Hitta diskussioner med liknande innehåll

Resa under det kinesiska nyåret

#13 2017-01-13, 00:54
Ursprungligen postat av Chalmeristen
Bara kul att kunna hjälpa till!

Det var mycket folk men på ett trevligt sätt, absolut inte olidligt i Yunnan. Shangri-la var rätt folktomt. Första dagarna efter nyåret var dock jobbiga men de flesta är bara lediga några dagar så sedan lättar det snabbt. Men Dali eller Lijiang på nyårsafton och två dagar till kanske skall undvikas. Själv var jag i Xishuangbanna och det var rätt fullt med folk. Men det mest irriterande var det oerhörda hotellpriserna typ 4-5 gg normalt pris.


Känns som att jag prickar in det hyfsat bra tidsmässigt ändå då!

Hotellpriserna börjar jag känna av. Jag skrev ett par inlägg upp att hotell var bokat de tre första nätterna, stämmer inte längre.

Jag är inne på mitt tredje hotell bokat via Ctrip. Ett par timmar efter bokningen så ringer ctrip upp och säger att hotellet inte godtar priset som är på ctrip (vad i helvete?!).

Har inte lyckats boka hotell än.
#14 2017-01-14, 03:33
Chalmeristen
Ursprungligen postat av mindwave
Känns som att jag prickar in det hyfsat bra tidsmässigt ändå då!

Hotellpriserna börjar jag känna av. Jag skrev ett par inlägg upp att hotell var bokat de tre första nätterna, stämmer inte längre.

Jag är inne på mitt tredje hotell bokat via Ctrip. Ett par timmar efter bokningen så ringer ctrip upp och säger att hotellet inte godtar priset som är på ctrip (vad i helvete?!).

Har inte lyckats boka hotell än.

Inte det minsta förvånad. Det är så här det går till under nyåret. Vi dök bara upp i Xishaungbanna och frågade runt. Tog till sist en verklig dump, kostade 300 natten och dom sa själva att normalt pris var 60. Toalett utan vattenlås, bara ett hål rakt ner, och allmänt skitigt och nergånget men vi var för snåla för att betala 2000 på det 5-stjärniga hotellet en bit bort. Efter 4-5 dagar lättade det och man kunde bo riktigt schysst för 200-300 natten.

Men åk till Dali och ShaXi, bägge ställena var riktigt schyssta. ShaXi når enklast med egen transport så där var trycket lite mindre men det går antagligen att ta bussen mot LiJiang och hoppa av på vägen och så fixa en taxi sista biten. Men det är alldeles för långt att gå från motorvägen om du inte reser med endast ryggsäck och är en van hiker så jag hade bokat transport inne i Dali.
#15 2017-01-16, 05:29
Ursprungligen postat av Chalmeristen
Inte det minsta förvånad. Det är så här det går till under nyåret. Vi dök bara upp i Xishaungbanna och frågade runt. Tog till sist en verklig dump, kostade 300 natten och dom sa själva att normalt pris var 60. Toalett utan vattenlås, bara ett hål rakt ner, och allmänt skitigt och nergånget men vi var för snåla för att betala 2000 på det 5-stjärniga hotellet en bit bort. Efter 4-5 dagar lättade det och man kunde bo riktigt schysst för 200-300 natten.

Men åk till Dali och ShaXi, bägge ställena var riktigt schyssta. ShaXi når enklast med egen transport så där var trycket lite mindre men det går antagligen att ta bussen mot LiJiang och hoppa av på vägen och så fixa en taxi sista biten. Men det är alldeles för långt att gå från motorvägen om du inte reser med endast ryggsäck och är en van hiker så jag hade bokat transport inne i Dali.



Helt otroligt. Det är verkligen en utmaning att resa under denna period.
Min packning kommer bestå av en mindre ryggsäck. Jag tar bara med mig det nödvändigaste, dock har jag inte kläder för några större utflykter. Så förhoppningsvis klarar jag mig på vardagskläder.

Jag tröttnade på hotellen och bokade ett rum genom AirBnb och det var inga problem (200rmb/natt).
Pratar nu direkt med en jättetrevlig tjej som redan bjudit mig på revbenspjäll när jag kommer. Vi har direktkontakt via wechat och hon stöttar upp med allt! Känns riktigt bra!
#16 2017-01-16, 21:13
falafel111
jag var i Lijiang 2010.
har hört från min kinesiska vän som var där nu i november att allt har blivit 300% dyrare

innan 2011 kunde man äta en maträtt för 10 RMB. idag får du lägga 25-40 RMB på en budget måltid i lijiang
turismen har exploderat från kina och den dyra kinesiska valutan gör det 35% dyrare för oss svenskar att besöka kina än förre 2014.

det enda som verkar ha hållit sig är iaf hotell priserna. attraktionerna är väldigt dyra i kina och stiger kraftigt upp i pris varje år.. kina blir snart dyrare än japan. det kan ni lita på.
#17 2017-01-17, 14:44
takeitchill
Ursprungligen postat av falafel111
jag var i Lijiang 2010.
har hört från min kinesiska vän som var där nu i november att allt har blivit 300% dyrare

innan 2011 kunde man äta en maträtt för 10 RMB. idag får du lägga 25-40 RMB på en budget måltid i lijiang
turismen har exploderat från kina och den dyra kinesiska valutan gör det 35% dyrare för oss svenskar att besöka kina än förre 2014.

det enda som verkar ha hållit sig är iaf hotell priserna. attraktionerna är väldigt dyra i kina och stiger kraftigt upp i pris varje år.. kina blir snart dyrare än japan. det kan ni lita på.


De har t.o.m. börjat ta inträde in till gamla stan nu. 100 rmb eller något, gäller dock under 2 veckor om jag inte minns fel.

Du får garanterat ingen maträtt inne i gamla stan för typ 10 rmb. Du kan hitta sådan billig mat, typ nudlar utanför den gamla staden dock, men då får du ju traska en bit.

Allt inne i gamla stan är ju dyrt. Går man ut och äter så är det väl runt minst 100rmb+ för två om man vill äta på en riktig restaurang.

Nej, Kina kommer inte "snart" bli dyrare än Japan... Kommer nog ta minst 20-30 år för det att inträffa. GDP per capita är fortfarande väldigt lågt i Kina. Japan är ett rikt land även sett till GDP per capita.

Saken med Kina är att det är så svårt att specifiera vad "en måltid" kostar. Det skiljer ju så enormt. Det är inte direkt som Sverige där de flesta restauranger ungefär ligger på liknande priser. I Kina går det ju från 10rmb upptill 500 rmb per person beroende på vad och vart man äter. Det är ju helt upp till en var man går och den standard man vill ha. Vill man bli undernärd på nudlar så kan man fortfarande leva på spottstyver i Kina. Har man lite högre standard och förväntningar så kommer det kosta betydligt mer. Räkna med att du får vad du betalar för. Billiga hak men även vanliga hak använder inte direkt de bästa råvarorna om vi säger så... Känner en del som driver restaurang i Kina och det är inte direkt hög matsäkerhet. Att vissa kan hålla det så billigt beror inte bara på att de är låga löner i Kina utan även på att de inte bryr sig om matsäkerhet och kvalitet på råvaror.

Nu för tiden så känns det som att det kostar alltid i alla fall runt 80-100 rmb per person(dvs. 130 sek pp) när man är ute och äter på restauranger i Kina. (Räknar inte in snabbmatsrestauranger och typ nudelhak).
#18 2017-01-21, 08:32
mickes418
Ursprungligen postat av takeitchill
De har t.o.m. börjat ta inträde in till gamla stan nu. 100 rmb eller något, gäller dock under 2 veckor om jag inte minns fel.

Du får garanterat ingen maträtt inne i gamla stan för typ 10 rmb. Du kan hitta sådan billig mat, typ nudlar utanför den gamla staden dock, men då får du ju traska en bit.

Allt inne i gamla stan är ju dyrt. Går man ut och äter så är det väl runt minst 100rmb+ för två om man vill äta på en riktig restaurang.

Nej, Kina kommer inte "snart" bli dyrare än Japan... Kommer nog ta minst 20-30 år för det att inträffa. GDP per capita är fortfarande väldigt lågt i Kina. Japan är ett rikt land även sett till GDP per capita.

Saken med Kina är att det är så svårt att specifiera vad "en måltid" kostar. Det skiljer ju så enormt. Det är inte direkt som Sverige där de flesta restauranger ungefär ligger på liknande priser. I Kina går det ju från 10rmb upptill 500 rmb per person beroende på vad och vart man äter. Det är ju helt upp till en var man går och den standard man vill ha. Vill man bli undernärd på nudlar så kan man fortfarande leva på spottstyver i Kina. Har man lite högre standard och förväntningar så kommer det kosta betydligt mer. Räkna med att du får vad du betalar för. Billiga hak men även vanliga hak använder inte direkt de bästa råvarorna om vi säger så... Känner en del som driver restaurang i Kina och det är inte direkt hög matsäkerhet. Att vissa kan hålla det så billigt beror inte bara på att de är låga löner i Kina utan även på att de inte bryr sig om matsäkerhet och kvalitet på råvaror.

Nu för tiden så känns det som att det kostar alltid i alla fall runt 80-100 rmb per person(dvs. 130 sek pp) när man är ute och äter på restauranger i Kina. (Räknar inte in snabbmatsrestauranger och typ nudelhak).


Nja, så kan man inte generalisera det heller. Kina är komplext land, och det finns alla möjliga varianter av människor. En hel del mat är av låg kvalitet och hade aldrig fått säljas i Sverige. Men det innebär inte att billig mat är av dålig kvalitet. Allt beror på ägaren, och det är jävligt svårt att avgöra om man inte är van. Föder de upp djuren själva och odlar sin egen mat? Är de giriga eller gör de affärer för att klara brödfödan? Restaurangens läge? Allt detta + en massa andra faktorer spelar in. En restaurang som serverar nudlar för 4 yuan har högre kvalitet än var en annan restaurang som serverar Guilin-nudlar för 10 yuan har.

Har själv öppnat en västerländsk pub här, och att hitta råvaror som håller den kvaliten som man vill ha är svårt, men absolut inte omöjligt. Det finns grisbönder som har helt frigående grisar, inga som helst inhägnader eller ladugårdar eller liknande. Där kan man köpa en halv gris för 300 yuan. På marknad så kan man hitta fläskkött extremt billigt, men det är nog inget man vill ha i munnen.
#19 2017-01-22, 02:59
Chalmeristen
I centrala Beijing köper jag en Italiensk pizza (ägaren är Italienare) med (säger dom) 95% importerade varor för 76RMB. Smakar kanon, som de bästa jag ätit i Sverige. Då är det lyxvaianten med lax och balsamvinäger. Pizza med grillad kyckling kostar 55RMB. Kinesmat som gong bao ji ding kostar 20RMB, Stekt kale med jornötter 15RMB eller så. Då är det Kinesrestauranger, dvs steget upp från hålet i väggen.

I Tier 3 städer köper jag på Kinesrestaurang, dvs ett bra hål i väggen, en delikat rätt typ gong bao ji ding eller den där med stekt autbergine, lök och paprika för cirka 15RMB. Även chicken curry och strimlad biff i pepparsås liknande. Då är det en tallrik med ris och maten ovanpå. Men maten är god och du blir inte sjuk.

Annars finns ju alltid donken för 22-27 RMB för en meny...
#20 2017-01-23, 10:54
takeitchill
Ursprungligen postat av mickes418
Nja, så kan man inte generalisera det heller. Kina är komplext land, och det finns alla möjliga varianter av människor. En hel del mat är av låg kvalitet och hade aldrig fått säljas i Sverige. Men det innebär inte att billig mat är av dålig kvalitet. Allt beror på ägaren, och det är jävligt svårt att avgöra om man inte är van. Föder de upp djuren själva och odlar sin egen mat? Är de giriga eller gör de affärer för att klara brödfödan? Restaurangens läge? Allt detta + en massa andra faktorer spelar in. En restaurang som serverar nudlar för 4 yuan har högre kvalitet än var en annan restaurang som serverar Guilin-nudlar för 10 yuan har.

Har själv öppnat en västerländsk pub här, och att hitta råvaror som håller den kvaliten som man vill ha är svårt, men absolut inte omöjligt. Det finns grisbönder som har helt frigående grisar, inga som helst inhägnader eller ladugårdar eller liknande. Där kan man köpa en halv gris för 300 yuan. På marknad så kan man hitta fläskkött extremt billigt, men det är nog inget man vill ha i munnen.


Nu snackar jag om hur det fungerar i 5-10 miljonärs städer. Det existerar inte restauranger som odlar sin egen mat i megastäder i Kina.

Hur kan du säga att en restaurang som serverar nudlar för 4rmb är bättre än för 10rmb nudlar? Hur kan du ens påstå det? Det beror ju helt klart på vilka två restauranger man jämför.

En halv gris för 300 yuan? Hur många kg är det? Tror jag inte ett dugg på. Ute på landsbyggden i Sichuan kostar en gris över 1000rmb i alla fall. I städerna lär väl priserna gå upp.

Ja exakt, du får vad du betalar för. BBQ på gatan lär direkt inte köpa in de bästa kötet om vi säger så. Jag har själv vänner som driver restauranger i Kina (dvs. Kineser) så jag har en inblick hur det fungerar och alla arbetar efter att tjäna så mycket pengar som det bara går. Således köper man inte in de färskaste skaldjuren o.s.v. för då faller marginalerna. Lagar du själv mat i Kina kan du själv gå till olika wetmarkets och markets och inhandla produkter som du vet håller i alla fall en O.K. kvalitet då de är fräsha. Men restauranger köper ju det billigaste.
#21 2017-01-23, 11:00
takeitchill
Ursprungligen postat av Chalmeristen
I centrala Beijing köper jag en Italiensk pizza (ägaren är Italienare) med (säger dom) 95% importerade varor för 76RMB. Smakar kanon, som de bästa jag ätit i Sverige. Då är det lyxvaianten med lax och balsamvinäger. Pizza med grillad kyckling kostar 55RMB. Kinesmat som gong bao ji ding kostar 20RMB, Stekt kale med jornötter 15RMB eller så. Då är det Kinesrestauranger, dvs steget upp från hålet i väggen.

I Tier 3 städer köper jag på Kinesrestaurang, dvs ett bra hål i väggen, en delikat rätt typ gong bao ji ding eller den där med stekt autbergine, lök och paprika för cirka 15RMB. Även chicken curry och strimlad biff i pepparsås liknande. Då är det en tallrik med ris och maten ovanpå. Men maten är god och du blir inte sjuk.

Annars finns ju alltid donken för 22-27 RMB för en meny...


Ett steg längre ovan hål-i-väggen är skit restauranger. Smutsiga o.s.v. Väldigt enkla restauranger, inte direkt dit man går med en dejt eller med en affärsbekant. Min flickvän vill t.ex. aldrig gå till sådanna restauranger. Men det kanske beror på att vi har en högre standard och umgås med folk som har en högre standard och vill ha något bättre med en bättre atmosfär när man går ut och äter. I Kina finns det ju restauranger och prisklasser för alla smaker men då får man ju vad man betalar för. Däremot om jag är på resande fot så kan det oftast bli sådanna restauranger för det är enkelt att hitta sådanna restauranger i de små ställen man är på.

Vi brukar snarare oftast gå på restauranger där slutnotan brukar landa på snitt 100rmb per person inkl. typ 2 bärs. Detta i en second tier city. Men då beställs in mycket kött och restauranger som har en skön och nice atmosfär.

Det billigaste man kan få här i stan ungefär (äta sig mätt d.v.s.) är typ en stor skål med nudlar för 10rmb med typ två strimlor kött på 5 gram typ.
#22 2017-01-23, 12:20
takeitchill
Ursprungligen postat av takeitchill

En halv gris för 300 yuan? Hur många kg är det? Tror jag inte ett dugg på. Ute på landsbyggden i Sichuan kostar en gris över 1000rmb i alla fall. I städerna lär väl priserna gå upp.


Misinformation, frågade just. En gris på landsbyggden säljs för ungefär 3000rmb. Kgpriset för en levande gris ligger just nu på 22 rmb i Sichuan.

Om man får 600 rmb för en gris där du bor kan man nog snabbt bli rik genom att köpa upp grisar där och säja där jag befinner mig. Jävligt bra marginaler. Men jag tvivlar på att det du säger stämmer. 600 rmb måste vara en jävla liten gris.
#23 2017-01-24, 06:18
mickes418
Ursprungligen postat av takeitchill
Nu snackar jag om hur det fungerar i 5-10 miljonärs städer. Det existerar inte restauranger som odlar sin egen mat i megastäder i Kina.


Och därav är maten i dessa megastäder oftast skit av kass kvalitet.

Ursprungligen postat av takeitchill
Hur kan du säga att en restaurang som serverar nudlar för 4rmb är bättre än för 10rmb nudlar? Hur kan du ens påstå det? Det beror ju helt klart på vilka två restauranger man jämför.


Fortfarande inte lärt dig att läsa? Slopa ditt hemspråk arabiskan och kom in i matchen. Jag gav ett exempel på att det inte alltid är så att man får vad man betalar för. Vad är det som är så svårt att förstå?

Ursprungligen postat av takeitchill
En halv gris för 300 yuan? Hur många kg är det? Tror jag inte ett dugg på. Ute på landsbyggden i Sichuan kostar en gris över 1000rmb i alla fall. I städerna lär väl priserna gå upp.


Ca 70 kg. Vad du tror och vad hästen gör där bak... Jag vet ställen där gris kostar över 2000 RMB också, men allt beror på olika omständigheter och bondens omkostnader.

Ursprungligen postat av takeitchill
Men restauranger köper ju det billigaste.


Och precis som jag skrev ovan, allt beror på. Att komma med ett sådant generellt påstående visar på en enorm okunskap. Kina är betydligt mer komplext än så. Det vet man om man har varit i landet.
#24 2017-01-24, 06:22
mickes418
Ursprungligen postat av takeitchill
Misinformation, frågade just. En gris på landsbyggden säljs för ungefär 3000rmb. Kgpriset för en levande gris ligger just nu på 22 rmb i Sichuan.

Om man får 600 rmb för en gris där du bor kan man nog snabbt bli rik genom att köpa upp grisar där och säja där jag befinner mig. Jävligt bra marginaler. Men jag tvivlar på att det du säger stämmer. 600 rmb måste vara en jävla liten gris.


Skillnaden är många. Uppfödaren har inga omkostnader. Grisarna lever vilt, lever av naturen. Man pumpar inte i dem en jävla massa mediciner för att öka storleken på grisen. I och med att de i princip lever vilt så är de mindre då de inte ligger på rygg och matas 16 timmar om dagen.