Jag har läst genom alla inlägg och har faktiskt inte funnit ett enda konstruktivt. Det verkar mest som våra kära flashbackare famlar i spekulativ okunskap gällande detta ämne. Den ena säger "de där negrerna kan inte styra något" medan nästa person dumförklarar denna förklaring. En annan ger oss en lång lista på världens fattigaste länder medan ännu en talar om anarkoliknande strukturer på den afrikanska kontinenten. Hur som helst är det ingen som argumenterar fram en hållbar förklaringsmodell. Som berest i Afrika utbildad i kontinentens antropologiska aspekter ser jag det lockande att belysa forumet.
Jag har dock ingen lust att skriva en uppsats om ämnet och ska hålla mig relativt kortfattat.
Först och främst är det viktigt att poängtera att Afrika inte är en hetereogen kontinent där det bara finns "araber och negrer". Faktiskt består Afrika av runt 800 minoriteter, om inte ännu fler. Bara ett land som Etiopien (som hamnade på 173:e plats i listan över rikedom) innehar 88 minoritetsgrupper. Detta är en av många komplikationer. En annan är faktumet att enbart ett land i Afrika, beroende på hur man ser det, var inte koloniserat, detta var Etiopien. Somliga säger att detsamma gäller Liberia som frigavs av USA 1828, det är en diskussionsfråga då landet i praktiken var en satellitstat under USA:s kontroll fram till ca: 1965.
Poängen är i alla fall att länderna som idag existerar i Afrika är nya, de har kommit till sedan 1960-talet enda fram till idag (senast ut var Sydsudan den nionde juli i år), och faktiskt har i princip alla länder gränser som är relaterade till kolonialismen. Nästa komplikation kommer upp. Gränserna i Afrika är dragna efter det sena 1800-talets nationsprincip som är anpassat efter europeisk standard. Problemet som uppstår är att principen förhåller sig till områden där viss heterogenitet existerar, vilket det som sagt inte finns i Afrika. Länderna i Afrika har i mångt och mycket sedan 1960-talet försökt att bilda en stat efter hur européer ser på en, fast man har inte haft samma utgångspunkt som i t.ex. Tyskland där germaner med tyska som språk kunde slå sig samman 1871.
Till frågan: är Afrika rikt/fattigt?
Om man ser på Afrika som heterogen kontinent: ja; men faktiskt har Afrika en starkare ekonomisk bärkraft än Sydamerika. En förklaring till detta kan vara att invånarantalet, men utflödet av värdefulla resurser är den bästa förklaringen. Se t.ex. ett land som Ekvatorial Guinea som ligger 39:a på listan över världens rikaste länder, det har enorma oljetillgångar, dock så anses folket vara mycket fattigt. Ett intressantare land är Botswana som skribenten inte ens kopierat in på listan av någon anledning. Det har under många år varit en mycket växande ekonomi och intressant nog är medelstandarden hos folket högre här än i många europeiska stater.
Nu har jag delgivit åtminstone en förklaringsmodell till komplexiteten bakom Afrikas fattigdom, men i denna fattigdom finns det länder som når relativt hög standard (Botswana, Namibia, Sydafrika, Senegal, Tunisien, Seychellerna osv.). Jämför gärna Sydostasien dit många svenskar åker. Laos är, från förra årets mätning, det 110:e fattigaste landet i världen medan Thailand inte når högre än ca: 70-80 på listan. Afrika är trots allt inte så fattigt och farligt som media får det att låta, men okunskapen om kontinenten är ett stort problem.