Restaurangvagnar verkar, liksom sovvagnar, vara pa utdöende inom tagtrafiken, i vart fall i Europa. Jag tänkte att vi här kunde dela med oss av vara erfarenheter av olika restaurangvagnar pa tag i Europa - eller rentav, världen över.
Jag kan börja med Sverige. Ett fragmentariskt barndomsminne av en ytterst medioker, egentligen usel, restaurangvagn. SJ och deras s.k. plastmackor var inte vidare populära. Prisvärt var det inte heller. Hur det är idag, har jag ingen aning om.
Tyskland: Var bättre förr, även om det idag finns rätt bra restaurangvagnar, är de, mig veterligt, oftast kopplade till ICE-tagen. Det finns ett ganska stort utbud varma rätter. Dock inte vidare prisvärt.
Polen: en besvikelse när jag reste Berlin-Warszawa. Nagra ostmackor var allt som serverades pa den ca 5,5 timmar langa resan. För inte sa länge sedan var en restaurangvagn självklar pa nämnda sträcka, men den har avskaffats tills vidare. Jag tror inte det idag existerar restaurangvagnar pa tag i Polen.
Tjeckien-Slovakien: bra! Mina erfarenheter är baserade pa sträckan Berlin-Prag-Budapest. Tjeckerna serverar god lagad mat till humana priser.
Ungern: ocksa bra! Har rest Prag-Budapest tor ett antal ganger, och aldrig blivit besviken. Goot och prisvärt.
Serbien: mycket bra! Tagresan Budapest-Belgrad dagtid tar hela 8 timmar, men räddningen var den utmärkta restaurangvagnen. Bäst och billigast av de jag prövat.