Semestertips för en vecka med frun

#25 2022-02-05, 09:01
Aspsusa
Tidpunkten är ganska avgörande för vad man väljer. Skulle absolut inte välja en stad i södra (eller ens centrala/östra) Europa i juli. I alla fall inte om man inte VET att hetta inte är något som stör en.

Jag skulle föreslå något så "mesigt" som Kreta. Borde gå att hitta billiga charterpaket, och sedan kan man hyra bil och välja om man vill hållas med andra turister eller dra upp i berg eller till ensligare delar av ön (som är STOR - tro inte att du hinner se allt på två veckor! Och allt finns: stränder, berg, städer, arkeologi, kloster, befästningar, jordbruksbygder, turistghetton - precis allt).

Prisnivån kan kännas hög på turistorter, men är väldigt human (eller var det iaf covid-sommaren 2021) om man hittar till mer inhemska ställen. Jag undrar om vi någonsin betalade över 50 euro för en middag för två, inklusive minimum 1 liter vin (oftast betydligt mer), 3-5 meze*, och någon grill- eller ugnsrätt.

Min plan för resan förra sommaren var ursprungligen att hitta ett riktigt billigt paket med flyg+hotell, men de jävla resebyråerna ställde in hela tiden, så till sist beställde vi bara flyg + några hotellnätter själva. (Vissa delar av ön har också helt ok AirB'nB utbud). Priserna för nästa sommar på hotell kommer antagligen att vara högre, juni-juli 2021 hade vi inga problem med att hitta hyfsat boende för 35-45 euro natten.
Men min ursprungliga plan var alltså att hitta ett billigt paket, och sedan behandla det boendet som en extra förmån att använda eller inte, beroende på hur vi gillade det.

* Restauranger har ibland menyer som är "grekiska", ibland sådana som är "turist", och ibland bägge samtidigt. En grekisk meny har mängder med smårätter och biffen/fisken och tillbehören listade skilt - väldigt bra och billigt om man vet vad man vill ha, eller är äventyrslysten. "Turistmenyer" har färdiga portioner, dvs biff+potatis+ngt grönt för ett pris. Själv gillar jag den grekiska stilen mer. Greker är f.ö. skoningslösa i sina recensioner av restauranger - bra att läsa recensioner med google translate, och komma ihåg att om greker klagar på små och dyra portioner så betyder det oftast att det för nordbor är ett berg av mat till humant pris :-).
#26 2022-02-12, 20:55
Ursprungligen postat av Aspsusa
Tidpunkten är ganska avgörande för vad man väljer. Skulle absolut inte välja en stad i södra (eller ens centrala/östra) Europa i juli. I alla fall inte om man inte VET att hetta inte är något som stör en.

Jag skulle föreslå något så "mesigt" som Kreta. Borde gå att hitta billiga charterpaket, och sedan kan man hyra bil och välja om man vill hållas med andra turister eller dra upp i berg eller till ensligare delar av ön (som är STOR - tro inte att du hinner se allt på två veckor! Och allt finns: stränder, berg, städer, arkeologi, kloster, befästningar, jordbruksbygder, turistghetton - precis allt).

Prisnivån kan kännas hög på turistorter, men är väldigt human (eller var det iaf covid-sommaren 2021) om man hittar till mer inhemska ställen. Jag undrar om vi någonsin betalade över 50 euro för en middag för två, inklusive minimum 1 liter vin (oftast betydligt mer), 3-5 meze*, och någon grill- eller ugnsrätt.

Min plan för resan förra sommaren var ursprungligen att hitta ett riktigt billigt paket med flyg+hotell, men de jävla resebyråerna ställde in hela tiden, så till sist beställde vi bara flyg + några hotellnätter själva. (Vissa delar av ön har också helt ok AirB'nB utbud). Priserna för nästa sommar på hotell kommer antagligen att vara högre, juni-juli 2021 hade vi inga problem med att hitta hyfsat boende för 35-45 euro natten.
Men min ursprungliga plan var alltså att hitta ett billigt paket, och sedan behandla det boendet som en extra förmån att använda eller inte, beroende på hur vi gillade det.

* Restauranger har ibland menyer som är "grekiska", ibland sådana som är "turist", och ibland bägge samtidigt. En grekisk meny har mängder med smårätter och biffen/fisken och tillbehören listade skilt - väldigt bra och billigt om man vet vad man vill ha, eller är äventyrslysten. "Turistmenyer" har färdiga portioner, dvs biff+potatis+ngt grönt för ett pris. Själv gillar jag den grekiska stilen mer. Greker är f.ö. skoningslösa i sina recensioner av restauranger - bra att läsa recensioner med google translate, och komma ihåg att om greker klagar på små och dyra portioner så betyder det oftast att det för nordbor är ett berg av mat till humant pris :-).

Tar till mig av delarna du nämner, fast vi har bestämt oss för just Barcelona.
Fick 15 dagar på AirBnB. Tror det blev 12.000 för flyg och boende, och då bor vi mitt i Hospitalet De Llobregat, som är en stad helt hobväxt med centrala Barcelona. Bor typ ett stenkast från Lidl och tunnelbanestation.

Men det var en bra tanke om bilresandet.
Tanken var att vi ska hyra moped fem dagar eller så när vi varit runt lite, men jag blev mer sugen på att hyra lätt motorcykel (även om jag misstänker att spanska mopeder inte är strypta till 45) så vi kan ta oss upp på berget och till picassomuseet på mindre än två timmar.

Någon som har koll på hur noggranna de är med byråkrati där i Spanien?
Rent tekniskt måste man haft B-kort i minst 3 år för att få köra motorcykel, men jag tror jag bara kommer haft det i 2 år och 10 månader vid det laget.