Ursprungligen postat av bombayduck
Nja, även som utlänning förstår jag att jag måste tänka säsongsbundet. Bulgarien har fina råvaror pga av småskalligt jordbruk, fint kött och bra fisk (främst söttvattenfisk). Min erfarenhet efter att handlat mat i butik och på marknad.
Har haft bra restaurangupplevelser i Burgas och Sozopol. Men jag har förvånats över hur illa tillagad fisken kunde vara runt svarta havet. Är det pga att fisken kommer från medelhavet (Turkiet?) eller att man i Bulgarien inte har tradition av att tillaga fisk? (precis som Albanien som tom ligger vid medelhavet).
Jag upplevde att menyerna var omfattande men det kan hände att jag hade behövt lokal hjälp för att välja. Eftersom råvarorna är fina så tror jag också att det går att få bra mat. Men om jag nu ska jämföra med Italien så får man aldrig något som smaker dåligt så länge man undviker de värsta turistsyltorna.
90% av all fisk som serveras vid svarta havet är fångat i svarta havet. Om du inte hade beställt in sådan så kan jag förstå att den inte var god. Gjorde misstaget att äta lax en gång där, det var inget att rekommendera. Förövrigt så tillagas svartathavs fisken, enligt traditionella bulgariska recept, som skiljer sig avsevärt från den svenska smaken. Och ja, i Sverige är man bättre på att laga fisk.
På den senaste tiden har jag ätit grillad forell, väldigt ofta på en liten kvarterskrog. Jävligt god faktiskt, förr ca: 700g forell betalar jag 2.50EURO, slå det om ni kan