Har rest runt i stora olika delar av kina och ätit på "vanliga" kinesiska restauranger.
Medelrestaurangen är ofta en bra restaurang med bra mat. Dock blir det ofta samma visa. Man får bläddra i deras stora meny efter olika rätter att beställa där allting ser konstigt och oätbart ut. Man upptäcker att det av kanske 100 rätter bara finner 2-3 som innehåller stora mängder kött.
Den lite mer billigare och mest vanligaste kinesiska restaurang-haket. Här förstörs nästan matupplevelsen av att folk sitter och röker och fimpar rätt på golvet. Ätpinnar, talrikar osv är inlindat i plast/vakumförpackat som också bara slängs ner på golvet. Maten innehåller mycket ben och senor så man måste spotta ut. Det blir en stor soptipp man får vada i på restaurangen, äldre kinesiska män verkar vara de värsta.
Kyckling-file, fläskfilé och kall god sallad finns inte.
Beställer man kyckling får man i 90% av fallen massa benknotor ihopblandat med chilipeppar. *gnag* *gnag*.
Fläskfile finns som sagt inte utan fläskkött kommer oftast i formen av (1) små strimlor 肉丝 (2) lite större bitar 肉片.
Jag kan passa på att säga att jag beställde något jag trodde var anka på en restaurang och fick in endast ank-skinn på en talrik. (Man skulle doppa tillsammans med bröd osv i någon så och det var rätt gott, men ändå
Det finns sällan några goda såser eller smaker. Jag frågade på en restaurang vad de kan rekommendera för rätter och fick då frågan till mig "Gillar du sött, surt eller starkt?". Började garva rakt ut för inget av det är gott eller normalt.
Jag har nog sagt det tidigare i tråden men kinesisk husmanskost är fattigmat. När en Svensk medelklassfamilj äter kycklingfilé, bearnaisesås med ris så äter kines-medelklassfamiljen kokta kycklingben/rester med chilipeppar. Hade någon sett mig i sverige sitta och äta en vanlig kinesisk lunch skulle de nog fråga om jag inte har råd att köpa mat.
Jag såg en bild på Renren.com från några kinesiska studenter i USA som åt sin hemlagade kinesmat, åt sina kycklingrester i en gryta. Är det inte tragiskt att det blivit en del av matkulturen att äta rester och inälvor?
När jag kommer till Sverige ska jag äta följande som inte finns på Kinesiska restauranger
* Kycklingfile
* Fläskfile
* En kall sallad till maten ( i kina är salladen wookad i olja och ofta stark/sur )
* Ungsbakade saker så som klyftpotatis, hasselbackspotatis, bakpotatis, köttfärspaj, lasagne, fläskpankaka osv osv
* Normala smörgåsmackor till frukost med mycket pålägg
* Pastarätter med olika pastasåser
* Falukorvsrätter, korvstroganoff.
* Kalla rätter och varmrätter som involverar kall salad.
Jag har funderat på om kinesmaten är mer enkelspårig än tex den Svenska. Ris morgon till kväll och allting wookas ihop lite snabbt. Svensk mat lagas på så många olika sätt och tar ofta 1 timma att göra, så det blir mycket mer variation från dag till dag. När jag har visat svensk mat för kineser så säger dom samma sak, att vår mat är enkelspårig.
Du har en jävligt tråkig syn på den kinesiska matkulturen, du har även väldigt dålig koll på kinesisk mat. Faktumet att du säger att du har rest runt i stora delen av landet och fortfarande säger det bevisar samma punkt som jag har nämnt tidigare i tråden, nämligen att du inte kan beställa mat. Sen att säga att kinesisk husmanskost är "fattigmansmat" är löjligt. Du har kanske inte insett det faktumet att kineser verkligen njuter av att sitta och tugga/suga på benen och det som finns runt dom? Och att dom äter inälvor och liknande är det väll inget fel på? Om det är det som de tycker är gott så go for it, eller hur? Det är snarare du som är kräsen. Nästan allting på din lilla lista finns även att äta i Kina, iallafall i de större städerna.
Sen måste jag fråga dig om du brukar äta från golvet? Att folk fimpar och liknande på golvet är väll fan så mycket bättre än att cigaretterna och askan flyger runt nära maten nu när det finns AC överallt? Måste även säga att jag ALDRIG har sett någon kasta tallrikarna och liknande på golvet. Du måste gå till RIKTIGT risiga hak då fimparna aldrig finns kvar i mer än typ 5 minuter efter att folket från bordet har gått.
Spoiler:
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Det kinesiska runda-matbordet som snurrar med massa rätter som alla delar på är ju trevligt och sällskapligt, men det finns ett par negativa saker.
* Ohygieniskt att alla ofta delar på samma rätter och är och river med sina ätpinnar de stoppat i munnen bland maten.
* Är man tex fisk-allergiker så är det farligt att äta tillsammans med många då fisk finns på bordet, då det lätt kan sprida sig då alla äter från alla tallrikar.
* När man äter på detta sätt, till skillnad från att få en stor portion på sin talrik från början, har man dålig koll på hur mycket man har ätit. Det låter kanske dumt men man ser varken hur mycket andra har ätit eller hur mycket man själv ätit. Jag har kommit på mig varit hungrig ganska kort efter en middag och har alltså råkat äta för sakta och för lite.
-Äter du ordentligt med pinnarna behöver du inte sluka hela pinnen bara för att få upp maten
-Är man fiskallergiker så säger man det... detsamma gäller med all annan allergi, så jävla löjligt.
-???? Sounds like a personal problem, man äter väll tills man är mätt i vilket land som helst? Är man fortfarande hungrig beställer man mer, och precis som de andra säger så brukar det beställas in förmycket mat varje gång. Du umgås med fel folk eller så är du riktigt jävla fet.
Spoiler:
Ursprungligen postat av Tjaeng
Verkar snarare som att han uteslutande hängt med lågutbildade yobs. Det vill säga den kinesiska motsvarigheten till folk i Sverige som äter fiskpinnar eller pannkaka till middag varje dag, aldrig bjuder ungarnas vänner på mat när de kommer på lekträff och som på sin höjd dristar sig till att beställa fläsknoisette på planka alt. IKEAs köttbullar när de ska ut och lyxa till det. Att Sweetiepie påstår att det inte går att få en icke-wokad sallad på kinesiska restauranger säger egentligen allt om vilka syltor hans urval har utgjort.
Det enda område där kinesisk mat är objektivt mindre utvecklad än västerländsk dito är användningen av kött. I övrigt är det kulturell influens som spökar om man går runt och tror att kinesisk mat är enkelspårig jämfört med svensk.
Agreed. Världens största matkultur... "enkelspårig".. Sure.
Faktumet är att man ofta äter samma rätter, men det är snarare för att de är så JÄVLA goda och blir personliga favoriter, den lyxen har vi för det mesta inte i Sverige, att kunna gå till en restaurang och betala nästan en hundralapp för en gongbaojiding varannan dag funkar inte för oss dödliga. Kan man göra detsamma för en tia eller mindre är det en annan sak.
Sen är jag jävligt nyfiken på vad han har för budget egentligen, då han beskriver ris som något alla äter till frukost/lunch/middag, då går det väll att jämföra med mackor eller flingor i Sverige?
Till frukost finns det hur jävla mycket saker som helst, allt från ris till tiotals/hundratals/tusentals olika sorters pankakor, baozi, jiaozi etc etc.
Till lunch finns det hur mycket som helst också, är du trött på ris så beställ in något med potatis..
Kvällsmat.. dumt att ens säga något här.
Snacks: Antagligen det bästa i Kina, finns oändligt många varianter från nötter,frön,frukt,chips,torkade saker m.m.. eller hemcykling av grillspett och liknande oavsett tidpunkt.