Ursprungligen postat av utan.att.stanna
Tror Köpenhamn är roligast. Oslo bäst arbetsmässigt. Är ofta i Köpenhamn, har bott i Oslo. Norge upplevs ganska vänster kan jag tycka. Finland trist.
Norge generellt mindre stressigt. Kortare veckor. Mer fokus på arbetstagarens rätt till ledighet istället för ( svenska) arbetsgivarens rätt att beordra tycker jag är en skillnad.
Migrationskaoset ser väldigt förskonat ut i Helsingfors dock.
Då känns det som att Norge går bort. Orkar inte med sånt flummigt sossestyre längre. Det är ju lite därför jag funderar på att flytta.
Ursprungligen postat av Voodoodoll
Hade själv valt Helsingfors.
Danskarna irriterar mej med sitt "dejligt", fan de pratar som de hade en het potatis i käften.
Norrbaggarna är stela och religiösa. Kommer ihåg sången med "Bobo Slacke"; (melodi), Norge, Norge är ett ruttet land, norrmän, norrmän de borde tas om han (slut melodin). Sången tillkom efter att Norge hade tagit alla medaljer i skid-VM
Gillar den finska mentaliteten med raka rör, bastu, Kosken.
En svensk får nog en kulturchock.
Ja det som verkar bra med Helsingfors är att det är raka rör. Samtidigt så är det politiska klimtatet långt till höger om Sverige. Invandringen har inte gått överstyr.
Det finns ju också en respekt för att varje person lever sitt liv som den vill, och inget facit så att säga. Det negativa med Helsingfors verkar vara att det inte händer så mycket. Alltså kuturellt, eventmässigt osv.
Ursprungligen postat av Hurrit
Om det är högerstyrda områden i Hovedstadsområdet du vill bo i så bör du söka dig till förstadskommunerna norröver Köpenhamn (Gentofte, Lyngby, Rudersdal) eller Frederiksberg där en konservativ borgmästare styrt i alla tider. Som svensk medborgare får du sen rösta i de kommande kommunalvalen och se till att behålla kommunens konservativa majoritet
Köpenhamns kommun och södra huvudstadsområdet har i stort alltid styrts av sossar i olika konstellationer, möjligtvis med undantag för Dragör. Jämfört med Stockholm är Köpenhamn en mycket mindre kommun (OBS gäller själva kommunen Kbh i sig, inte storstadsområdet Kbh) och har haft mycket färre skattekraftiga invånare än Stockholm (i Kbh:s fall bodde de som sagt var i kommunerna norr om stan) vilket gjort att Kbh kommun i modern tid haft rätt taskig ekonomi fram tills de senaste 10-20 åren när man började gentrifiera Vesterbro etc. Som civilingenjör kommer många av dina potentiella arbetsplatser ändå ligga norr om Kbh (DTU, Danmarks Tekniske Universitet, ligger i Lyngby) så du kommer troligen bosätta dig ganska nära där ändå. Vad gäller socialförsäkringssystem för barnfamiljer kan jag ingenting om det men min uppfattning är att det liknar det svenska.
De flesta på kontor jobbar 37,5h i veckan (7h30min arbetsdagar). Just nu med en DKK på 1,35 SEK tjänar man ganska gott på att jobba där om man behöver växla över. Danmark är mer likt UK än Sverige på det viset att chefens ord är lag, "Get on or get out" utan diskussioner. Skulle tro att det ganska snart går rätt lätt att uppfatta diskussionerna på danska, men att ge sig in själv i en diskussion tar alltid mycket längre tid.
Tack för ett utförligt svar. Då blir det norra köpenhamn / norrförort om Köpenhamn blir valet. Det jag funderar på lite med Danmark är skattetrycket. Det är väl till och med högre än i Sverige? Hur uppfattas svenskar i Danmark generellt? Alltså finns det mycket fördomar osv?
Kvar i "contention" nu är
Helsingfors och Köpenhamn. Oslo väljer jag bort pga
- Vänsterflum
- Gå på tur
- Fel håll geografiskt om man gillar att resa till Asien / Europa