2017-09-11, 22:49
dubbelbottnad
Ursprungligen postat av fchansa
Har åkt tåg i väldigt många europeiska länder genom åren.

I Sverige (X2000) så får du idag köpa din egen micromåltid och sedan micra den själv Men här kan man inte ens säga att det var bättre förr

Håller med om att Tjeckien-Slovakien och Ungern är bra. Tror det är en liten kvarleva från den gamla goda tiden och de långtgående tågen (Vindobona m.fl.) genom östeuropa med sina restaurangvagnar med riktiga kök och kockar.

Tyskland var bra förr under de vita dukarnas tid. Både med Mitropa i öst och DSG (Deutsche Speisewagen Gesellschaft) i väst. Dock tycker jag att det är härligt att man än idag på mindre interregio och regiotåg kan få en kall fatöl och en varm Wurst med senap och semmelbulle eller en gulaschsoppa. Då jag har åkt biltåg har det alltid funnits en riktigt restaurangvagn med fin frukost och varm mat till övriga måltider som har varit helt okej.

I Schweiz kan man än idag se gammaldags restaurangvagnar och få riktigt god mat men det är företrädesvis på speciella sträckor eller Glacierexpressen etc.

Österrike har fortfarande hyfsat utbud av varm mat på de större tågen där man kan få en schnitzel, gulasch eller pannbiff med en burk Ottakringer till. Hur den maten sen är uppvärmd är den annan fråga

Storbritanien, Irland, Benelux-länderna, Frankrike, Italien och övriga Nordiska länder har jag bara tråkiga erfarenheter av. Mest café-liknande vagnar med tråkigt utbud och ibland bara ståbord.


Ett intressant inlägg!

Jag misstänkte att det än i dag var illa ställt med SJ - nagot du bekräftade.

Tjeckien-Slovakien-Ungern-Serbien är som ett gourmetbälte av restaurangvagnar. Det är särskilt glädjande, med tanke pa att dessa länder inte är direkt rika. Det är ocksa förvanande, om man jämför med Rumänien och Bulgarien, som - enligt vad jag läst - saknar restaurangvagnar. Jag är säker pa att detsamma gäller för Moldavien, och troligen ocksa Ukraina och Baltstaterna.

Tyskland hade restaurangvagnar med vita dukar pa sina Intercity-tag, tidigare. Numera saknas det ofta varje form av servering pa dessa tag, alternativt har de bara nagon micrad "currywurst" och nagra läskedrycker.

Jag har rest lite med tag i Belgien och Holland, men kan inte minnas nagon restaurangvagn.

Men Frankrike borde väl servera lagad mat, i alla fall pa TGV-tagens längre sträckor, t. ex. Genève-Marseille eller Paris-Nice?!

Och undrar hur det är i Spanien, pa deras fina Talgo-tag?