Hitta diskussioner med liknande innehåll

"This is Bulgaria" Är Bulgarien en väldigt underskattad resedestination ?

#13 2011-09-28, 00:40
bombayduck
Ursprungligen postat av stoichkov8
Maten är jävligt god, det måste jag hålla med om (som bulgar). Dock så kan jag förstå att inte alla gillar den, det är svårt som utlänning att veta vad man skall äta.

Du måste ha haft tur med restauranger, eller varit med någon inhemsk som har hjälpt dig med val. Vi har tex olika rätter för olika årstider, självklart finns de alltid på menyn, men beställer man vid fel tidpunkt så kan det rent av smaka vidrigt. Jag skulle aldrig få för mig att tex beställa en "shopska" på vintern.



Nja, även som utlänning förstår jag att jag måste tänka säsongsbundet. Bulgarien har fina råvaror pga av småskalligt jordbruk, fint kött och bra fisk (främst söttvattenfisk). Min erfarenhet efter att handlat mat i butik och på marknad.

Har haft bra restaurangupplevelser i Burgas och Sozopol. Men jag har förvånats över hur illa tillagad fisken kunde vara runt svarta havet. Är det pga att fisken kommer från medelhavet (Turkiet?) eller att man i Bulgarien inte har tradition av att tillaga fisk? (precis som Albanien som tom ligger vid medelhavet).

Jag upplevde att menyerna var omfattande men det kan hände att jag hade behövt lokal hjälp för att välja. Eftersom råvarorna är fina så tror jag också att det går att få bra mat. Men om jag nu ska jämföra med Italien så får man aldrig något som smaker dåligt så länge man undviker de värsta turistsyltorna.
#14 2011-09-28, 01:32
stoichkov8
Ursprungligen postat av bombayduck
Nja, även som utlänning förstår jag att jag måste tänka säsongsbundet. Bulgarien har fina råvaror pga av småskalligt jordbruk, fint kött och bra fisk (främst söttvattenfisk). Min erfarenhet efter att handlat mat i butik och på marknad.

Har haft bra restaurangupplevelser i Burgas och Sozopol. Men jag har förvånats över hur illa tillagad fisken kunde vara runt svarta havet. Är det pga att fisken kommer från medelhavet (Turkiet?) eller att man i Bulgarien inte har tradition av att tillaga fisk? (precis som Albanien som tom ligger vid medelhavet).

Jag upplevde att menyerna var omfattande men det kan hände att jag hade behövt lokal hjälp för att välja. Eftersom råvarorna är fina så tror jag också att det går att få bra mat. Men om jag nu ska jämföra med Italien så får man aldrig något som smaker dåligt så länge man undviker de värsta turistsyltorna.


90% av all fisk som serveras vid svarta havet är fångat i svarta havet. Om du inte hade beställt in sådan så kan jag förstå att den inte var god. Gjorde misstaget att äta lax en gång där, det var inget att rekommendera. Förövrigt så tillagas svartathavs fisken, enligt traditionella bulgariska recept, som skiljer sig avsevärt från den svenska smaken. Och ja, i Sverige är man bättre på att laga fisk.

På den senaste tiden har jag ätit grillad forell, väldigt ofta på en liten kvarterskrog. Jävligt god faktiskt, förr ca: 700g forell betalar jag 2.50EURO, slå det om ni kan
#15 2011-09-28, 01:40
Pleiadesz
Är lite av en Bulgarien veteran har släkt där nere Farsan har lägenhet etc ska snart ner två veckor.

Underbart land i mitt tycke härliga sommrar fin natur billigt oftast trevligt folk med Kan dock inte språket men lyckats ''klara'' mig där nere endå allt fler som börjat tala engelska. Ställen jag kan rekommendera är Varna riktigt skön stad norra inlandet och Bansko för skidåkning på vintern. Angående bulgariska köket så kan jag väl själv säga att jag tycker medelkvalitén är låg på resturanger men finns guldkorn i köket med som någon sa insjöfisk brukar funka även div köttanrättningar. Håll dig borta från Pizza bulgarer kan ingenting om pizza och pasta för den delen med inhemsk mat håller bättre än när de ska ge sig på internationella anrättningar.
#16 2011-09-28, 01:57
bombayduck
Ursprungligen postat av Pleiadesz
Är lite av en Bulgarien veteran har släkt där nere Farsan har lägenhet etc ska snart ner två veckor.

Underbart land i mitt tycke härliga sommrar fin natur billigt oftast trevligt folk med Kan dock inte språket men lyckats ''klara'' mig där nere endå allt fler som börjat tala engelska. Ställen jag kan rekommendera är Varna riktigt skön stad norra inlandet och Bansko för skidåkning på vintern. Angående bulgariska köket så kan jag väl själv säga att jag tycker medelkvalitén är låg på resturanger men finns guldkorn i köket med som någon sa insjöfisk brukar funka även div köttanrättningar. Håll dig borta från Pizza bulgarer kan ingenting om pizza och pasta för den delen med inhemsk mat håller bättre än när de ska ge sig på internationella anrättningar.


Gillar också Varna skarpt. Annars tycker jag om Burgas, Sozopol, Sinemorets och Camping mellan Sozopol och Sinemorets. Har blivit rekommenderat ett ställe nära Rumänska gränsen men glömt namnet. Någon som vet? Håller med om din matsyn.
#17 2011-09-28, 02:01
bombayduck
Ursprungligen postat av stoichkov8
90% av all fisk som serveras vid svarta havet är fångat i svarta havet. Om du inte hade beställt in sådan så kan jag förstå att den inte var god. Gjorde misstaget att äta lax en gång där, det var inget att rekommendera. Förövrigt så tillagas svartathavs fisken, enligt traditionella bulgariska recept, som skiljer sig avsevärt från den svenska smaken. Och ja, i Sverige är man bättre på att laga fisk.

På den senaste tiden har jag ätit grillad forell, väldigt ofta på en liten kvarterskrog. Jävligt god faktiskt, förr ca: 700g forell betalar jag 2.50EURO, slå det om ni kan


"90% av all fisk som serveras vid svarta havet" Det visste jag inte! Finns det någon speciell svartahavsfisk som du rekommenderar? Har upplevt att kvaliteten på maten (tillagningen) är betydligt bättre i huvudstaden. Kan det beror på konkurrens i huvudstaden samt att kompetent personal har flytt landet pga det låga löneläget?

#18 2011-09-28, 02:02
bombayduck
Ursprungligen postat av Pleiadesz
Är lite av en Bulgarien veteran har släkt där nere Farsan har lägenhet etc ska snart ner två veckor.

Underbart land i mitt tycke härliga sommrar fin natur billigt oftast trevligt folk med Kan dock inte språket men lyckats ''klara'' mig där nere endå allt fler som börjat tala engelska. Ställen jag kan rekommendera är Varna riktigt skön stad norra inlandet och Bansko för skidåkning på vintern. Angående bulgariska köket så kan jag väl själv säga att jag tycker medelkvalitén är låg på resturanger men finns guldkorn i köket med som någon sa insjöfisk brukar funka även div köttanrättningar. Håll dig borta från Pizza bulgarer kan ingenting om pizza och pasta för den delen med inhemsk mat håller bättre än när de ska ge sig på internationella anrättningar.


Ett tillägg bara: I Plodiv finns det god turkisk pizza ;-)
#19 2011-09-28, 07:42
ScabbedSaint
Mnjae... Svarta havet var völ ingen sån dör direkt höjdare nätr det gäller maten.
Misstänker att turismen har stor del i det hela.
Sozopol var det trevligasdte stället vid kusten.

Däremot hade jag det bästa i Rhodopie bergen, särskilt i Trigrad.
Rekommenderas starkt
#20 2011-09-28, 13:53
ylal
kan ju säga det att själv så är ju bulgarien helt klart ett grymt fest ställe, har varit på sunny beach i bullgarien kan ju säga de att ditt ska man igen och har man inte varit där så är det ett måste !
#21 2011-09-28, 14:30
bombayduck
Ursprungligen postat av ylal
kan ju säga det att själv så är ju bulgarien helt klart ett grymt fest ställe, har varit på sunny beach i bullgarien kan ju säga de att ditt ska man igen och har man inte varit där så är det ett måste !



Inte för mig i alla fall. Om det nu inte skulle vara något speciellt som händer, särskild dj på klubb ex. Men jag är nog några år äldre än du. Och hade jag varit 20 så hade jag kanske uppskattat "Den glade Viking" ;-)
#22 2011-09-29, 01:42
ScabbedSaint
jag e mer intresserad av landet än supa/knulla/bada med andra Svenskar på semester så jag valde bort alla Golden Sands och Sunny bitches å allt vad det heter
#23 2011-10-04, 23:36
Captain_oosa
Ingen verkar ha nämnt nått om ölen i Bulgarien. Den måste jag säga är sjukt god jämfört med den svenska ölen som är jämförbart med urin.

Några ölsorter som jag rekommenderar är Pirinsko, Ariana och Shumensko, har alla dessa tre sorter här hemma som jag gärna sparar till dem lite festligare tillfällen.

Och dyr är den inte heller. När jag var nere i Bulgarien i april så lyckades jag komma över ett sexpack med två liters Pirinsko för 12 leva(drygt 55-60 SEK)
#24 2011-10-06, 18:34
ScabbedSaint
Ptja... Eftersom jag bott i Tjeckien i mer än 5 år nu så vart jag väl inte så 100% impad av den Bulgariska ölen. Den var ok och favoriten vart faktigskt Zagorka..