Ursprungligen postat av Damasken
Kan ingen av er som är i Korea börja filma som Shep här på forumet gjorde när han studerade i Japan?
Inga filmer an men lagger ut lite bilder om Korea
Eftersome de flesta som besoker Korea fastnar for och stannar vid kottet och bibimbap sa tankte jag introducera lite av den farska och goda havsmat som finns har.
Hoe 회
Hoe ar ra-fisk/sashimi pa koreanskt vis. Man bestaller in en fisk (eller flera olika sorter) som tas upp ur akvariet och slaktas pa plats. Pga att fisken ar sa pass farsk blir det valdigt bra smak till skillnad fran den frysta fisken man far i t.ex. Sverige. Till maten serveras massvis med sidoratter och det hela avslutas med en stark soppa gjord pa resten av fisken som man inte anvande tidigare. I Seoul far man den basta Hoe pa Noryangjin Fish Market (
http://en.wikipedia.org/wiki/Noryangjin_Fisheries_Wholesale_Market) eftersom de har tillgang till bra och farsk havsmat samt att manga bra restauranger ligger dar. Hitta en restaurang pa andra vaningen och bestall in lite Hoe och stekta rakor/saeu gui/새우구이. Hoe ska helst avnjutas med Soju men aven Ol fungerar.
Tankte ga igenom hur en typisk Hoe-maltid ser ut. Tyvarr var detta inte i Noryangjin och fisken ar inte hellen skuren sa tunn som den borde vara, men ni far ett hum om hur det brukar se ut (valde aven att skippa soppan pa slutet). Maltiden ar for tva personer och gick pa 250kr/person vilket ar ett vanligt pris for Hoe i Seoul.
Forst lite forratter. Till vanster en kall nudelsoppa och till hoger fisk. Saserna man sedan doppar fisken i senare ar wasabi, sojasas och tva chilibaserade saser.
http://i51.tinypic.com/14n1xzb.jpg
En grillad fisk:
http://i53.tinypic.com/23mr4vk.jpg
Majs med ost samt lite friterat (튀김
:
http://i51.tinypic.com/1seis0.png
Lite vanlig Sushi:
http://i55.tinypic.com/23uq0ph.jpg
Sjalva huvudmalet, den raa fisken:
http://i54.tinypic.com/x1yv4o.jpg
Man kan ata fisken som den ar eller anvanda sig av sas och/eller lov:
http://i51.tinypic.com/33bek1t.jpg
Lite stekta nudlar:
http://i53.tinypic.com/14izqty.jpg
Sen kommer lite tonfisk-sashimi + rakor +musslor + lite annat:
http://i52.tinypic.com/5ntzpu.jpg
Strutar av kim (sjogras) och ris:
http://i51.tinypic.com/2d8j96a.jpg
--
Jogae gui 조개구이
Jogae gui kan ar i stort sett grillade musslor. Aven dessa musslor lever i akvarium i restaurangen och ar darmed helt farska. De grillas vid bordet precis som mycket annat i Korea och ats sedan tillsammans med saser/blad, sjalvfallet ingar sidoratter. Glom inte den obligatoriska sojun eller olen
Foljande maltid ar for tre personer och vi ar halvvags igenom sa det fanns dubbelt sa manga musslor fran borjan. Inga bilder pa sidoratterna tyvarr. 60kr/person.
http://i56.tinypic.com/mrsg9v.png
--
Som ni kanske marker far man alltid in mycket mat i Korea vilket gor att man alltid blir matt aven pa dyrare restauranger som t.ex. Hoe. Koreaner gillar att ata och dricka och en stor del av deras liv och umgange cirkulerar runt maltider samt att ata god mat.
--
Var nyligen storhelg i Korea kallad Chuseok (
http://en.wikipedia.org/wiki/Chuseok). Under denna helge spenderar de flesta tiden med sina familjer och aven jag akte ner till min slakt i sodra delen av Korea i fyra dagar. Knappte en bild pa hur en hemlagad koreansk maltid kan se ut. Man delar pa ratterna som serveras pa fat i mitten samt har sin egen soppa + ris. Maten ats med koreanska atpinnar (smala och av metall) + sked. Skeden anvands for riset och soppan.
http://i53.tinypic.com/2eqgxs8.png