Befinner mig för närvarande på semester i Finland men arbetar annars på Isla
margarita inom turistbranschen och känner att jag efter ett par månader där borta kan dela med mig av mina erfarenheter.
Tänk nu på att det jag skriver är MIN uppfattning av saker och ting.
Tänkte berätta först lite om hotellen och All-inclusive;
Det finns väldigt många AI hotell på IM. Det man först och främst måste tänka på är att man absolut inte får jämnföra dessa hotell eller AI med AI i andra delar i världen. Det finns serviceminded personal på många av hotellen, men ni som har varit där kan säkert intyga att många inte är speciellt bra på service, som den man kanske är van vid i europa, Thailand eller annan värdsdel/land. Ett leende från personalen kan vara svårt att få, även om man själv konstant går runt med ett leende på läpparna. Hotellen i sig är oftast ganska slitna, och de slits väldigt snabbt p.g.a saltet från havet. (Man måste måla om byggnader var sjätte månad på grund av detta) Generellt har man mycket problem med fukt och mögel p.g.a den höga luftfuktigheten och detta är förmodligen det största problemet man har på de flesta hotellen.
AI är väl inget att skryta med. Har ätit på många av hotellen och fått många kommentarer från gäster att maten är "dålig". Normalt så är det dåligt utbud, mer eller mindre samma mat till lunch och kvällsmat. Att krydda maten är inget man känner till och främmande bakterier finns det självklart i maten då man har en annan bakteriekultur. Grönsaker är inget man bör äta större mängder av då dessa ibland sköljs av i kranvattnet som inte skall drickas.
Här måste man åter igen komma ihåg att detta gäller absolut inte alla hotell då det finns dem som har bra service och mat.
På ett resemål som IM så tenderar turister från samma utreseland att utbyta erfarenheter. Jag har hört många historier om hur det fungerar hit och dit på vissa hotell men detta skall tas med en nypa salt. Läser man på tex reseforum kan man få höra skräckhistorier från en hel del hotell. Det är väldigt lätt hänt att en höna görs av en fjäder om man säger så. Populärt är det att skapa rykten om salmonella i AI maten....... Av någon anledning så tror folk att sjukdomen de fått är direkt dödlig, just pga att de befinner sig utomlands och IM är inget undantag. En gäst hade tom tagit med sig mat hem för att testa det för salmonella........ Nåväl, låt oss gå vidare.
För dem som reser med barn är kanske inte IM det mest idylliska resemålet. Havet är väldigt vågigt och strömmt på sidan där playa el agua,El tirano, Pampatar och Porlamar ligger. Undervattenströmmar är även något som vuxna ska se upp med, i de olycksfall som har inträffat med undervattensströmmar är det just vuxna människor som drabbats. Stränder som Playa galera (vid Juan Grieco), playa Zaragosa (nära hotell Dunes) och Manzanillo (vid denna strand är det även populärt att gifta sig och man har en fantasktisk fin solnedgång här) är stränder som ligger skyddade från större vågor och undervattenströmmar. Många mindre stränder har inget flaggsystem eller för den delen badvakter, detta är något man finner vid större stränder som playa el agua. Vid vissa tillfället då jag varit ute i havet har man kännt bara ett fåtal meter ut hur undervattensströmmar suger tag i benen, detta är ett bra tecken på att man inte ska gå längre ut.
Om man väljer att spendera många timmar på stranden så kom ihåg att just vid stranden och havet så är solen extremt stark. De lokala rekommenderar en solskyddsfaktor på minst 30. Samt så här nära ekvatorn tar det ca fyra-åtta minuter innan våra bleka skandinaviska skinn påverkas av solens strålar. Vatten är något man ska dricka mycket av, men kom ihåg alltså att inte dricka vattnet från kranarna runt på ön.
IM är skattefritt, dvs allting är 9% billigare än på fastlandet. MEN det skall även tilläggas att allting på IM generellt har ett högre pris vilket gör att man inte tjänar speciellt mycket på detta. Ändå kommer rika turister från fastlandet och åker direkt till svindyra Sambil och bränner alla deras pengar (framförallt på alkohol och cigaretter).
Nåväl, för att få ut maximalt av sin resekassa på IM så bör man växla pengar på den paralella marknaden. Det man ska komma ihåg är att det är olagligt att göra detta. Men trots detta så sker det överallt (restauranger,butiker, hotell, samt privatpersoner) och det är ingen som har blivit straffad för det.
Man använder sig utav BsF (Bolivares fuertes=starka bolivares) som man införde vid början av 2008 men man kan fortfarande utan problem använda de gamla bolivares. De gamla bolivares finns fortfarande i både sedlar och mynt och de har tre nollor mer än den nya BsF.
Som sagt, det finns alltså två olika kurser, den officiella och inofficiella. Växling på den officiella kursen innebär att 1 $ = 2.146666 BsF och 1 euro = 3 BsF. Denna kurs finner man lite överallt, hotell, växlingskontor, bankomater osv. Det man ska komma ihåg här är att denna kurs är LÅST, vilket innebär att du ALLTID kommer att få de kurser jag nämnde ovan.
Det går INTE att få tag på dollar på IM såvida man inte har privata kontakter bland lokala företag. Vissa skadinaviska researrangörer erbjuder att växla till dollar men kom ihåg att detta alltså är olagligt.
Att ta ut pengar i bankomat är inget som rekommenderas. OM man verkligen måste göra det så åk till shoppingcentret Sambil (butiker öppet till runt 21.00 och restauranger/bio öppen till runt 00.00). De banker/bankomater som fungerar med våra skandinaviska kreditkort är Mercantil och Provincial. Att ta ut pengar är en lite speciellt också. Man stoppar in kortet och tar sedan direkt ut det, trycker därefter in sin fyr-siffriga kod, väljer vilket sorts uttag man ska göra, sedan belopp, därefter kommer den att fråga efter de två första eller sista siffrorna i ditt personnummer men här behöver man alltså bara trycka "noll noll" och sedan är uttaget klart. Tänk på att hela proceduren måste göras väldigt snabbt då uttaget avbryts annars och maxbeloppt/24timmar är 300 BsF vilket motsvarar ca 1200-1300 sek.
Man kan inte gå in på banker och köpa till sig BsF eller $ genom sitt kreditkort.
Som jag sade innan, använd inte bankomat såvida du verkligen behöver det. Det finns även Mercantil bankomat i playa el agua vid hotell Hesperia Playa el agua och hotell Flamenco men det har varit problem med dessa. En Provincial bankomat finns även ca tio minuter iväg med taxi från playa el agua mot Porlamar vid CC Loma (Centro comercial Loma).
Den paralella marknanden (även mer känd som svarta marknaden) är den som de flesta använder sig av.
Anledningen till att denna existerar är för att venezulanska turister och företagare enbart kan växla till sig MAX 2500 $/år och detta är inte speciellt mycket om man kanske har privat företag som köper varor utomlands. Om man som venezulansk turist ska ta sig utomlands så är det en lång procedur att få tag på $ eller euro den lagliga vägen med massa pappersarbete. Det är då lite enklare att köpa $ eller euro på den svarta marknaden.
Generellt brukar man säg att man får runt det dubbla för en dollar eller euro när man växlar på den svarta marknaden, dvs runt 4 BsF för dollar och runt 5 BsF för en euro och detta är siffror man läser runt om på de flesta forum. Detta gällde för ett par månader sedan då man kunde växla 5000 $ lagligt men när de sänkte det till 2500 $ gick dollarn upp i värde. Om man inte växlar hos totalt fel person så bör man kunna få mellan 4-4.8 BsF för en $. Om någon erbjuder er en summa under detta värde så försöker de blåsa er. Då det givetvis förekommer lurendrejare så bör man undvika att växla öppet på gatan utan använd er gärna utav restauranger, mindre butiker eller försäljare (med bra rykte) som säljer utflykter.
På IM så har dollarn inte lika högt värde om man jämnför med fastlandet. I tex Caracas så kan man få runt 6-7 BsF för en $ och värdet på en dollar bestäms från personer i Caracas.
Tänk även på det att kursen på den svarta markanden kan variera från person till person. Samt på ett få dagar kan kursen svänga väldigt fort, till det sämre eller bättre så känn er inte blåsta om ni erbjuds en kurs den ena dagen och en annan kurs veckan därpå av samma person.
Efter hemkomst till Sverige finns det ingen möjlighet att sälja sina BsF på banker. Möjligvis en del växlingskontor som X-change köper BsF men för en mindre bra kurs.