Det ena behöver inte utesluta det andra.
Man kan alltid
testa på att bo i ett annat land under en period. Trivs man inte så kan man flytta tillbaka till Sverige, eller till något annat land. Visst, det innefattar möda och omak, men vill man så kan man.
Att flytta på barn är dock alltid känsligt, och det kanske är därför många inte migrerar. En paradox kan vara att de som faktiskt är utan barn inte ser någon anledning till att flytta då man saknar just barn. Bäst vore att veta vilket land man vill flytta till och flytta dit innan man skaffar barn. Men så långt fram tänker nog inte de flesta, inte gjorde jag det åtminstone.
Tillgång till arbete och inkomst är naturligtvis en grundläggande förutsättning, naturligtvis avhängigt hur man vill bo och vilket kapital man eventuellt har.
Sedan så behöver man inte välja ett land per se, utan man kan hellre kika på vilka områden med en hög täthet av, exempelvis skandinaver, som finns.
Här är ett exempel:
https://thailandbo.se/sv/hem/
Jag träffade på ett par som bor i Thailand, i ett område med nästan uteslutande skandinaver. De trivdes mycket bra. Jag tror de sa att man som utlänning inte får äga mark men att man däremot kan teckna ett bostadsarrende under 30 år med option på ytterligare 60 år (i 30-årsintervall). De berättade att denna skandinaviska enklav kom mycket bra överens med lokalbefolkningen och att de infödda på senare tid börjat ta efter vissa av våra nordiska vanor, exempelvis på så sätt att de själva börjat se till att ta upp och återvinna skräp, något som tydligen är ovanligt i Thailand.
Fler områden:
Costa del Sol, Spanien - Det finns flera områden längs Costa del Sol, särskilt i städer som Marbella, Fuengirola och Torrevieja, där det bor en stor mängd skandinaviska invånare. Dessa områden har blivit populära bland skandinaviska pensionärer och expatrioter. Även Alicante har en större nordisk besättning.
Phuket, Thailand - Det finns områden på ön Phuket där det bor en betydande andel skandinaviska expatrioter och pensionärer som har bosatt sig där för det behagliga klimatet och den avslappnade livsstilen.
Manila, Filippinerna - Vissa områden i Manila har en skandinavisk expatriot-gemenskap, särskilt bland personer som är engagerade inom IT-sektorn.
Algarve, Portugal - Även om inte majoriteten av befolkningen är skandinavisk, finns det områden i Algarve där det finns en betydande skandinavisk expatriot-gemenskap, särskilt i områden som Lagos och Albufeira.
Cypern - Framför allt i området kring Pafos på Cypern finns det en växande skandinavisk gemenskap som har lockats av det behagliga klimatet och den vackra naturen.
Bali, Indonesien - Speciellt i områden som Seminyak och Ubud har det etablerats en skandinavisk närvaro med expatrioter och affärsverksamheter som riktar sig till skandinaviska besökare.
Gran Canaria, Spanien - På denna ö i finns flera områden där skandinaver har bosatt sig.
Chiang Mai, Thailand - Liksom Phuket har Chiang Mai lockat en del skandinaviska expatrioter som uppskattar den avslappnade atmosfären och de lägre levnadskostnaderna.
Dubai, Förenade Arabemiraten - Skandinaver har också börjat etablera sig i Dubai och övriga Förenade Arabemiraten på grund av arbetsmöjligheter och den moderna stadsutvecklingen.
Man ska dock vara medveten om att ens pension kan påverkas när man bosätter sig utomlands samt att om du blir medborgare i ett annat land och det andra landet inte tillåter dubbla medborgarskap, riskerar du att förlora ditt svenska medborgarskap om du inte har särskilda tillstånd eller undantag.
Anledningen till att jag fokuserar på skandinaviska enklaver ovan är helt enkelt på grund av att jag personligen fördrar den nordiska mentaliteten med ordning och reda.
En väldigt bra faktakälla för de som planerar att flytta utomlands är
sviv.se. Här finns det mycket information att hitta. Sedan finns det naturligtvis Facebook-grupper, både för specifika områden och för länder, där man kan ställa frågor till folk som redan tagit steget och faktiskt bor utomlands.
För egen del, efter att ha rest en hel del, så letar jag fortfarande efter ett land som påminner om Sverige (samma natur, samma klimat fast med mindre regn och lite mer sol och samma kultur) men som saknar de problem (skjutningar, överfall, våldtäkter, försämrad skola, sjukvård etc.) som på något oförklarligt sätt uppstått under de senaste 15–20 åren...
Varma länder lockar men jag tror inte att jag skulle stå ut med just värmen under någon längre tid, gillar våra fyra årstider.
Avslutningsvis så kan man även söka lite på "digital nomadism" eller "nomadiskt arbete". Detta kanske dock vänder sig till de yngre, men det är människor som arbetar och bor på olika platser runt om i världen, ofta med en mer tillfällig och flexibel livsstil. Digital nomadism innebär att personer använder sig av digitala teknologier och internet för att arbeta på distans och samtidigt ha friheten att resa och bo på olika platser. Det finns olika bostadsområden här och där som specialiserar sig på att ta emot denna typ av arbetande resenärer. Kan ju vara en bra start för att känna på hur det är att vara borta en längre tid hemifrån och samtidigt testa på olika platser. Utöver det så kan man bygga upp ett kontaktnät som kan komma till användning i ens framtid.
Det bästa man kan göra, enligt mig, är att först besöka det ställe som lockar, som turist, och verkligen känna på om det verkar vara ett passande ställe.
Jäklar vilken avhandling det blev, sorry.