Stålfarfar: Tack för tipsen, får se om jag fördjupar mig såpass i ämnet senare...
Nu är jag tillbaks från en helnice tripp till Tjeckien och Tyskland.
Jag hyfsat nära västkusten så på resan dit åkte vi båt från Göteborg till Kiel. Därefter åkte vi till Hamburg varifrån vi tog ett biltåg till Munchen. Detta för att slippa åka så mycket bil, men det är inget jag kan rekommendera p.ga att det är dyrt, ca 4000 (stressbokning, förbisåg priset). Munchen är en väldigt vacker stad med fantastiska byggnader. Man behöver verkligen inte vara intresserad av ämnet för att njuta av åsynen av dessa skapelser. I denna stad stannade vi bara någon timme innan resan bar av emot Tjeckien. Första dagen hann vi ända till Plzen där vi övernattade på ett hotell. Stort fint rum, god frukost, kostade runt 600 SEK för 4 personer om jag inte minns helt fel. Plzen var en rätt trevlig stad, men målet var ju ändå Prag. En farhåga var dom påstått skyhöga priser vi förväntat oss att möta, men någon måste sprungit runt och sänkt alla priser eller något, för där var inte speciellt dyrt. Ett liknande rum som det ovan kostade runt 800 SEK. Mat och dryck hade ungefär samma pris som i andra städer i Tjeckien. Det stora målet för mig med Prag var kommunistmuseumet. Utställningen innehöll det klassiska, propagandaaffischer, statyer och pedagogiska texter. Museumet drevs kommersiellt av det jag förstod, och låg vägg i vägg med ett kasino. Informationen kändes aningen enkelspårig och onyanserad. Inträdet kostade ca 50 SEK.
Prag tröttnade vi fort på. Staden känns inte som att den är anpassad för människor. Ont om parkbänkar, grönytor och träd, så det känns så grått och trist. Färden gick därför vidare till en stad utanför Prag, Kladno, som var ännu värre på ovanstående punkter. Därför fortsatte vi och hamnade någon mil därifrån i Slany. Slany såg ut att vara en ganska trevlig småstad så där stannade vi i två dagar. Mycket resturanger och uteställen, och en del affärer med kläder och annat om man gillar shopping. Så kunde kan klippa sig för ca 18 SEK.
Utanför Slany hittade jag en gammal industri, förmodligen från kommunisttiden, och det var såklart något jag tyckte om.
Landskapet i tjeckien gillar jag inte. Tätbefolkad och överindustrialiserat. Krafledningar som löper likt en spindelväv över hela det landets yta, ja jag har nog aldrig sett så mycket krafledning förrut. Skorstenar och fabriker i princip överallt man kommer.
Helhetsintrycket av Tjeckien är att det är ett land med billiga varor, men med ganska tråkiga städer och ett tråkigt landskap. Landets nutida historia och priserna på varor är dock ganska så intressanta.
Hur var priserna då? Tjaa, en portion t.ex biff och stekt potatis med dricka brukade kosta runt 30 SEK, så man åt billigt och hade utan problem råd att äta ute varje dag. Vi fyra åt sällan för mer än 140 spänn tillsammans, och då åt vi ofta efterrätt också.
Öl i affären var snäppet billigare än i Tyskland som jag förstod det, likaså spriten.
I Tyskland sov vi i Frankfurt (oder) på en campingplats som hette Helenesee och sedan i Berlin. På campingplatsen tältade vi. I Berlin hittade vi på ett gångavstånd från centrum ett vandrarhem där vi kunde sova för ca 800 spänn. Inte alls fel! En frukost med ett ganska omfattande urval och i trädgården utanför gick getter. I Berlin!
Berlin tyckte jag verkligen om! Rymliga gator, rimlig trafik och mycket parker, grönområden och träd! Sedan alla historiska platser som man nästan blir lyrisk av. Vi tittade på checkpoint Charlie. Där fanns ett museum som var dyrt och som vi inte orkade besöka. Överallt runt Checkpoint Charlie stod det folk och sålde saker som mössor från röda armén och skärp med hammaren och skäran på bältesspännet. Jag åkte till DDR museumet. Utanför DDR museumet finns det förresten en gammal kyrka eller något som är väldigt fin. DDR museumet är harmoniskt beläget längs kanten på en flod som flyter genom staden. Museumet var inriktad på hur det vardagliga livet var i DDR. Ett rum var åkterskapat efter hur det kunde ha sett ut på DDR tiden, man kunde lyssna på östtysk radio och provsitta en trabant. På museumet pratade jag med en artist som hette Christian Schmidt (han var en vanlig besökare). Han hade tydligen hållt en spelning på Alexanderplatz dagen innan muren föll där han uppamanat till motstånd mot Stasi och regimen. Fräckt! För att sammanfatta, Berlin rekommenderas.
Hemfärden gick från Rostock där vi sov på ett vandrarhem i Warnermunde.