Det finns så mycket att säga och diskutera kring maten i Kina och jag undrar om vi inte behöver skriva av oss lite om det. Det påstås ju ständigt om hur bra och fantastisk den kinesiska maten är. Det tycker de flesta som kommer hit (innan de hinner inse att mycket är densamma och smakar lika dant).
Jag har varit i Kina i över 1 år nu och då har man ju fått vänja sig och uppleva det mesta, och jag är lite kluven vad jag tycker om det kinesiska köket faktiskt.Jag kan konstatera att kinesiska maten i Kina inte är som "kinesisk mat" i Sverige. Innan jag åkte till Kina hade jag aldrig hört talas om Dumplings eller Tofu.
Jag kan börja med att säga att det är mycket mat som är riktigt gott så som just dumplings och tofu, men jag tänkte faktiskt rada upp punkter med min kritik till kinesisk mat.
Maten är "billig"
En övervägande del av kinesernas kost består av mycket billig mat. Ris, nudlar, tofu, ägg och en massa grönsaker så som kinakol. Det finns oändligt med maträtter med olika namn men mycket är i slutändan bara baserade på dessa produkter. Jag har sett kineser sitta och "njuta" av en portion "scrambled egg rice" talrik till en trolig råvarukostnad av ~2kr. Nudlar är i Sverige förknippat med fattig studentmat, men i Kina är detta något en hel familj kan äta till både frukost, lunch och middag!
Man äter "allt" på djuret
När man beställer "hot plate beef" eller "shredded pork" så får man oftast en massa kött vilket är trevligt. Men i många fall, speciellt kyckling så är det omöjligt att få in filéer. 干鸡锅 torr kyckling gryta(?) är en populär rätt som många kineser gillar men tro mig, denna består endast av ben och rester!. Man kan helt enkelt bli förbannad ibland och ropa "Har de slängt alla filéerna för att sedan servera resterna??" vilket det faktiskt verkar som att de har gjort.
Kryddor??
När man köper god BBQ grillspett på gatan så får man en massa goda kryddor. På restauranger så saknar dock maten ofta krydda, utan istället används chilipeppar som gör att munnen bränner och alla andra smaker tonas bort. Säger man åt att man inte vill ha chilin så är det som att äta helt okryddad mat, smaklöst. Tack och lov har dom så mycket MSG/glutamat att det ändå smakar okej.
Krångligt att äta
Tänk vad härligt det är att kunna sätta sig på restaurangen, beställa en stor portion mat som man sedan nästan med en sked kan sitta och häva i sig. Jag beställde ikväll en maträtt med ris på en fin restaurang och fick väldigt mycket ris, men överst ligger kanske max 2-3 stackars kycklingbitar sedan en massa småbitar fulla av ben och skinn. Måste alltså sitta och pilla och spotta ut benen hela tiden.
Något som är jobbigt är Hot Pot som många kineser älskar, men jag fruktar. Att sitta och lägga i små bitar, bit för bit i den där grytan och vänta tills de bli klart så hinner man bli om inte galen mätt bara på att vänta på att det ska koka klart.
Kineserna hittar på och försvarar sitt sätt att äta på punkterna jag listat ovan.
De påstår att det "bästa" köttet är det som sitter runt benen. Jo säkert. Något mamma sade för att barnen glatt skulle äta rester istället för filéerna?
Har också hört att "det bästa köttet på fisken är det bakom ögonen", där har du anledningen till att man kan köpa och äta endast fiskhuvudet (mer rester).
Nu blev det mycket negativt. Jag gillar faktiskt kinesisk mat oftast, men det är skönt att kunna gå till Pizza Hut och KFC ibland. Men jag är intresserad av vad ni andra har att säga om både era erfarenheter och min kritik.