Hitta diskussioner med liknande innehåll

Bryssel

#73 2009-02-16, 11:37
Savoy
Ursprungligen postat av borjeboy
citat:"Bryssel, som ibland stolt kallar sig Europas huvudstad, är den tråkigaste huvudstaden på den europeiska kontinenten, enligt en undersökning gjord av resebolaget Tripadvisor."

källa: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=752444


Som man kan se av artikeln delar inte skribenten den negativa attityden till stan (som hon alltså själv bor i).

Om jag skulle gå efter vad som sägs på TripAdvisor skulle jag antagligen bara åka på kryssningar med amerikanska pensionärer. Maken till gnälliga recensioner får man leta länge efter. "Buhuu, det fanns varken gratis schampoo eller tekokare på mitt rum, skandal!"


Ok, hur som helst, någon med ölcafétips?
#74 2009-02-16, 16:24
jumpcut
Ursprungligen postat av Savoy
Snart åter dags för ett litet besök i denna fultrevliga metropol - nu behöver jag tips på ett klassiskt ölcafe i jugendstil, gärna utan matservering (rökare i gruppen) och gärna även gångavstånd från Ancienne Belgique


Ancienne Belgique har jag ingen som helst aning om vad det ar eller var det ligger Inte heller vet jag vad olcafé i jugendstil innebar

Men Les Halles pa Place Saint Géry (stora fristaende byggnaden) ar toktrevligt, Delirium (varldens storsta olutbud) med systerbarerna Floris (absinthebar) och the rhum bar som ligger mindre an 200 centimeter fran Delirium ar aven det vart ett besok.

Pa Anspach finns det ett riktigt skont stalle, klassiskt olhus dar det sitter gamla gubbar och dricker ol. Ljust, hogt i tak, harda trastolar och sma bord I princip vagg i vagg med Nùa.

Jag vet inte riktigt, kanner du till staden overhuvudtaget sedan tidigare? Vad for slags niva pa drickandet ar ni ute efter? Jag menar, det ar ju lite skillnad pa att chilla i det gamla bankvalvet pa Belga Queen och pa att sitta pa Celticas...
#75 2009-02-16, 16:33
jumpcut
Ursprungligen postat av borjeboy
en undran bara har inte bryssel fått pris som europas tristaste stad?? och vad tusan gör man då där?


Man umgas. Det ar fan det basta svaret jag hort pa fragan vad man gor har, for det ar precis det man gor. Man traffar vanner och familj och umgas.

Pa sommaren gar det inte en dag utan att man hittar utomhuskonserter, festivaler eller liknande i stan. Restauranger, caféeer, pubar och liknande ar valbesokta fran lunch till frukost, parkerna svammar over av folk pa helgerna och nar det ar bilfria dagar sa undrar man var fan alla manniskor fatt tag pa alla cyklar nagonstans.

Folk som kallar Bryssel Europas tristaste stad kanner inte till den. Men det ar en svar stad att lara kanna... Ar man inte med nagon som kanner till den sa tar det sjukt lang tid innan man borjar uppskatta den.
#76 2009-02-17, 22:39
Savoy
Ursprungligen postat av jumpcut
Ancienne Belgique har jag ingen som helst aning om vad det ar eller var det ligger Inte heller vet jag vad olcafé i jugendstil innebar

Men Les Halles pa Place Saint Géry (stora fristaende byggnaden) ar toktrevligt, Delirium (varldens storsta olutbud) med systerbarerna Floris (absinthebar) och the rhum bar som ligger mindre an 200 centimeter fran Delirium ar aven det vart ett besok.

Pa Anspach finns det ett riktigt skont stalle, klassiskt olhus dar det sitter gamla gubbar och dricker ol. Ljust, hogt i tak, harda trastolar och sma bord I princip vagg i vagg med Nùa.

Jag vet inte riktigt, kanner du till staden overhuvudtaget sedan tidigare? Vad for slags niva pa drickandet ar ni ute efter? Jag menar, det ar ju lite skillnad pa att chilla i det gamla bankvalvet pa Belga Queen och pa att sitta pa Celticas...


AB ligger på Anspach som du själv talar om! Belgiens mest kända konsertlokal tillsammans med Foret National.

Ölcafe i jugendstil:
Alltså som Falstaff http://www.lefalstaff.be/en/histoire2.htm fast inte lika turistigt.
Stället på själva Anspach ska jag kolla upp!

Nivå på drickandet: Några Duvel på ett icke-matställe som inte känns som Berlin eller Sverige...har hört mycket bra om ställena i Bryssel!
Sedan ska maten få sitt också, man måste ju testa en moules frites såklart!

Nja, har stressat igenom några gånger, nu är det dags att utforska lite mer, även om det bara blir några dagar. Kan nog bli en 3-veckors franskakurs där om jag gillar det

Tackar för tipsen!
#77 2009-02-18, 12:32
jumpcut
Ursprungligen postat av Savoy
AB ligger på Anspach som du själv talar om! Belgiens mest kända konsertlokal tillsammans med Foret National.

Ölcafe i jugendstil:
Alltså som Falstaff http://www.lefalstaff.be/en/histoire2.htm fast inte lika turistigt.
Stället på själva Anspach ska jag kolla upp!

Nivå på drickandet: Några Duvel på ett icke-matställe som inte känns som Berlin eller Sverige...har hört mycket bra om ställena i Bryssel!
Sedan ska maten få sitt också, man måste ju testa en moules frites såklart!

Nja, har stressat igenom några gånger, nu är det dags att utforska lite mer, även om det bara blir några dagar. Kan nog bli en 3-veckors franskakurs där om jag gillar det

Tackar för tipsen!


Okej, da borjar jag haja vad du ar ute efter Pa Place Flagey finns det en bar som heter Café Belga, riktigt sant dar "dricka ol och umgas"-stalle som aldrig ar tomt, men sallan riktigt proppfullt. Det ligger dessutom i ett av de finaste omradena i Bryssel, att ga runt de tva sma sjoarna (les étangs) och spana in den galet harliga blandningen av arkitektur och snaska pa pommes frites fran den basta frites kot:en i stan (precis utanfor Café Belga) ar klart nagonting jag rekommenderar.

Vill du "smutsa ner dig" lite sa kan du ga lite langre in i Ixelles och leta upp Tavernier pa Chaussée Boondael, ett skont olstalle dar man hittar pensionarer, kostymnissar och studenter huller om buller. Eller L'Atelier pa Rue Emile Banning i samma omrade kanske passar battre, dar behover man knappt roka sjalv med tanke pa hur tjockt roken ligger nar folk borjar flockas Stort utbud av inhemsk ol och battre begagnade importol, nar man glomt bort att man inte kan dricka annat an belgisk ol

Bredvid Tavernier ligger ett pitta(kebab)-stalle som enligt undertecknad har stans basta dürüm pitta. Har du aldrig testat det eller skiter i det for att du inte gillar kebab sa kommer du angra dig om du inte gor det. En dürüm pitta med sauce pili-pili och en Jupiler ar helt oslagbart. Frasch och krispig sallad, god sas, pommes frites och stekt kebabkott i en rulle, helt fantastiskt!

Tidigare namnda Belga Queen inne i stan ligger i en gammal bank, helt okej mat men helt klart stans skonaste atmosfar. Det kan vara vart att hanga i deras ostronbar, eller glida ner i kallaren och ta nagra cocktails i gamla valvet, med alla bankfack kvar i vaggarna

L'Archiduc inne i stan har jag sjalv inte orkat ta mig till an, men jag hor standigt att det ska vara riktigt bra mat och harligt barhang. Dessutom finns det en ung svenska som jobbar dar sedan nagra veckor som sakert skulle gilla att fa pluspoang fran chefen genom att kunna bubbla pa svenska med nagra gaster

Les Brasseries Georges vid Bois de la Cambre (tror det ligger pa Chaussée Waterloo, men det borde vara enkelt nog att hitta pa internet, annars kanner varenda taxichaffis till det) ar i min mening det basta stallet i stan att ata kott pa. Egen slaktare och dagsfarska bitar, det marks.

Hojta till om du behover fler tips eller exakta adresser, men det dar borde racka i alla fall en langhelg utan att varken stressa eller behova besoka samma stalle tva ganger
#78 2009-02-18, 12:55
Raphaelle
Går det att äta "fräscht" i Belgien? Det traditionella belgiska köket kanske är god mat men helvete vad jag säger nej till pommes frites och enorma köttbitar, smöriga haricot verts och bearnaise eller likartad sås.

Jag lever typ på svenskt kanelknäcke, sushi, misosoppa, sashimi, olika sorters ris, avokado, frukt, grönsaker, lätt kyckling etc... Jag har fått ett bra intryck av Belgien och belgare generellt men maten... Nej tack... Transfetter ingår helt enkelt inte i min världsbild.
#79 2009-02-18, 13:17
jumpcut
Ursprungligen postat av Raphaelle
Går det att äta "fräscht" i Belgien? Det traditionella belgiska köket kanske är god mat men helvete vad jag säger nej till pommes frites och enorma köttbitar, smöriga haricot verts och bearnaise eller likartad sås.

Jag lever typ på svenskt kanelknäcke, sushi, misosoppa, sashimi, olika sorters ris, avokado, frukt, grönsaker, lätt kyckling etc... Jag har fått ett bra intryck av Belgien och belgare generellt men maten... Nej tack... Transfetter ingår helt enkelt inte i min världsbild.


Forst och framst vill jag bara saga att oavsett hur mycket ol, friterat och flottigt de ater sa ar det fan bara de allra fattigaste belgarna som ar tjocka. Jamfor det med halsokostfanatiska ViktVaktar-Sverige dar var och varannan ser ut som att de kommer direkt fran en studieresa i Texas - jag forstar inte hur det fungerar... Jag kan helt arligt saga att nar jag var i Sverige i somras sa blev jag chockad over hur mycket fler tjockisar det finns i Stockholm jamfort med i Bryssel. Jag undrar om det kan ha med att man i princip bara ater ordentlig frukost och middag har, med en baguette till lunch...

Men! Maten, sjalvklart gar det att ata frascht aven har i Bryssel Det ar nog inte lika latt att hitta slow food, GI-caféer och grejer som i Sverige, men det ar heller inga problem att hitta salladsbarer med frascha ingredienser.

Dessutom ar frukt- och gronsaksmarknaderna som t ex vid Gare du Midi och Place Flagey riktigt bra. Sa ar det inga problem att hitta slakterier, fiskerier och sa vidare for att kunna plocka ut farska kottbitar i lagom storlek och kvalité heller.
#80 2009-02-18, 13:41
Raphaelle
Ursprungligen postat av jumpcut
Forst och framst vill jag bara saga att oavsett hur mycket ol, friterat och flottigt de ater sa ar det fan bara de allra fattigaste belgarna som ar tjocka. Jamfor det med halsokostfanatiska ViktVaktar-Sverige dar var och varannan ser ut som att de kommer direkt fran en studieresa i Texas - jag forstar inte hur det fungerar... Jag kan helt arligt saga att nar jag var i Sverige i somras sa blev jag chockad over hur mycket fler tjockisar det finns i Stockholm jamfort med i Bryssel. Jag undrar om det kan ha med att man i princip bara ater ordentlig frukost och middag har, med en baguette till lunch...

Men! Maten, sjalvklart gar det att ata frascht aven har i Bryssel Det ar nog inte lika latt att hitta slow food, GI-caféer och grejer som i Sverige, men det ar heller inga problem att hitta salladsbarer med frascha ingredienser.

Dessutom ar frukt- och gronsaksmarknaderna som t ex vid Gare du Midi och Place Flagey riktigt bra. Sa ar det inga problem att hitta slakterier, fiskerier och sa vidare for att kunna plocka ut farska kottbitar i lagom storlek och kvalité heller.


Svaret ligger nog i att Belgien har en RIKTIG matkultur även om den inte är den nyttigaste. Mycket mättat fett och mycket transfett men goda råvaror och vällagad mat.
Sverige har en skräpmatskultur där folk lever på konstgjorda saker, Gorbys piroger, Grandiosa och litervis med läsk och Nescafé. Så den obligatoriska ketchupindränkningen av vad det än är som äts. Det påverkar enormt.

Dock är jag fortfarande skeptisk till hur "tung" belgisk mat påverkar min kropp personligen, jag blir lätt kolhydratmissbrukare av sån mat och känner att jag måste äta hela tiden, enorma måltider med otroliga fettmängder, utan att gå upp ett hekto i vikt. Jag har levt på "belgiskt" (eller liknande) några år eftersom morsan är kock och lagar "värdshusmat" inspirerad av typ Belgien, Tyskland, Österrike och liknande med mycket feta såser, kött, klyftpotatis och allmänt smöriga tillbehör och det gjorde att jag var för evigt spinkig och ständigt hungrig. Så alltid feta, puddingliknande europeiska deserter etc...
När jag gick över till hälsokost, frukt, knäcke, ris, grönsaker etc kände jag balansen igen och slutade känna konstant frossa och hungerskänslor.

Men hursomhelst, Belgien verkar vara ett väldigt trevligt land. Så tycker jag generellt belgare är sötare än svenskar. Hur är det med kläder/mode? Antwerpen är ju modemetropol men belgare generellt, hur är deras medvetenhet/syn på mode jämfört med svenskar?
#81 2009-02-18, 13:57
jumpcut
Ursprungligen postat av Raphaelle
Svaret ligger nog i att Belgien har en RIKTIG matkultur även om den inte är den nyttigaste. Mycket mättat fett och mycket transfett men goda råvaror och vällagad mat.
Sverige har en skräpmatskultur där folk lever på konstgjorda saker, Gorbys piroger, Grandiosa och litervis med läsk och Nescafé. Så den obligatoriska ketchupindränkningen av vad det än är som äts. Det påverkar enormt.

Dock är jag fortfarande skeptisk till hur "tung" belgisk mat påverkar min kropp personligen, jag blir lätt kolhydratmissbrukare av sån mat och känner att jag måste äta hela tiden, enorma måltider med otroliga fettmängder, utan att gå upp ett hekto i vikt. Jag har levt på "belgiskt" (eller liknande) några år eftersom morsan är kock och lagar "värdshusmat" inspirerad av typ Belgien, Tyskland, Österrike och liknande med mycket feta såser, kött, klyftpotatis och allmänt smöriga tillbehör och det gjorde att jag var för evigt spinkig och ständigt hungrig. Så alltid feta, puddingliknande europeiska deserter etc...
När jag gick över till hälsokost, frukt, knäcke, ris, grönsaker etc kände jag balansen igen och slutade känna konstant frossa och hungerskänslor.

Men hursomhelst, Belgien verkar vara ett väldigt trevligt land. Så tycker jag generellt belgare är sötare än svenskar. Hur är det med kläder/mode? Antwerpen är ju modemetropol men belgare generellt, hur är deras medvetenhet/syn på mode jämfört med svenskar?


Det ar svart att pasta att belgare ar mer modemedvetna an Svenskar, men Big Brother-modeintresserade ser man inte sarskilt manga av. Att slanga pa sig ett par brillor med tjocka bagar och oslipat glas bara for att man tycker att det ar snyggt med brillor hander liksom inte har

Jag skulle nog kunna pasta att de ar mindre modemedvetna har, men de har en battre modekansla. De kan bara skjorta och kavaj utan att for den delen se ut som att de fatt ett kvastskaft i roven, hyperkorta kjolar eller mjukisbrallor eller liknande patraskbeteende ar inte helt vanligt.

A andra sidan finns det en javla massa marockaner och liknande som har crewcuts fran 80-talet och bomberjackor ocksa
#82 2009-02-19, 10:46
Savoy
Tack jumpcut, nu har jag tips för en hel vecka känns det som

Det här ska bli riktigt kul! Ni har väl inget snöhelvete och kyla heller, som här i Berlin?
#83 2009-02-19, 10:52
jumpcut
Ursprungligen postat av Savoy
Tack jumpcut, nu har jag tips för en hel vecka känns det som

Det här ska bli riktigt kul! Ni har väl inget snöhelvete och kyla heller, som här i Berlin?


For ett tag sedan hade vi faktiskt sno i narmare tva veckor, men det var nar hela Europa lag under det vita tacket.

Nu gar det lite upp och ner, for nagra dagar sedan hade vi atta grader klockan nio pa kvallen, nu ar det 3,9 grader mitt pa dagen. Daremot kan det bli riktigt ruggig kyla, eftersom att fukten gar rakt igenom allting - och ar det nagonting det ar i Bryssel sa ar det fuktigt. Sa aven om det star att det ar fem grader varmt sa rekommenderas handskar och halsduk samt paraply for sakerhets skull
#84 2009-03-02, 10:29
Savoy
En finfin stad det där, jäklar vad bra det var - funderar på att låta folk fortsätta tro att det är ett rövhål så man får behålla den för sig själv
Skulle inte göra Bryssel bli gott att bli upptäckt av svennebananer som skulle försöka "fräscha upp" staden heller.

Fast kollektivtrafiken suger ju hästpung, diplomatiskt uttryckt. På den centrala "artären" mellan Gare du Midi och Gare du Nord går en massa linjer (tänk tunnelbanan Slussen-T-centralen i Stockholm)...fast helst i grupp! Man kan stå där och vänta i uppåt 20 minuter utan problem, sedan kommer 4 tåg efter varandra! Kassorna i butiker, ännu värre...dina varor hinner bli gamla innan du hinner fram till kassörskan, som på franskinspirerat sätt måste ringa och kolla vad var 10:e produkt kostar....

Restaurangerna är överlag svinbra men tokdyra, för att uttrycka det kort.

Jaja, men de vet hur man partajar, brygger farliga öl och annat härligt onyttigt De är fortfarande världens bästa konsertpublik också!

Ruggigt internationell stad, känns nästan meningslöst att prata annat än engelska.

Jumpcut, jag försökte få tag på någon lättsam liten bok om belgismer (i franskan då men hittade bara två st som låg åt tegelstenshållet, för 40 resp. 20 euro (båda på FNAC). Letade jag kanske på fel ställe? Skulle du säga att det finns fler belgismer i den belgiska franskan än i den flamländska nederländskan?