Vilka svenska städer känns störst?

#109 2024-06-13, 14:55
Lund-NoGo-zone
Ursprungligen postat av Pansarhyena
Kan du inte bara medge att din definition av "stad" är hemmasnickrad?

Använd hellre "innerstad"/"centrum" om du bara avser de centrala delarna med kontinuerliga butiker och restauranger utmed gatorna!

(Och även om det bara tar 15 minuter att gå genom centrum ryms ju där en hel del restauranger, säkerligen en ny för dig att besöka varje vecka, och alla butiker du rimligen behöver såväl som en hel del lite mer udda butiker just du inte behöver. Större än så är bättre, absolut, men ändå mer av en kvantitativ än en kvalitativ skillnad. För den som någonsin bott i en verklig småstad med dess väldigt begränsade och statiska utbud är det nog odiskutabelt att skillnaden mellan Lund och Stockholm är mindre än skillnaden mellan säg Lund och Eslöv.)

Du föll på sista meningen! Du har aldrig varit i Eslöv eller Lund. Jag har bott i Lund och besökt Eslöv många gånger. Deras centrum känns lika stort som Lund och deras hotell är lika magnifikt som Grand.

Lunds centrum är exceptionellt litet för en 119k stad. Det beror på att förorter räknas in i den siffran.

Jag tycker inte jag har fel i att INTE använd ordet "staden Lund" om man besökt en villaförort som Nilstorp som ligger 5 minuters gångväg från "staden Lund", som har tätare bebyggelse. Kanske är det gatorna jag irriterar mig på? Nilstorp har inte stadsgata, de har trädgårdsgata. En "stadsgata" saknar grönt gräs och har butiker i undervåningen. Utan butiker är man inte en "stad".
#110 2024-06-26, 16:21
Pansarhyena
Ursprungligen postat av Lund-NoGo-zone
Du föll på sista meningen! Du har aldrig varit i Eslöv eller Lund.


Visst har jag varit i Lund. Det tänker jag att de flesta svenskar har varit någon gång. Men okej, jag har inte varit i Eslöv, det erkänner jag. Jag gjorde helt enkelt ett antagande om den utifrån min erfarenhet av andra städer av motsvarande storlek.

Utan att bjuda Flashback på min biografi, kan jag ju berätta att jag bott i två olika städer vilka bara är något litet större än Lund och två städer med tio- till femtontusen invånare, samt under flera år i Stockholm. Utifrån denna erfarenhet vidhåller jag att skillnaden mellan en stad med säg femtontusen invånare och en stad med bortåt hundratusen invånare är klart större än den mellan en stad av den senare storleken och Stockholm. Dels när det gäller själva känslan i staden: sannolikheten för att stöta på ett bekant ansikte, hur ofta det händer något nytt i stadsbilden, o.s.v. Dels när det gäller det rent praktiska: bor du i den mellanstora staden behöver du i princip aldrig lämna den för att du behöver köpa en viss sak eller för att du t.ex. behöver en viss typ av vård, men bor du i den lilla staden är du ofta tvungen att resa bort i olika ärenden.
#111 2025-01-15, 23:32
Fakeolog
Märkligt att ingen har nämnt Södertälje. Den känns påtagligt mycket mindre än vad den egentligen är. 80 000 invånare men känns som 30 000 kanske, eller att den åtminstone är byggd för så många personer. Det som kan kallas för stadens centrum består av trött 50-talsbebyggelse och det finns heller inte några skillnader mellan stadsdelarna och det görs heller inte några skillnader mellan stadsdelarna som i andra städer, bara tonvis med bilvägar, skogsområden, fabriker och låghus överallt, till och med från centrum kan man se skogsområden.

Uppsala som några har nämnt här upplever jag om något som rätt stor för att vara en studentstad, håller inte med om att den känns liten. Det finns liksom ett kontinuum i staden som inte finns i städer som Södertälje, ytterområdena är sammanflätade med långa esplanader och tät bebyggelse, samtidigt som det är väldigt långa avstånd mellan allt.