Åland kan vara väldigt olika beroende på vad man är ute efter.
Deras midsommarfirande är en kultur som är mycket vacker med mycket färger, folkdräkter, spelmän och dans. Tilltalas man av detta så är ett midsommarfirande med bra väder ett måste, åk gärna runt och se flera midsommarstänger resas.
Fisket är nog urålänningens främsta hobbyintresse. Gillar man fiske och helst har en lokal kontakt med privat båt så försök ta en sväng runt bland kobbarna i åländska skärgården.
Min favorit är rökt abborre och flundra fångade med nät.
Någon skrev att 95% är svensktalande. Jag skulle säga att betydligt mer än så av de bofasta behärskar svenska språket (egentligen åländska som är en dialekt, ej reglerad av svenska akademien), säkerligen närmare 99,9%. Engelska fungerar dock sämre då en stor del av den äldre befolkningen tvingats läsa finska som andraspråk.
Åland har många kulturellt intressanta platser, i Sund finns både Bomarsund och Kastelholms slott. Hela landskapet myllrar av en miljö som varit densamma i mycket lång tid och det är endast Mariehamn som bebyggts på modernt vis.
Sommartid brukar Mariehamn delvis invaderas av den svenska raggarkulturen som inte alltid kommer överens med den inhemska densamma. Att åka till Åland enbart för att "festa" tror jag känns som slöseri med både tid och pengar, sedan euron intåg har mycket av den ekonomiska miljön förändrats.
Före eurons intåg användes Finska Mark, FIM. De var värda ca 1,5-1,6 SEK och en vanligt margaritapizza på standardhaket kunde då kosta ca 35 FIM, idag kostar de minst 6,50-7 euro.
Folket har överlag lite prestationskomplex som litet landskap med i sina ögon mycket att säga till om. Bemöter man dem med respekt så får man densamma åter, annars är du bara en turist som skräpar ner och för oväsen.
Den kyrkliga verksamheten har ett starkt inflytande och det är som i vissa delar av USA ibland. Det är värre att vara ateist än terrorist bland de äldre.
Unga som studerar förväntas att läsa vidare på universitet/högskola och det verkar av någon anledning juridik och statsvetenskap som är populärast. Alla myndighetskontakter är i förhållande till svenska mått extremt formella i sitt utformande.
Åland tillämpar en hembygdsrätt som gör det mycket svårt för någon som inte har väldigt stark anknytning till landskapet att förvärva mark. Inte ens finska medborgare har automatiskt rätt att köpa mark på åland utan att vara bosatt där i 5 år och behärska svenska språket. Även företagandet är starkt protektionistiskt och minst 2/3 av en bolagsstyrelse ska bestå av Ålänningar.
Nästan allt viktigt som händer på och kring Åland finns att läsa via länk från landskapets portal
aland.ax