Hitta diskussioner med liknande innehåll

Kina - Resa, Studera och Arbeta

#1 2008-04-14, 18:39
Marxism-2.0
Kina är precis som någon uttryckte det i en annan tråd "ett stort ämne" så det finns klara fördelar med att dela upp diskusionen efter geografiskt område (tex. sydkina) eller aktivitet (tex. studera). Men jag tror ändå det kan vara bra att samla våra erfarenheter av att leva, resa, jobba och studera i Kina i en enda tråd då informationen många gånger är återanvändbar i andra situationer.

Själv så har jag studerat och jobbat i Shanghai men också gjort en hel del avstickare på annat håll i Kina, framförallt då längsmed kinesiska (syd)östkusten. Just nu arbetar jag i Sverige men är ganska ofta därborta i tjänst eller av andra orsaker. Jag hoppas lite på att i framtiden på ett eller annat sätt bosätta mig mer permanent i antingen Shanghai eller Xiamen.

Okay. Så lite Q&A:

Varför skall man åka till Kina?

Det finns nog lika många svar på den här frågan som det finns människor som är intresserade av Kina. I mitt fall så handalde om en allmän fascination (säkerligen katalyserad av mina svensk-kinesiska vänner) av Kina som land och kulturområde. Efter min första resa dit så blev jag helt såld och beslutade mig för att läsa kinesiska vid sidan om övriga studier. Två terminer senare så stack jag ner för att studera i Shanghai.

Vart skall man åka?

(resa)
Återigen så är det ens egen aganda som styr. Om man bara skall resa i Kina under några veckor så tycker jag nästan det är bäst att välja ut ett par städer (eller kanske en region) och försöka få ut så mycket som möjligt just där. Gör man allt för korta besök så riskerar man en rad med besvikelser då det kan ta ett par dagar att hitta/hinna med alla godbitar. Jag rekommenderar: Peking, Shanghai, Xiamen och Guangzhou.

(studera)
Skall man studera i Kina så tycker jag det är bättre att välja en stad i (syd/sydöstra/sydvästra) Kina där lokalbefolkningen som modersmål talar en annan "dialekt" än mandarin. Dels så har man chansen att lära sig en annan kinesik dialekt (läs "ett annat kinesiskt språk") och dels så tränar man sig att förstå lokala "varianter" på mandarin, som kan låta avsevärt annorlunda jämfört med standard mandrin a la Peking.

Vill man hålla nere på kostnaderna så väljer man med fördel en lite mindre stad. Risken är dock att undervisningskvaliten blir sämre då de bättre universiteten finns i storstäderna.

(arbeta)
Jag tror möjligheterna att hitta något intressant jobb är större om man letar i storstäderna. Blir man anställd på ett lokalkontrakt så skall man inte förvänta sig någon enorm lön bara för att man är utlänning. Det finns restriktionr för hur man får anställa utlänningar i Kina och om jag inte missminner mig så måste man tillföra kunskap/egenskaper som man inte kan få ut av en inföding. Ett tips är att försöka hos s.k "relocation" firmor som hjälper uländskaföretag att etablera sig i (och flytta inom) Kina. Har man bakgrund som ingenjör el. dyl. så tycker jag man skall kolla läget med svenska (ingenjörs)företag där nere, flera finns i Shanghai med omnejd (Ningbo, Nanjing och Hangzhou). Ett annat tips är att åka till ambassaden/konsulatet och titta på anslagstavlorna där man ibland hittar jobbannonser. (Ekonomer och lagvrängare är också ganska heta på arbetsmarknaden om jag inte är helt felunderrättad).

Att bli engelsk lärare (certifierad eller ej) är inte särskilt svårt. Ser man tillräckligt västerländsk ut så kan man till och med bli uppraggad på bussen. Det är ett utmärkt sätt att dryga ut vardagen om man är student. Som engelsklärare hamnar man dock långt ner på den sociala stegen bland övriga expats.

Vad kostar boendet?
En enkel regel (surprise surprise!) ju större stad och ju mer folk destu högre hyror, det gäller lägenheter såväl som kontorsutrymmen. För samma peng som ger dig ett skitigt litet rum i Shanghai kan du säkert få en hyffsad snygg håla i nån stad i nordvästra Kina. Jag klipp och klistrar in från en annan tråd..

Ursprungligen postat av Marxism-2.0

[QUOTE=zypper]
Skulle va kul och veta hur priserna är i städerna Beijing eller Shanghai.
Hur billigt kan man leva där om man nu flytter dit?


Det beror helt och hållet på hur bekvämt du vill leva. Man kan komma undan riktigt billigt i fråga om boende, transport och mat, men då får man gör eftergifter på sin bekvämlighet. I regel så brukar Shanghai vara dyrare men så här innan OS så kan jag tänka mig att priserna pressas uppåt i Beijing (speciellt då boendekostnaderna). Mina pekinesiska vänner klagar i alla fall på kännbara prishöjningar.

Ursprungligen postat av zypper

Hur mycket kostar en etta med dusch i månaden t.ex.??


Det finns många faktorer som bestämmer hyran. I Shanghai så tror jag nästan läget är den mest avgörande faktorn tillsammansmed områdets allmänna "risighet" (hö hö no pun intended). Ju närmare du bor en tunnelbanestation destu dyrare blir lägenheten (speciellt om det är ett icke-risigt område). En någorlunda bra etta kan du säkert hitta för runt 1000RMB/månad.

Min första lägenhet (i Shanghai) var en riktigt nedgången 1:a i ett område som heter Wu Jiao Chang (五角&#22330. Färsk på Kina (och framförallt Shanghai) som jag var blev jag rejält blåst och fick betala 900RMB/månad, till det kom vatten, el och telefon räkningar.

Lägenheten var så nedgången att efter 1 månads intensivt städande (och kackerlacks jagande) blev man fortfarande svart under fötterna om man strossade runt i lägenheten barfota. Jag stod ut ca. 6 månader och flyttade till en stor 2:a i ett annat bostadsområde längre upp på samma gata.

Lägenhet #2 var REN (hurra!), kackerlackorna var färre (och mindre) och 55:ans busshållplats låg precis runt hörnet. Hyran låg på runt 2000RMB/måndad oh jag slapp pröjsa för vatten (som var gratis pga av att byggnaden på något sätt var samägd av kadettskolan som låg precis intill...)

Senaste lägenheten var en stor 4:a på 120kvm i Zha Bei distriktet (闸北&#21306, 10 minuters promenad väg från tunnelbanan granne med Zha Bei parken. Ett riktigt fint community med en gemensam swimmingpool inom områdetsmurar. Från mitt våningsplan hade man dessutom fri utsikt hela vägen till Pudong med tillhörande Pearltower, mäktig att vakna upp till på mornarna! Eftersom det var ett korttidskontrat och jag var i lite pressad situation fick jag gå med på att betala 4700 RMB/månad. Men det var en fenomenalt bra lägenhet och definitivt värt pengarna.
[/QUOTE]

Vad kostar det att resa?

Att resa inom staden är hutlöst billigt jämfört med hemma i Sverige. I Shanghai så kostar en tunnelbaneresa högst 4RMB (lite mindre än 4 SEK) oavsett avstånd (mindre om du reser en kortare sträcka), buss med AC kostar 2RMB (utan AC 1RMB) och när du åker taxi betalar du en grund avgift på 10RMB som inkluderar 3 (?) fria kilometer och sedan tillkommer en avgift på 2RMB/kilometer (dagstid).

Mellan städer är tåg ett billigt alternativ och buss förståss ännu billigare. Att flyga behöver inte kosta särskilt mycket om man utnyttjar de olika rabatt systemen.

....
#2 2008-04-14, 20:56
faffner
Miljöförstöringen är något jag inte gillar med kina.

Finns det några områden som är hälsosammare/renare/roligare att vara i än andra om man bara vill slappa och lära känna lokalbefolkningen.

Jag är inte rädd att ge mig ut i områden där ingen pratar engelska. Tvärtom det är ju där man blir tvingad att lära sig språket.
#3 2008-04-14, 22:03
Marxism-2.0
Ursprungligen postat av faffner
Miljöförstöringen är något jag inte gillar med kina.

Finns det några områden som är hälsosammare/renare/roligare att vara i än andra om man bara vill slappa och lära känna lokalbefolkningen.

Jag är inte rädd att ge mig ut i områden där ingen pratar engelska. Tvärtom det är ju där man blir tvingad att lära sig språket.


Bra fråga. Alla städer som har en industri lider nog av miljöproblem. Sedan vet jag att både Dalian (nordöstra Kina) och Xiamen har fått utmärkelser för sina miljöprojekt.
#4 2008-04-15, 14:20
Marxism-2.0
Mer Q&A om språket.


Skall jag lära mig mandarin eller kantonesiska?

Har du tänkt att bo och arbeta i Kina så har du definitivt störst nytta av att lära dig mandarin. Så gott som alla kineser (under 40) talar och förstår mandarin, men man bör vara införstådd med att det som passerar för mandarin på ett ställe i Kina kan vara ganska avlägset mandarin a la Peking (som ligger väldigt nära standarden). Oftast så färgas de lokala versionerna av mandrain ganska starkt av den lokala dialekten. Överlags så talar yngre personer "renare" mandarin än äldre.

Någon bra nybörjarbok i Mandarin?

Jag skulle rekommondera "Colloquial Chinese" av T'ung Ping-Cheng ISBN 0415018609 tillsammans med tillhörande "Colloquial Chinese; Character text (simplified character version)" ISBN 0950857211 av samma författare och "A practical chinese grammar for foreigners" (外国人使用汉语语&#27861 ISBN 7-80052-067-6.

Har man tid att förbereda sig innan man åker till Kina så skall man se till att lära sig så många tecken som möjligt. Det underlättar enormt när man är där och faktiskt kan läsa lite. Att lära sig tala kinesiska gör man bäst på plats i Kina, men det skadar ju förståss inte att hitta en språk-partner hemma i Sverige och börja fuska lite i förväg.


Hur många dialekter av kinesiska finns det?
Det beror på vad man menar med dialekt*. I stort sätt så talas alla dialekter som inte har sin bas i mandarin i södra Kina. Räknar vi bort mandarin så är de största dialekt grupperna:

Wu (吴&#35821: Wu dialekter hittar man framförallt i södra delen av Jiangsu, hela Zhejiang och i Shanghai. Wu talas av omkring 77miljoner invånare och är den näst största dialekt gruppen i Kina efter mandarin. Man brukar dela in Wu dialekterna i 6 olika delklasser som uppvisar stora skillnader sinsemellan.

Kantonesiska/Yue (粤&#35821: Talas i Guangdong, Guangxi, Macau och Hong Kong och är kanske den vanligaste dialekten bland den kinesiska diasporan. Man uppskattar antalet talar till ca. 71miljoner.

Min (闽&#35821: Varianter av Min talas av ca. 60 miljoner invånare i Kina och Taiwan, på fastlandet så hittar man Min talare huvudsakligen i provincen Fujian. Min dialekterna uppvisar en väldigt stor variation inom gruppen och det är inte ovanligt att två geografiskt närliggande dialekter skiljer sig till den grad att talare ur respektive dialekt inte kan förstå varandra. Man brukar dock dela in Min-gruppen i 7 olika delgrupper, bland dem är Min-nan (闽&#21335 - syd-Min - den dominerande.

Xiang (湘&#35821: Talas i provincen Hunan av ca. 36 miljoner invånare. Man brukar dela upp Xiang-gruppen i två delklasser gammal-Xiang och ny-Xiang. Den senare varianten dominerar och den har påverkats väldigt mycket av mandarin.

Hakka (客&#23478: Hakka-gruppen har ca. 34 miljoner talare fördelade över flera sydkinesiska provincer och Taiwan.

Gan (赣&#35821: Talas huvudsakligen i provincen Jiangxi av omkring 31 miljoner invånare.

Förutöver dessa grupper så finns det en hel del ickeklassificerade kinesiska "dialekter" som är svåra att placera in i ovanstående grupper eller mandarin.

Kineserna själva (givet att de inte är intresserade av linguistik) brukar i regel inte dela upp kinesiskan i dialekter som ovan utan man talar istället om det lokala "pratet/snacket/språket", ungefär som vi skulle säga stockholmska om dialekten man pratar i Stockholm så säger kineser shanghai hua (上海&#35805 om dialekten i Shanghai (utan någon närmare reflektion över om det till hör Mandarin, Wu eller något annat).


(*) Skillnaden mellan två kinesiska "dialekter" ur två olika "dialekt grupper" är i regel så stor att två talare ur respektive grupp inte kan förstå varandra alls. Så egentligen borde man tala om olika sinitiska (kinesiska) språk, men av tradition så säger man dialekter.
#5 2008-04-15, 15:38
faffner
Jag har startat en nedräkningsprocess där jag ska vara i kina innom 90 dagar.

De kurser jag använder mig av för att komma igång med språket är

http://www.simonsays.com/content/book.cfm?tab=13&pid=514971&er=9...

http://chinesepod.com/

I början kommer jag mest att lyssna för att få in uttalet och efter det finns 49 kinesiska tv-kanaler på nätet för att få fler ljud att lyssna på.

http://wwitv.com/portal.htm

Jag har träffat på många människor under årens lopp som lärt sig nya språk genom att titta på tv-program.
#6 2008-04-15, 16:09
Marxism-2.0
Ursprungligen postat av faffner

I början kommer jag mest att lyssna för att få in uttalet och efter det finns 49 kinesiska tv-kanaler på nätet för att få fler ljud att lyssna på.


Man lär sig jäkligt mycket av att titta tv / lyssna på radio, nästan mer än av kasset-kurser med kinesiska (som också är bra förståss).
#7 2008-04-15, 22:50
zyyper
Ursprungligen postat av Marxism-2.0
.


Tänkte slänga iväg en beställning på dom tre böckerna som du länkade, dock så fanns inte grammatikboken i lager på bokus så du kanske kan rekommendera nåt annat?

Finns det nåt annat jag bör köpa? Verkar dock ganska komplett som det är, det viktigaste är ju inte materialet utan att man verkligen sätter sig ner och nöter.

Tänkte fokusera på att lära mig tecken först och främst, då man gärna vill fokusera mest på att prata när man väl är i Kina sen.
#8 2008-04-15, 23:18
Marxism-2.0
Ursprungligen postat av zyyper
Tänkte slänga iväg en beställning på dom tre böckerna som du länkade, dock så fanns inte grammatikboken i lager på bokus så du kanske kan rekommendera nåt annat?

Finns det nåt annat jag bör köpa? Verkar dock ganska komplett som det är, det viktigaste är ju inte materialet utan att man verkligen sätter sig ner och nöter.

Tänkte fokusera på att lära mig tecken först och främst, då man gärna vill fokusera mest på att prata när man väl är i Kina sen.


"Colloquial Chinese" tycker jag har ganska bra grammatik avsnitt efter varje lektion. "Sentence patterns"-sektionerna är riktigt matnyttiga givet att man arbetar lite med dem. Hur som helst, en annan riktigt bra grammatik är "A Practical Chinese Grammar" av Hongnian Zhang ISBN 9622015956.

Jag håller med dig, när man skall lära sig ett nytt språk så gäller det bara att nöta järnet. Colloquial Chinese är en ganska komplett nybörjar kurs så tar du dig igenom hela boken + lite av grammatiken har du ett ganska bra ordföråd och en bra förståelse för grammatiken. När man väl kommer ner så kan man ganska snabbt göra sig begriplig på mandarin.
#9 2008-04-15, 23:42
zyyper
Ursprungligen postat av Marxism-2.0
"Colloquial Chinese" tycker jag har ganska bra grammatik avsnitt efter varje lektion. "Sentence patterns"-sektionerna är riktigt matnyttiga givet att man arbetar lite med dem. Hur som helst, en annan riktigt bra grammatik är "A Practical Chinese Grammar" av Hongnian Zhang ISBN 9622015956.

Jag håller med dig, när man skall lära sig ett nytt språk så gäller det bara att nöta järnet. Colloquial Chinese är en ganska komplett nybörjar kurs så tar du dig igenom hela boken + lite av grammatiken har du ett ganska bra ordföråd och en bra förståelse för grammatiken. När man väl kommer ner så kan man ganska snabbt göra sig begriplig på mandarin.


Tyvärr fanns inte den boken på lager heller
Du tror inte att denna boken skulle kunna vara nåt?

http://www.bokus.com/b/9780415700108.html?pt=search_result

Efter lite sökande på google så verkar denna boken ganska bra, så jag slänger iväg en beställning nu .
#10 2008-04-15, 23:56
Marxism-2.0
Ursprungligen postat av zyyper
Tyvärr fanns inte den boken på lager heller
Du tror inte att denna boken skulle kunna vara nåt?

http://www.bokus.com/b/9780415700108.html?pt=search_result

Efter lite sökande på google så verkar denna boken ganska bra, så jag slänger iväg en beställning nu .


Eftersom jag aldrig läst (eller ens bläddrat i boken) så vågar jag inte ge ett omdömme. Tittar man på innehållsförteckningen så ser den ut att täcka ungf. samma mängd grammatik som man lär sig i Colloquial Chinese, men de gör söker en djupdykning i ämnet (medan CC har en mer praktisk approach).

Har du förresten kollat om de har böckerna på adlibris? Adlibris ligger ju ganska nära bokus i pris.
#11 2008-04-19, 23:06
tehvao
Hur är det med kriminalliteten i Kina?
Är det särkert att gå ut på gatan på kvällen?
Finns det organiserad brottslighet, är polisen korrupta?
#12 2008-04-20, 16:38
Marxism-2.0
Ursprungligen postat av tehvao
Hur är det med kriminalliteten i Kina?

Förutom ficktjuvar och en och annan våldsam tiggare så har jag personligen inte kännt av kriminaliteten i Kina. Överfallsbrott mot utlänningar är nog inte särskilt vanligt, speciellt inte om du befinner dig i en större stad där det i princip hela tiden finns andra människor runt om kring dig.
Ursprungligen postat av tehvao

Är det särkert att gå ut på gatan på kvällen?

Använder man sunt förnuft så tror jag man inte behöver vara särskilt rädd för att vandra runt stan på kvällen. Men man kanske bör undvika allt för ensliga gator mitt på natten.
Ursprungligen postat av tehvao

Finns det organiserad brottslighet, är polisen korrupta?

Visst finns det organiserad brottslighet, men söker du dig inte aktivt till den undre världen så lär du nog inte stöta på den. Delar av poliskåren är korrupt och partit har regelbundet kampanjer för att rensa ut sådana element när det blir för uppenbart. Att muta sig ur situationer genom böter är heller inte allt för ovanligt, men jag vet inte vad gränsen går mellan lag och brott i Kina. Det verkar vara ganska diffust.