Ursprungligen postat av Tystnad
Du verkar väldigt insatt i USA ,intressant läsa dina inlägg
Vad har du själv för typ av försäkring ,via arbetsgivaren ?
Och vad betalar du per månad själv ?
Täcker denna sjukförsäkring "allt" ?
Om jag här i Sverige i min stad går till vårdcentralen och träffar doktorn kostar det 150 kr, Han vill att jag skall röntgas och skickar mig till sjukhusets röntgen avdelning där dom tar 300 kr.
När man når upp till ca 1200 kr får man frikort. (olika mellan olika landsting)
Doktorn skriver ut recept på medicin , och omfattas detta av "förmån" så är det rabatterat som exempel kostar det kanske 400 kr ,sen finns det en "trappa" på hur mycket du betalat under året ju mera du betalat för medicin och kommit upp för "trappan" ju högre blir rabatten tills du når "taket" och inte behöver betala mera ,tror det ligger på runt 2500 kr i mitt landsting
Om vi tar "mitt läkare besök" som exempel dvs 150 kr +300 kr + medicin 400 kr dvs totalt 850 kr ,vad hade det kostat i USA
utan försäkring ?
Det finns ju ett antal olika typer av försäkringar, men låt oss titta på den jag hade förra året, och den jag har nu. De är ganska olika, och de kan vara ganska komplicerade, så jag måste förenkla lite.
Förra året hade jag en mer traditionell försäkring. Jag betalade runt 200 dollar/månad, jobbet betalade resten. Då hade jag 500 dollar i självrisk, efter det betalar försäkringen det mesta (100% på vissa saker, 80% av kostnaden på en del). Försäkringen täckte upp till 2 miljoner dollar, om jag minns rätt.
Man kan även ha en FSA (Flexible Spending Account). Det är pengar som tas ut från lönen varje månad och går in på ett speciellt konto. De pengarna kan sedan användas för att betala medicinska utgifter som inte täcks av försäkringen. Så jag satte in runt 500 dollar där. Nackdelen är att man förlorar pengarna vid nyår om man inte använt dem. Så det gäller att planera lite.
När det gäller recept så kostar det olika på olika ställen. Walmart tar 4 dollar för de flesta mediciner (om de inte är märkesmediciner). Min försäkring hade även recept-täckning, jag tror det var 10/20/40 (10 dollar för "generic", 20 dollar för märkesmediciner och 40 för vissa specialmediciner).
Numera har jag istället en High Deductible Plan. Som namnet antyder så har jag en betydligt högre självrisk, $1500, och försäkringen täcker 90% av kostnaden efter det (med en "out of pocket limit" på 3000 dollar, vilket är max vad man behöver betala per år).
Vissa läkarbesök är kostnadsfria, till exempel en årlig hälsokontroll, mammogram, colonoscapy (vet inte vad det heter på svenska), etc.
Man kan även skaffa ett HSA (Health Savings Account), där man sätter in pengar på samma sätt som ett FSA. Skillnaden är att det är ett riktigt sparkonto, pengarna försvinner inte vid årsskiftet, och man behåller kontot även efter att man slutat på jobbet. Dessutom sätter mitt jobb in 600 dollar/år på kontot åt mig, så min egentliga maxkostnad per år är $2400.
Den stora skillnaden är premien, jag betalar 36 dollar/lön /varannan vecka), så 75 dollar/månad.
De pengar jag sparar på lägre försäkringspremie stoppar jag in i mitt HSA, så första året blir min kostnad ungefär densamma. Men nästa år har jag några tusen på mitt konto, och behöver inte stoppa in mer. Då blir min månadskostnad betydligt lägre.
Om jag går till doktorn idag så betalar jag ändå inte full kostnad. Försäkringsbolaget har avtal med läkarna/sjukhusen om hur mycket olika ingrepp/behandlingar får kosta, även om det är jag som betalar själv. För några veckor sedan var jag på en akutklinik (CareNow), hade en infektion i magen. Kostade $140 för själva besöket (något dyrare än vanlig doktor, eftersom det var en akutklinik och det var vid 21-tiden), och 30 dollar för tre mediciner (två antibiotika och ett smärtstillande).
Så $170 totalt, strax över 1000 kronor. Lite dyrare, med försäkring men utan att betalas av försäkring. Går inte riktigt att jämföra rakt av, det beror också på vad du har för sjukdom, vilka behandlingar/mediciner som behövs, etc.
En del läkare ger även rabatt för oförsäkrade, ofta kan man deala med dem. Och som sagt, Walmart har många mediciner för 4 dollar per recept....
För att förtydliga, medicineran ingår i självrisken, så när läkarbesök/behandlingar plus mediciner kommit upp i självrisken så betalar försäkringen resten (eller det mesta, beror alltså på vilken försäkring du valt).
Så vill du att staten ska vara curlingförälder och sköta allt åt dig så är säkert det svenska systemet bra, då behöver du inte tänka själv, eller bry dig om vad den egentliga kostnaden är. Fast då betalar du också nästan 50% i skatt. :-)
Här väljer du en försäkring som passar dig, som täcker vad du tror du kommer behöva, och till en kostnad som passar dig. Lite mer tänkande, dock.
Hur stor del av din skatt går till sjukvårdskostnader? Verkar ligga på 15% av den offentliga sektorn (
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Offentlig-ekonomi/Offentlig-sektor/), så 14% av det du betalar i skatt. Borde bli en tusenlapp i månaden om du har en normallön (säg lite under 25000/månad) och betalar 7000 kr/månad i skatt. Så din "försäkringspremie" för sjukvård är runt 1900 dollar/år, eller 158 dollar/månad. Inte så stor skillnad mot vad jag betalar.