Ursprungligen postat av Lobengula
Jag är i NYC just nu över helgen och har haft en livlig diskussion i ressällskapet om detta med dricksen. Jag hävdar att taxiförare förväntar sig 15% även om det är fastpris 45 USD från JFK till Manhattan. Andra påstår att det är bara att runda av uppåt efter vägskatten är tillagd. Vem har rätt?
Restaurang är jag van att ge 20% om dom inte redan slängt på tipsen på notan, i sådant fall rundar jag bara av uppåt. Men även här är det andra som påstår att det ska vara 17% och inget mer.
Men nu behöver jag akut råd om restaurang och taxi i NYC. Har jag rätt eller är det mitt ressällskap som vet bättre?
Googlar man lite så hittar man bl.a.
"...The article covers cab drivers (20%), hair stylists (15-20%) and doormen ($5-$10).
* The average restaurant tip in New York City is 18.8%. "Leave 20% if you're really happy with the service, 18% if the service was good and 15% if you're unhappy, [Tim Zagat, of the Zagat guide], advised."
* Tip 15-20% on drinks in a bar and the same at "modest coffee shops."
* Pizza delivery should justify 10-20%, especially if you live in a walk-up.
* Tips are optional for the guy at the deli that makes sandwiches to-go.
(
http://www.slashfood.com/2006/06/16/how-much-should-i-tip-a-guide-to-tipping-in-ny/)
Och på den fantastiska sajten
tipping.org:
Taxi:
driver: 15% of fare, no less than 25 cents
help with luggage :$1 per bag up to 5 bags
$2 per bag 5 bags or more or if bags are very heavy (over 50lbs. each)
Restaurang:
waiter or waitress:15% to 20% of bill.
If you receive excellent service or if it is a 4 star + restaurant or large parties, a 20% or greater tip is recommended.
Det är vad jag hittade lite snabbt. Vet inte om det klarar upp några diskussioner...