Hitta diskussioner med liknande innehåll

För oss som vill tågluffa

#2593 2012-07-13, 22:46
THESIDES
Hej!

Hur länge klarar mig sig i Europa med en reskassa på 15-20 tusen på ett ungefär?
Tänkte resa mellan Danmark och Spanien(Tjeckien som längst mot öst).
Tanken var att resa mest med buss och tåg, leva ganska simpel, bo billigt och kunna uppleva diverse sevärdheter samt även olika saker att göra.
#2594 2012-07-13, 23:23
Ursprungligen postat av THESIDES
Hej!

Hur länge klarar mig sig i Europa med en reskassa på 15-20 tusen på ett ungefär?
Tänkte resa mellan Danmark och Spanien(Tjeckien som längst mot öst).
Tanken var att resa mest med buss och tåg, leva ganska simpel, bo billigt och kunna uppleva diverse sevärdheter samt även olika saker att göra.


Åtminstone en månad. 500 kr per dag (15 tusen per månad) är vad man brukar rekommendera, som ett slags minimum. Man lever då någorlunda billigt men ändå bra. Men då brukar man redan ha köpt ett interrailkort och eventuellt andra resor (tex flyg).
#2595 2012-07-14, 21:10
Sitter i Wien just nu och är sugen på att åka till en badort. Har haft planer på att ta mig till Kroatien, men verkar vara dryga restider på ofta runt ett dygn. Någon som har några tips? (åker på förmiddagen imorgon, så snabba tips uppskattas!)
#2596 2012-07-14, 23:41
FireOnTheSide
Ursprungligen postat av Busstation
Sitter i Wien just nu och är sugen på att åka till en badort. Har haft planer på att ta mig till Kroatien, men verkar vara dryga restider på ofta runt ett dygn. Någon som har några tips? (åker på förmiddagen imorgon, så snabba tips uppskattas!)


Hur lång restid kan du tänka dig? Om du verkligen vill ha en riktigt fin badort där vattnet är varmt kanske det är värt att lägga lite restid på det och sen stanna där några dar. Annars är Podersdorf am See ganska trevligt, liten stad i östra Österrike. Osäker på hur bra tågförbindelserna är, dock, och hur varmt vattnet är. Stränderna är i alla fall trevliga! Ganska mycket vattensport också.
#2597 2012-07-15, 00:38
Ursprungligen postat av FireOnTheSide
Hur lång restid kan du tänka dig? Om du verkligen vill ha en riktigt fin badort där vattnet är varmt kanske det är värt att lägga lite restid på det och sen stanna där några dar. Annars är Podersdorf am See ganska trevligt, liten stad i östra Österrike. Osäker på hur bra tågförbindelserna är, dock, och hur varmt vattnet är. Stränderna är i alla fall trevliga! Ganska mycket vattensport också.

Har cirka 10 dagar kvar. Skulle nog helst till ett lite varmare land känner jag, då det är rätt kallt i österrike just nu.
#2598 2012-07-15, 17:36
MauroSpocko
Då var jag tillbaks i Sverige efter tre veckors tågluff! Jag vill stort tacka alla som svarat på mina frågor här och alla andra som skrivit, och tänkte återgälda det med en liten rapport.

Till att börja med det ekonomiska. Jag bokförde hur mycket pengar jag gjorde av med varje dag, listat nedan (i dagens växelkurser, det blir i runda slängar). Det varierar väldigt mycket från dag till dag; vissa dagar drog ifrån ordentligt när jag checkade in på vandrarhem och bokade nattågsplatser, andra satt jag bara på tåg hela dan och gjorde knappt av med någonting. Vissa dar var det sol = glass och öl, andra var det regn och kallt = sitta och läsa en bok.
  1. Sverige -> Köpenhamn -> nattåg till Amsterdam: räknade inte, men typ ingenting
  2. Amsterdam: 400 kr
  3. Amsterdam: 420 kr
  4. Amsterdam, nattåg till Prag: 440 kr
  5. Prag: 410 kr
  6. Prag: 240 kr
  7. Prag: 200 kr
  8. Tåg till München, framme på kvällen: 420 kr
  9. München: 230 kr
  10. München: 140 kr
  11. Tåg till Annecy, framme på kvällen: 750 kr
  12. Annecy: 220 kr
  13. Annecy: 160 kr
  14. Tåg till Lyon, framme på eftermiddagen: 820 kr
  15. Lyon: 310 kr
  16. Lyon: 260 kr
  17. Lyon: 120 kr
  18. Tåg hela dan till Metz, därifrån nattåg till Berlin: 20 kr
  19. Berlin: 550 kr
  20. Berlin: 430 kr
  21. Berlin, nattåg hem: 90 kr
  22. Hemma

  23. Det blir totalt 6630 kr, och ett snitt på... 330 kr om dagen. Lägg på kostnaden för interrailkortet och anslutningsresa så landar det på strax under 10 000. Kanske kan lägga på ett par hundringar för att jag förmodligen fick sämre växelkurs än jag räknat på nu. För de pengarna levde jag relativt snålt, men inte jätte; knappast så snålt som jag lever till vardags. Om jag var sugen på en öl så tog jag en öl, ville jag ha en glass så köpte jag en glass. Jag köpte massor med böcker i Frankrike och flera skivor och en affisch i Tyskland. Jag åt aldrig på restaurang annat än ett par gånger i Prag, där det är fruktansvärt billigt (typ 120 spänn eller något för huvudrätt, efterrätt och två öl), utan köpte färdigrätter eller lite bröd och konservburkar i matvaruaffärer. I Annecy och Lyon fanns det kök på vandrarhemmen, så där kunde jag köpa pasta och lite grönsaker och koka ihop matlådor av till nästan inga pengar alls.

    Jag ägnade mig inte åt något festande, utan tillbringade dagarna med att gå upp åtta halv nio (längre än så är svårt att sova på vandrarhem i vilket fall, vaknade innan klockan nästan varje dag), promenera runt på stan, titta lite i affärer, fika, komma hem på kvällen och lägga mig vid elva. Är man en social typ som hookar med fyra pers direkt när man checkar in, eller reser flera stycken, så lär man vilja lägga mer pengar på typ godare mat, pubhäng, klubbar osv, och då blir det såklart dyrare. Sånt där är inte så kul att göra själv, så jag skippade det. Hade oftast inte tråkigt för det, det är kul bara att upptäcka en ny stad till fots.

    (forts. i nästa inlägg)
#2599 2012-07-15, 17:36
MauroSpocko
Ska jag säga lite om städerna då!

För den som inte har varit i Amsterdam kan jag säga att det känns exakt som Köpenhamn fast lite tråkigare. Det finns knappt någonstans att sätta sig ner på stan, vilket kan bli rätt jobbigt när man har promenerat runt i flera timmar och det är varmt och jävligt. Det är möjligt att det är en kul stad att festa i och så där, det vet jag inget om, och så finns ju såklart coffeeshopsen om det är attraktivt, men annars kändes det mest som att vara i en svensk stad utomlands. Kan rekommendera veganstället Joe's Garage (minns ej adress, googla) där man kan äta middag för fyra euro (tror jag? fem?), ligger i ett ockuperat hus, kul folk där. Boka i förväg om ni vill ha mat!

Prag var betydligt roligare tyckte jag. Gamla stan är fint men typ lika turistigt som den i Stockholm, det vill säga rejält. Vissa kvarter är bättre än andra och man kan hitta mysiga fik eller restauranger med charmig innergård, andra är det bara souveniraffärer sprängfyllda med kristallattiraljer i kallt lysrörsljus ackompanjerade av technoversioner av tetrislåten och en grinig kille som står med armarna i kors framför ingången (har aldrig fattat den grejen, vem blir lockad att kliva in i en butik för att det står en sur snubbe och stirrar på en?). Besök för all del den delen av stan, men fokusera mer på att se de andra stadsdelarna. Jag knallade runt rätt mycket i området mellan gatorna Francouzská, Husitská och Italská, där finns många kvarter som är kul att se även om det kanske inte egentligen finns något speciellt tilldragande med dem utöver bara själva stadsbilden. Prag är en rätt backig stad. Parken på västra sidan floden har en hög topp med en "metronom" på, det är mycket turister där på kvällen men det är det värt för att se utsikten. Väster om den parken känns hela stan mycket mer öststat än de andra delarna jag var i.

München är rätt trist. Låt gå för att det dåliga vädret när jag var där kan bidra till omdömet, men jag måste säga att det var ointressantare än jag förväntat mig, och framför allt rätt litet. Det är ju ingen småstad, men knappast i närheten av Berlin. Typ knappt som Malmö i storlek kändes det som. Kanske bara var jag som hade helt fel bild av stan, eller så dåligt lokalsinne att jag lyckades virra bort mig från de roliga delarna (fullt möjligt, mitt lokalsinne är värdelöst). Ihållande regn och rusk gjorde att det inte blev så kul att promenera runt på stan, men det kanske är fint i sol. Engelska parken är ju värd ett besök, och Olympiaparken med. Ingen stad jag är sugen på att åka tillbaka till.

Sen åkte jag till Annecy, en liten stad i franska alperna som jag sett rekommenderas här på Flashback av flera stycken som ögonbedövande vacker. Nog var det fint, det kan ingen förneka, men det var lite väl turistigt. Det blev lite som att man bara tittade på det och konstaterade att ja helvete vad fint det var här då, men inte kunde ta det till sig helt för att det var för uppstyrt. Kändes typ som att gå runt i Astrid Lindgrens värld, alpversionen. Det som framför allt var värt besöket i Annecy var naturen runtomkring. Det ligger precis vid en mysig sjö, och utsikten från parken intill den utöver bergen på andra sidan är fantastisk. Jag kan även rekommendera att ta sig upp för berget Semnoz strax väster om stan, det finns både bilväg och promenadstig genom skogen. Det är en dagsutflykt, vilket jag tyvärr inte var medveten om när jag gav mig av... irrade dessutom bort mig två timmar i skogen, slutade med att jag stod på toppen (1700 m) och huttrade i tio graders snålblåst med t-shirt och väntade på sista bussen ner. Utsikten både där uppifrån och på vägen upp är hur som helst otrolig. Måste dock lägga in en brasklapp att liknande naturupplevelser säkert finns att få i var och varannan alport. Jag ångrar ingalunda mitt besök i Annecy, men själva stan i sig är inte den attraktion som jag föranletts att tro. Värt en dagsutflykt för att se kanske.

På vägen från Annecy besökte jag kort det närliggande Grenoble i ett par timmar. Jag hann inte se mycket, men det verkar vara en trevlig stad. Jag har hört lika många goda ord om den som om Annecy, och i och med att den är betydligt större och livligare skulle jag nog hellre rekommendera att man siktar in sig dit om man ska till den regionen.

Lyon var en glad överraskning! Hade knappt hört ett ord om stan innan, kom dit helt utan förväntningar och slogs av att det var ju jättefint ju! Det är visserligen mycket turister i gamla stan och närmast runtomkring, men inte alls på ett så där påträngande sätt så det inte känns kul att gå runt där. Norra delen av halvön är en enda stor backe som slutar i en platå. Kvarteren där (Croix-Rousse) är kul att bara gå runt i, det är ett virrvarr av gator, trappor och små parktorg och det finns många roliga butiker och caféer. Och utsiktsplatser; mitt vandrarhem låg i det kulliga området och utsikten från fönstret på kvällen var nästan värd besöket bara den. Lyon kan jag verkligen rekommendera, och det verkar som att oproportionerligt få turister hittar dit, så pass glest det ändå var när jag strosade runt på gatorna. Klart Paris är fint om man inte har varit där, men ta Lyon annars om du ska till en stor fransk stad!

På vägen till Berlin passerade jag Metz (uttalas "mess"), som jag spenderade en kväll i. Jäkla död stad, åk inte dit. Kändes som att gå runt i typ Gävle fast dubbelt så stort. I centrum satt det lite folk på vissa restauranger och uteserveringar, man stötte på några på gatan ibland, annars kändes det som alla satt inne och kollade på tv eller något, och gick man fem meter utanför de centrala kvarteren var det pang bom stendött. Rätt och slätt en ordinär fransk småstad (fast med svenska mått en rätt stor sådan). De har en häftig katedral och det finns en Centre Pompidou-filial för den som gillar det, men att planera in ett besök i Metz på sin tågluff är summa summarum som att åka till Sverige och vilja besöka typ Eskilstuna till varje pris; visst, det är väl lite fint men vad ska du dit och göra?

Slutligen Berlin, men det finns det att läsa om i sån otrolig detalj överallt annars, så det känns bara onödigt att jag ska gå in på med någon större noggrannhet. Jag kan bara nämna i korthet att skivbutiken på Helsingforser Platz är en stor sorg att lämna, där fanns grejer jag bara kunnat drömma om förut. Noise/punk/metal/drone/indiepop/folk-tolvor till typ aldrig över 15 euro.

Till sist ska jag säga några ord om vandrarhemmen också. I Amsterdam minns jag inte vad det hette, men det var rätt ordinärt, så skit samma. I Prag bodde jag på Archie Hostel, vilket jag kan rekommendera. Det är billigt som fan och killen som driver stället är en schysst snubbe. Inga faciliteter i topptrim, men det hålls renligt och så. Rätt bra läge. I München bodde jag på The Tent, vilket är som en camping mer än ett vandrarhem; man sover i ett stort tält med massa sängar i till typ hundra spänn natten. Jätteschysst personal, mysigt område med öppen eld och billig öl. Ska ni av någon anledning verkligen åka till München, vilket man bör tänka efter innan man bestämmer sig för, så bör ni sova på The Tent. Ligger en kvart utanför centrum men det är det värt. I Annecy finns det två vandrarhem (som båda heter typ "Annecy Hostel"...), jag bodde på det på gatan Loverchy och det var jättebra. Rätt litet och hemtrevligt ställe. Det andra vandrarhemmet ligger upp längs berget Semnoz och kräver att man knallar upp för en mördarbacke för att komma till (det ser man inte på kartan). I Lyon bodde jag på vandrarhemmet på Montée du chemin neuf, och bortsett från utsikten (otrooolig om man får fönster åt rätt håll, otrolig från terassen) så var det rätt otrevlig personal och dåliga toaletter och badrum, och frukosten slutar serveras vid nio. Och slutligen i Berlin bodde jag på Sunflower Hostel som någon annan här i tråden lovordade enormt. Det var trevligt och så, visst kan jag rekommendera det (inte minst för att det var billigt), men ingen upplevelse utöver det vanliga, för mig i alla fall.

Och därmed avslutar jag den uppsatsen och önskar er alla en trevlig tågluff
#2600 2012-07-18, 12:40
Cuibono
Tänkte kolla ifall någon som har koll på hurvida hela förnamnet måste finnas med på interrail kortet. Jag köpte ett kort igår och då kapades halva förnamnet av, dock finns mitt mellannamn med som även står i mitt pass. Tror ni det går bra att åka ändå?

Märkte tyvärr inte detta förrens jag kom hem.
#2601 2012-07-18, 12:49
Ursprungligen postat av Cuibono
Tänkte kolla ifall någon som har koll på hurvida hela förnamnet måste finnas med på interrail kortet. Jag köpte ett kort igår och då kapades halva förnamnet av, dock finns mitt mellannamn med som även står i mitt pass. Tror ni det går bra att åka ändå?

Märkte tyvärr inte detta förrens jag kom hem.


Jag vet inte, hela mitt förnamn kom ju med. Men för säkerhets skull, och om du har möjlighet att ta dig till närmsta SJ resebutik innan avresan så kanske du kan kolla om du kan byta ut det så att du får ett med hela ditt förnamn?

För mig så kollade de inte på det maniskt direkt, ville mest veta att jag hade ett interralkort. Men andra har råkat ut för tågkonduktörer som har velat se reserapporten (man fyller i datum och var man åker). I sådana fall kan det vara bra att även förnamnet är korrekt och fullständigt.
#2602 2012-07-18, 13:11
Cuibono
Ursprungligen postat av Spyrran
Jag vet inte, hela mitt förnamn kom ju med. Men för säkerhets skull, och om du har möjlighet att ta dig till närmsta SJ resebutik innan avresan så kanske du kan kolla om du kan byta ut det så att du får ett med hela ditt förnamn?

För mig så kollade de inte på det maniskt direkt, ville mest veta att jag hade ett interralkort. Men andra har råkat ut för tågkonduktörer som har velat se reserapporten (man fyller i datum och var man åker). I sådana fall kan det vara bra att även förnamnet är korrekt och fullständigt.

Tack för svaret. Jag lyckades efter ett bra tag får tag på sj:s kundtjänst via telefon och hon jag pratade med sa att det inte borde vara några problem. Så jag kör på och hoppas på det bästa.
#2603 2012-07-27, 14:17
intensifiera
Vad skulle ni rutinerade tågluffare tro att man klarar sig på för dagsbudget om man främst rör sig i östra Europa, typ: Tjeckien, Polen, Slovakien, Ungern, Rumänien och kanske ner till Kroatien? Jag ska iväg om en vecka och för att spara in lite pengar har vi tänkt dra en sväng förbi Köpenhamn, Amsterdam och Berlin för att sedan dra österut. Vi skippar förmodligen helt Frankrike, Spanien och Italien och den delen. Oj, vilket uppradande av länder detta blev.
#2604 2012-07-27, 17:39
ufomammut
Ursprungligen postat av intensifiera
Vad skulle ni rutinerade tågluffare tro att man klarar sig på för dagsbudget om man främst rör sig i östra Europa, typ: Tjeckien, Polen, Slovakien, Ungern, Rumänien och kanske ner till Kroatien? Jag ska iväg om en vecka och för att spara in lite pengar har vi tänkt dra en sväng förbi Köpenhamn, Amsterdam och Berlin för att sedan dra österut. Vi skippar förmodligen helt Frankrike, Spanien och Italien och den delen. Oj, vilket uppradande av länder detta blev.


Flyg till Rumänien, luff vidare därifrån genom Ungern, Wien, Prag, Berlin och hem gick på 15k totalt med boende, interrail och flyg skulle jag tippa på. Och då var boendet säkert billigare då det inte direkt var högsäsong i början av vår resa. Levde ganska bra och köpte öl och restauranger och fester också.