Ursprungligen postat av utan.att.stanna
Intressant. tack!
Har ett halvår kvar sedan försvinner mina gamla synder från polisregistret, så det är knappast intressant innan dess. Gällande lönerna så slog det mig att det inte säger mig så mycket. Skulle gärna bo i ett hus i närheten av santa monica. Behöver man vara rik för det? JAg har noll koll på utgifter så svårt att veta om en ssk lön gör så att man kan leva sånär sjysst?
Hur amorterar man på bolån, hur mycket behöver man i kontantinsats?
Kostnader för bilar är billigare än här? typ att äga, rullande kostnader, vägavgifter? etc.
I Sverige tjänar man väl lite mindre, men beroende på arbetsplats kan man även tjäna mer. Har dock endast jobbat i Norge, cirka 510 000 sek förra året.
För övrigt såg det ganska jobbigt ut, på den bloggen, med allt pappersexercis som behövs inför transfer av svensk ssk leg till amerikansk...
Thomas12347 har ju redan svarat utmärkt på det mesta, men här kommer mina kommentarer, anpassade för Texas:
Jag bor i norra Dallas, med åtminstone ett 10-tal sjukhus inom 15-20 minuters körtid. Så ett bra ställe att bo på om man är sjuksköterska. Jag vet att du kan hyra en trea ("two bedroom apartment") för ca 1000 dollar/månad i vår byggnad (mest bostadsrätter, men en del ägare hyr ut). Då ingår el och vatten. Bara elkostnaden kan pendla mellan 80 och 200 dollar beroende på temperaturen utomhus, så det är bra att ha det som en fast kostnad.
Det finns mindre lägenheter och i inte lika väl underhållna hus som är billigare, du kan lätt hitta en lägenhet för 600 dollar/månad, men då tillkommer normalt el och vatten.
20% kontantinsats på bolån är standard, men det går ibland att ta ett lån till kontantinsatsen. Beror på lånetyp. Och som Tomas säger, köpa hus/bostadsrätt är inget du gör direkt när du flyttat över. Ta några år på dig att hitta rätt område, etc.
I Texas har vi (precis som hos Tomas i Florida) ingen inkomstskatt på delstatsnivå. Men fastighetsskatt tas ut av den staden man bor i, den betalar bland annat skolor. Så om du flyttar till en stad som expanderar kraftigt, och därmed bygger nya skolor för de nyanlända innevånarnas barn, då kan du räkna med högre fastighetsskatt de närmaste åren för att betala detta.
Att äga bil är ganska billigt. De kostnader jag kan komma på på rak arm är följande, baserat på vad jag minns:
Bilskatt: $65/år (varierar lite beroende på årsmodell)
Besiktning: $35/år
Bensin: runt $2.50/gallon just nu (strax under 5kr/litern med dagens växlingskurs), kostnad beror givetvis på hur mycket du kör, jag brukar göra av med en knapp tank per vecka, så säg $175/månad i snitt.
Försäkring: ca $100/månad för min gamla bil (blir lite högre då jag bor i Dallas, låg $20 lägre när jag bodde i Ft Worth), får se vad min nya bil kommer att kosta. Men för helförsäkring hamnar du runt $80-100/månad, beroende på hur mycket försäkring du behöver. Med tanke på alla Lamborghini, Tesla, BMW/Audi SUV och andra dyra bilar i mitt närområde så har jag även ökat min försäkring lite, så den täcker mer än när jag bodde i Ft Worth.
Underhåll: beror såklart på hur gammal din bil är, och vad du behöver för service. Ett oljebyte kostar $29.95-$90 beroende på var du gör det och vilken olja du använder. Jag bytte till helsyntetisk på min förra bil (2007 Ford Taurus med V6 på 3.0 liter) och betalade $85 per oljebyte, men då behlövde jag bara byta med 15000 miles mellanrum. Kör du med vanlig motorolja ($29.95/byte) så remommenderas du byta oljan med 3000 miles mellanrum. Så det blir dyrare i längden, och syntet är bättre för motorn.
Jag bytte däck på den bilen för 3 veckor sedan, strax över $500 för fyra nya däck, montering, balansering, etc. Då ingår även försäkring om de skulle gå sönder, till exempel om jag kör på spik eller liknande.
Nu i veckan köpte jag en Volvo S60 T5 (begagnad, 2012 års modell med 1800 mil på mätaren). Med alla skatter, extra försäkring, etc så hamnade slutpriset på $26000 inklusive sales tax.
En ny S60 hade kostat runt 35-40% mer.
De utgifter som Tomas räknar upp stämmer ganska väl med vad jag betalar för mobil, Internet, etc.