Ursprungligen postat av DrSvenne
Jag tycker det är dumt att vara ute på havet i en öppen båt som dessutom bara har en motor för jag antar att det är en sådan båt det handlar om ? Havet även om det är Östersjön som de handlar om är rätt så annorlunda än inomskärs trafik, tex inomskärs kan man ju nästan alltid ösa på nästan för fullt.
Är sjögången grov så kan ni vara tvungna att tuffa fram i 8-9 knop sådär och då känns trippen bra dryg. Även sommartid kan det ju vara uselt väder, med blott bara +10 C i luften - kom ihåg att havet och fartvinden kyler hela tiden, och vattnet kan ju blott vara + 6 C sommartid ibland beroende på vind och strömmar mm. Drullar man i vattnet så klarar man ej sig så länge utan att bli nedkyld.
Jag har kompisar som paddlat hela vägen ifrån Haparanda/Torneå till Norge i kajak, de tog det i tre etapper, tre somrar.
Det är bra att ha två motorer pga att ett eventuellt stopp kan det ta timmar innan ni nås av sjöräddningen, man kan ju då driva rätt rejält ur kurs, etc.
Det är rätt tröttande att tuffa fram i > 20 knop även om vädret är fint och havet lugnt, pga att resan ju tar lång tid, det är bullrigt, stötigt och skakigt i en liten båt.Själv är jag lite trött på att vara på sjön pga att det är rätt tråkigt, samma drill veckor i sträck.
Om tfn och GSM, nja man har i regel alltid kontakt med nätet i land om man kan se kusten ifrån båten. Men är land bortom horisonten så lär risken vara stor att du inte har någon kontakt alls. En rejäl mast på båten med antenn i toppen underlättar ju, men ökar inte räckvidden så där jättemycket.
Man brukar inte köpa satellit-tfner, man hyr dem istället, de är annars hutlöst dyra att ha. Att ringa kostar väl nånting i storleksordningen 20-30 kr/minuten, men det var mycket dyrare för några år sedan. Telia har haft support och förmedling förut. SMS kan man skicka med sådana tfner, men jag tror inte MMS fungerar något vidare. Internet via satellit brukar vara asdyrt om man ens vill ha någon hastighet som är acceptabel. Plus att man brukar få ha med sig en klumpig antenn. Om man nu har hyrt någon satellit-tfn så bör man ha extra batterier pga att de drar mer ström än vanliga tfner, men också pga att man använder dem i tuffare miljöer än annars.
Jag vet inget om er vana vid att vara på sjön men de flesta brukar bli sjösjuka efter någon dag eller två, det kan även komma någon dag efteråt utan att man är riktigt förberedd på det.
Nej, men går ni vidare och genomför seatrippen så vore det väl hänt, det är ju kul ändå, jag skulle nog chansa på att sälja båtskrället framme i Köpenhamn, jag skulle nog inte vara så pigg på att åka tillbaks.
Ja kustnära är ju att föredra i vilket fall som helst även om sträckan blir betydligt längre, så länge ni kan se kusten så har ni nog också täckning, Bullens pilsnerkorv är ett tips också
Håller med, spar pengarna till en brakfylla i Köpenhamn istället ? En brakfylla är roligt, det är däremot inte sjösjuka... Och så tar man och käkar någon superstark chicken Tikka där så man får sitta på en påse is på vägen hem, det är ungefär det som världsomseglingar handlar om, usel mat, diarre, rövklåda och sjösjuka... Hehe..
Idén är fortfarande på konceptstadiet, därav lite vilda utsvävningar. Att hålla oss med kustlinjen inom synhåll är planen. Dock kan det nog vara bra att ha med lite förnödenheter om motorn skär sig och vi tappar täckning.
Givetvis är vi medvetna om att det nog inte blir fråga om ett cast awayscenario, men samtidigt känns det lite läbbigt att dra en så här lång tripp i en rätt färdig båt. Motorn har blivit servad varje år, och sedan vi körde sönder propellern mot ett grund under ett kokainrus för några år sedan är även den utbytt mot en ny som fräser på utav bara fan. Så vi räknar med att komma ner rätt fort ändå.
Det som grämer oss mest är, som någon nämnde tidigare, den mentala utmattningen av hög hastighet kombinerad med temperaturfallet under en lång bumpig färd. Färden mellan vaxholm och Lillsved brukar vara nog för en dag annars. Men om vi håller oss max ett par km från strandlinjen bör det väl inte vara någon fara om det blåser upp rejält och vi tvingas avbryta den delen av rutten?
Han som äger båten är van vid sjön, vi andra kommer till stor del fungera som bollplank på vägen ner.
Och vägen tillbaka är ordnad med bil och båtsläp.