2011-02-19, 20:34
mickes418
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Maten är "billig"
En övervägande del av kinesernas kost består av mycket billig mat. Ris, nudlar, tofu, ägg och en massa grönsaker så som kinakol. Det finns oändligt med maträtter med olika namn men mycket är i slutändan bara baserade på dessa produkter. Jag har sett kineser sitta och "njuta" av en portion "scrambled egg rice" talrik till en trolig råvarukostnad av ~2kr. Nudlar är i Sverige förknippat med fattig studentmat, men i Kina är detta något en hel familj kan äta till både frukost, lunch och middag!


All mat utom kött är ju billigt, men betänk att många kineser fortfarande är fattiga. Har sett byar där kött knappt existerar. Nudlar, ris och grönsaker är ju deras bas. Kött blir mer som en krydda till för många. Sen är kineserna generellt inte så förtjusta i att äta mycket kött som vi är.


Ursprungligen postat av Sweetiepie
Man äter "allt" på djuret
När man beställer "hot plate beef" eller "shredded pork" så får man oftast en massa kött vilket är trevligt. Men i många fall, speciellt kyckling så är det omöjligt att få in filéer. 干鸡锅 torr kyckling gryta(?) är en populär rätt som många kineser gillar men tro mig, denna består endast av ben och rester!. Man kan helt enkelt bli förbannad ibland och ropa "Har de slängt alla filéerna för att sedan servera resterna??" vilket det faktiskt verkar som att de har gjort.


Till skillnad från Sverige så göder man inte upp djur och bara använder en viss del av köttet. Dels av ekonomisk fråga. Skulle laga svensk kycklingfile och det slutade med att jag fick köpa 4 hönor för att få någorlunda mängd av det. Och kineserna älskar köttet runt benen och även brosket. Och de äter allt, något som vi borde lära av dem.


Ursprungligen postat av Sweetiepie
Kryddor??
När man köper god BBQ grillspett på gatan så får man en massa goda kryddor. På restauranger så saknar dock maten ofta krydda, utan istället används chilipeppar som gör att munnen bränner och alla andra smaker tonas bort. Säger man åt att man inte vill ha chilin så är det som att äta helt okryddad mat, smaklöst. Tack och lov har dom så mycket MSG/glutamat att det ändå smakar okej.


Det finns så många olika kök och smaker att det är omöjligt att krydda så folk blir nöjda. Ofta så kryddar man därför inte maten utan tillagar den och sen får man ett kryddspad vid sidan om som man doppar maten i. Den finns som MYCKET kryddstark, men även som betydligt svagare. Men sichaun-rätter t.ex. brukar generellt sett vara färdigkryddade.


Ursprungligen postat av Sweetiepie
Krångligt att äta
Tänk vad härligt det är att kunna sätta sig på restaurangen, beställa en stor portion mat som man sedan nästan med en sked kan sitta och häva i sig. Jag beställde ikväll en maträtt med ris på en fin restaurang och fick väldigt mycket ris, men överst ligger kanske max 2-3 stackars kycklingbitar sedan en massa småbitar fulla av ben och skinn. Måste alltså sitta och pilla och spotta ut benen hela tiden.
Något som är jobbigt är Hot Pot som många kineser älskar, men jag fruktar. Att sitta och lägga i små bitar, bit för bit i den där grytan och vänta tills de bli klart så hinner man bli om inte galen mätt bara på att vänta på att det ska koka klart.


Vanesak. I de flesta fall så varar en måltid i 2-3 timmar. Man äter långsamt och pratar mycket och skålar en hel del. Tillhör själv den kategorin som äter middag på 2 minuter, så det är en jobbig ändring i början, men en hälsosam ändring.

Ursprungligen postat av Sweetiepie
Kineserna hittar på och försvarar sitt sätt att äta på punkterna jag listat ovan.
De påstår att det "bästa" köttet är det som sitter runt benen. Jo säkert. Något mamma sade för att barnen glatt skulle äta rester istället för filéerna?
Har också hört att "det bästa köttet på fisken är det bakom ögonen", där har du anledningen till att man kan köpa och äta endast fiskhuvudet (mer rester).


Smaksak. Många kineser älskar faktiskt det köttet och brukar vara snabba med att roffa åt sig. Kycklinglåren går först, sen huvudet när mina vänner och familj äter. Sen är det av artighet med. Till och med folk som aldrig mött en "laowai" innan vet att vi inte brukar äta allt på djuret (de har väl sett det på TV). Men de frågar alltid artigt om man vill ha.


Ursprungligen postat av Sweetiepie
Nu blev det mycket negativt. Jag gillar faktiskt kinesisk mat oftast, men det är skönt att kunna gå till Pizza Hut och KFC ibland. Men jag är intresserad av vad ni andra har att säga om både era erfarenheter och min kritik.


Man ska ha helt klart för sig att kinesisk mat är VÄLDIGT svårt att få tag på i Sverige. De flesta "kinarestauranger" ägs av vietnameser som för det mesta knappt varit i Kina. Och riktigt kinesisk mat skulle nog bli ganska dyrt i Sverige. Därför blir det en stor kontrast när man kommer till Kina och äter. För de flesta svenskar är kinamat friterade räkor, friterad banan med glass mm. Detta vet jag inte om det existerar där ens (har inte sett det än). Men inte en chans i världen att jag skulle sjunka så lågt att jag går till KFC eller Pizza hut i Kina