pengarna jag fick när premien gick ner så hade jag suttit med en rejäl räkning att betala. Det går givetvis att göra avbetalningar, de vet att folk ofta inte kan betala hela summan.
Ursprungligen postat av jatteloka
Vad är motsvarigheten till A-kassa, om det finns nån?
Det kallas bara "unemployment". Organiseras inte av något fack, utan av staten. Du betalar en liten avgift varje månad på din lön, och ersättningen är baserad på din tidigare lön.
Jag blev uppsagd på grund av arbetsbrist 2016. Jag fick en veckas lön för varje år jag jobbat, så drygt 3 månaders lön (hade jobbat där i 14 år). Jag fick även lite arbetslöshetsersättning, men jag minns inte hur mycket. Det kan ha varit $2000 två gånger i månaden eller liknande, så betydligt lägre än min lön.
Ursprungligen postat av jatteloka
Är livsstandarden bättre?
Du menar levnadsstandarden? Ja, för mig är den det. Min fru hade en bostadsrätt när vi träffades, och sedan köpte jag ett sommarhus (som vi för övrigt hyr ut, så det betalar för sig självt).
Vi äger två bilar, en Volvo S60 T5 från 2012 (min) och en Hyundai Santa Fe (modellen med extra allt) från 2017 (den är min frus, även om jag formellt äger den).
Vi kan resa en hel del, vi var i somras i Sverige i två månader, hyrde en lägenhet i Stockholm i 6 veckor (där jag jobbade på distans), sedan reste vi runt lite resten av tiden.
Ursprungligen postat av jatteloka
Känner ni er tryggare?
Ja, och skulle jag röra mig i lite mer skumma områden så är jag beväpnad.
Ursprungligen postat av jatteloka
Hur många semesterdagar har ni?
Obegränsat. På mitt jobb har vi "unlimited PTO" (Paid Time Off). Jag var ledig 30 eller 32 dagar under 2019. Så länge mitt jobb blir gjort så kan jag ta ledigt när jag behöver. Sjukdagar ingår i PTO.
Ursprungligen postat av jatteloka
Får ni betalt även om ni är sjuka?
Ja, det är något som gäller generellt i USA, man har "sick days", oftast 5 eller 6 om året. Man kan då vara hemma med full lön, inga karensdagar. Allt fler företag går från att ha "vacation days" och "sick days" till att klumpa ihop dem.
Ursprungligen postat av jatteloka
Edit: Ni får gärna speca vart ni bor och vad ni jobbar med.
Dallas, Texas. Jobbar som seniorkunsult och utvecklare på en mindre konsultfirma (runt 65 anställda).
Har även ett eget företag vid sidan om, för extrajobb. Och ja, jobbet tillåter det, eftersom jag inte konkurrerar med dem (jobbar med en helt annat plattform). Drar inte in några stora pengar där, tror det var $30-35K förra året.