Ursprungligen postat av AlexxxZ
Nä, du tänker fel. Om en chokladkaka då kostade 30 kr och växelkursen var 5 så hade motsvarande varit 150 thb i Thailand.
Kostar samma chokladkaka nu 30 kr, men växelkursen är 3, då får man betala 90 thb för den i Thailand.
Och nej, långt ifrån alla thais har 200 thb att lägga på godis, ännu färre för 30 år sen. Thailands GDP per capita har gått från $2500 per år till $7500 per år dom senaste 30 åren.
Och för 30 år sen så levde mer än hälften av alla thais under fattigdomsgränsen, nu är den siffran runt 10%.
Skulle du lägga mer än en dagslön på en chokladkaka?
Nu var det inte jag som skulle importera så har inte gjort någon seriös kalkyl för det. Tänker mig förenklat följande med uppskattade siffror för den tiden.
Inköp av choklad vid köp av flera pallar. Ca 3 kr/st + tull och frakt= 5 kr/st
Försäljning i Thailand med 100% påslag ( extremt högt räknat) = 50 bath/st
Dra av 20% i skatt på det så har du 40 thb kvar och enkelt räknat 5 kr i vinst per kaka du säljer. Tillkommer givetvis omkostnader för distribution och hantering, men visst fan hade man kunnat tjäna pengar på det.
Läste i någon artikel för några år sedan att Marabou gjorde succe i Thailand med sina produkter. Kan tyvärr inte hitta någon artikel att länka om det , men tänkte på min granne då som var helt rätt ute och långt före sin tid.
Kan hålla med om att försäljningen i landsbygden hade varit begränsad, men i större orter med turister så hade det funkat både bland turisterna och lokalbefolkningen.
Kakao priset har rusat det senaste året, men det förringar inte att iden var god på den tiden.