Ursprungligen postat av sparlund
Hej!
Landet ligger som följer; jag har en vän som är en big-shot på ett stort, svenskt och internationellt arbetande företag. Han hört lite med sina kontakter, och det ser ut som att en av deras typ dotterbolag i Kalifornien skulle kunna anställa mig, för det första halvåret av 2011. Då jag bara är en 19-årig parvel utan särskilda kunskaper känns det föga troligt att jag skulle få ett sånt där arbetstillstånd där arbetsgivaren måste övertyga myndigheter om att det inte finns liknande inhemsk arbetskraft.
Som sagt ska jag jobba på typ ett dotterbolag till den svenska koncernen min vän jobbar på, och således skulle jag väl kunna bli anställd i Sverige och sedan bli "förflyttad" till Usa? Det borde väl inte vara en för avancerad process? Tror ni jag behöver åka upp till amerikanska ambassaden i Sthlm och skriva på ngt papper elr så?
Jag har nummer och mejladress till HR-ansvarig på dotterbolaget, och efter jag konsulterat min vän ska jag mejla henne och kolla läget.
Någon som har direkt erfarenhet av liknande situationer?
För övrigt befinner jag mig för tillfället i North Carolina, på en 3-månadersvisit
Tack på förhud!
Jag ar i Philly pa det sattet och det ar inte sa enkelt som man kan tro.
Eftersom det ar ett stort internationellt bolag sa antar jag att du kan fa soka med en "blanket petition" och pa sa satt fa ett L1 visum. Det hindrar i princip att amerikanska myndigheter kan saga nej, men det kraver fortfarande en rejal insats med pappersarbete (mitt bolag lamnar allt det till en dyyyyr advokatfirma) inklusive vad du skall jobba med, syftet med att ha dig dar, ditt budgetomrade, dina lonenivaer & bonusar, bolagsstrukturen mm.
Sjalv ar det en bunte papper du skall fylla i som ar standard for alla visumsokare. Du maste till ambassaden i stockholm pa intervju och pappersluntan jag hade var nog typ 5-7 cm tjock da alla dokument skall finnas i 3 exemplar och original.
Att jobba ett par ar pa bolaget i sverige ar nog bra, men for att det att funka maste dotterbolaget i USA vilja att du skall dit, antingen genom att nagon i Sverige som bestammer sager sa eller de ser ett eget behov.
Det ar inte meningen att lata negativ, for i mina ogon ar det ett av de enklare satten att flytta utomlands (detta ar min tredje flytt), men det bygger pa att bolaget faktiskt VILL att du skall flytta.
Lycka till!