Ursprungligen postat av najas
Här var det finsmakare ser jag.
Mehkong är ju för övrigt lika lite whisky som det jag fick köpa vid en djungektrekk uppe vid gyllene triangeln i slutet på 80-talet. Vi var 4 pers som var ute och vandrade och kom till en liten bergsby med ett tiotal hyddor. Mödrarna bar fram sina barn för att de skulle få se det "stora vita monstret" (jag är 2 m lång, +100kg, blond och skäggig). Efter 5 minuter kom en rynkig gubbe och frågade whisky? Visst sa vi. Då gick han in i en hydda (där "apparaten" stod) och kom tillbaka med en en liters plastpåse med 4 sugrör. I plastpåsen fanns en klar vätska som smakade som det som kommmer direkt ur en brännare om ni någon gång provat det (och det var ju också just det det var). Jag tror vi betalade motsvarande 5 svenska kronor för detta.
Vi tackade och vandrade vidare. "Whiskyn" använde vi sedan som sårsprit på skoskaven.
Lao Kao kallas denna eminenta dryck som serveras ur plastpåse med sugrör, kan vara allt mellan mjölkvit till klar beroende på hur bra grejer han som kokar änglavattnet har, med lite tur är han givmild och kastar med ett par isbitar i sörjan i påsen också!
Min smakbeskrivning på Lao Kao är:
Grisapa!
Mehkong är en likör "bränd" på ris, min egen teori är att den blev kallad mehkongwhiskey av jänkarna som var på leave under vietnamkriget, och det på grund av färgen.
Min smakbeskrivning på Mehkong är:
Tvål och matolja!