2013-01-20, 11:47
wierdlock
1. Den ungefärliga medelåldern på studenterna på ENCU. Jag vill inte gå i en klass där alla är medelålders. Inte heller en där alla är 10.
De flesta är nog mellan 18 och 30. Nån yngre och nån äldre.


2. ECNU har två språkprogram. Ett vanligt och ett intensivt. Det vanliga är på 20 lektioner i veckan (en lektion = 45 min) och den intensiva på 30 lektioner i veckan. Jag vill lära mig så mycket kinesiska jag kan under mitt år där men jag vill fortfarande ha tid med annat; men jag vill inte heller missa ut på kulturen och jag vill ha tid att umgås och vara social. Några synpunkter? (info om programmen finns i länkarna längst ned i inlägget)
Upp till dig, jag skulle nog inte orka det intensiva... Det är ju inga långa dagar hur som helst men jag menar att jag skulle förmodligen inte orka betala för det, det lär vara dyrare. Plugga hemma själv istället om du vill lära dig mer, testa olika sätt att plugga tills du hittar något sätt som du känner att du lär dig genom. Jag tycker om att använda flashcards som jag skriver själv och så blandar jag dom på ett speciellt sätt och så lägger jag undan korten tills vidare när jag kan dom... Lite förenklat. Sen gäller det ju att umgås mycket med kineser som inte kan engelska för att lära sig prata ordentligt. Detta kan du börja med efter en halv termin skulle jag säga, eller ja, lite tidigare ändå eftersom du pluggat kinesiska i Sverige lite. Alltså: Plugga effektivt(hitta ett sätt som passar dig) och umgås med kineser som inte kan engelska, då kommer du bli duktig.

3. Det finns fyra olika boende alternativ på campus. enkelrum/dubbelrum och lokala elevboendet/elevboendet för internationella studenter. Att bo i elevboendet för lokala elever underlättar det nog att skaffa kinesiska kompisar vilket jag gärna vill, men det kanske blir svårt med språket och jag vill inte heller bli utesluten från de internationella studenterna (mina klasskamrater), när de får för sig att gå och utforska staden, då jag i så fall skulle bo längre bort. Synpunkter?
Har aldrig hört talas om att man som utlänning får bo i kinesernas dormitory, men om man får det på denna skola så kör på om du vill. Annars kan du välja dubbelrum kanske i det internationella dormitoryt, du kanske får dela rum med någon som pluggat kinesiska länge och då kan du lära dig genom honom. Det brukar inte vara alltför svårt heller att hitta ett rum i en lägenhet utanför skolan som några utlänningar hyr ut ett av rummen i, samma sak där, då kan du lära dig av dom om de är bra på kinesiska redan. Annars single-dormet.

4. Jag läste något om alternativa kurser såsom Tai Chi, kalligrafi och sådant. Är de kurserna tillgängliga för internationella studenter eller endast för lokala studenter då undervisningsspråket för de kurserna kanske bara är kinesiska.
På skolan jag går på nu så hade vi väl typ 4-5 olika extrakurser som vi internationella studenter fick välja mellan, jag gick på första lektionen av det där "kalligrafi" och tiden stog nästan helt stilla, fyfan vad äckligt tråkigt och ointressant det var. Men om du tycker om att måla kinesiska tecken sakta med en pensel så go for it.


5. Jag har på några håll hört att Shanghainesiskan inte ska vara något problem då det mest är de äldre som talar det. Men jag är fortfarande lite orolig för att mitt uttal kommer att drabbas av Shanghaidialekten. Tror ni detta kommer orsaka något problem?
Jag tänkte förut också att "Shanghai? Är väl ingen idé att plugga mandarin där?!" av just denna anledning men som du skriver så är det väldigt sällan man hör den inhemska dialekten talas så det kommer inte vara ett problem.


6. Det där med kinesiska kompisar. Är det svårt att skaffa? Jag är inte direkt osocial men jag är inte heller den som går upp till människor och frågar om de vill bli mina vänner.
Min åsikt är att det är svårare än man kan tro, dom är så jävla... Annorlunda. Men du kan ju alltid ragga på kinestjejer om du är kille eller lebb. Dom är också konstiga, men du kanske kan hitta något undantag/guldkorn. Sen är mitt tips att fortsätt göra vad du tycker om att göra i Sverige, till så stor grad som möjligt. T.ex om du tycker om att spela fotboll så sök dig till något fotbollslag eller liknande med kineser. Själv har jag varit i Kina i 2 år totalt sett och jag har ytterst få kinesiska (manliga) vänner, jag har i och för sig flyttat runt lite så jag kan skylla på det men ändå. Har ju varit mest tjejer när man umgåtts med kineser, men dom kommer ju och går dom också.

7. Kinesiskt namn. På ansökan står det att man ska fylla i sitt kinesiska namn tillsammans med sitt vanliga. Måste man skaffa ett då eller är det bara om man redan har ett?
Lär inte vara något du "måste" skaffa. På BLCU dock, som nämnts i tråden, så fick man ett tilldelat om man inte redan hade något.