Alltså, visst har jag överdrivet lite med hur verkligheten ser ut, men det är också vardagen för många. Jag bor på en stor skola som inte ligger i Shanghai/Beijing utan Ningbo. Det går 10 000 kinesiska studenter här, 30 utlänningar ungefär som lär sig kinesiska. Skolan har 4-5 stora matsalar och kanske 50 饭馆 små restauranger. På alla dessa så går det INTE få filéer och det går inte få kall sallad, tro mig.
2-3km ifrån skolan så ligger det två väldigt stora shopping-malls, en helt nyöppnad sedan 1 månad. Här finns "finare" kinesiska restauranger som har allt det du pratar om. Setmeny med sallader för 58 kuai. Men på skolan blir det sällan över 15-25 per person att äta lunch och middag vilket är trevligt, hemkörning också ifrån alla ställen. Jag är mycket nöjd med tillvaron eftersom jag slipper laga mat varje dag och har ett stort utbud att växla emellan varje dag. Men visste du inte att det finns många kineser som är så inrutade att de vägrar äta otillagad sallad och tycker jag är konstig när jag frågar om kall sallad?