Ursprungligen postat av kraftfoder
Finns/fanns en del så kallade "kraftverksbyar" på 50-60-talet när man fixade vattenkraften. Riktiga samhällen, med postkontor, skolor, "Konsum", polisstation och en massa "villor" folk bodde i, upp i runda slängar tio års tid. Totalt övergivna idag, och antagligen "bortruttnade" idag, då dessa som sagt blev övergivna och lämnade för fäfot.
!
Alla sådana "tillfälliga" samhällen finns inte ens kvar som rester. Harsprånget var inte bara en kraftverksdamm i Luleälven in gång i tiden. Det statliga bolaget tog dock ansvar där och monterade nästan ner alls så om man viker av från vägen där så finns det främst skyltar och lite markering i marken var Folkets hus m m stod.
"1945-1952 uppfördes den nyare delen halvannan kilometer norrut; ett provisoriskt samhälle för större delen av arbetsstyrkan som, som mest, kom att bestå av 1 100 man. I Harsprångets samhälle fanns sjukstuga, två skolor, två affärer, tidningskiosk, brandstation, badhus, restaurant, matsal för 600 personer och en kyrka, som mest bodde 2 000 personer i samhället"
https://sv.wikipedia.org/wiki/Harspr%C3%A5nget
Jag håller med tipsen om att undvika omgivningen av större vägar men man bör även ta hänsyn till att inlandsbanan och vandringsleder i mer äkta fjällområden ger ökad påverkan av civilisationen.
Några av de mest öde platser jag hittat har varit i gränsmarker mellan olika landskap. Detta fungerar även ställvis söder om Dalälven.